Czy egzaminator musi powiedzieć jaki błąd popełniłem ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czy egzaminator musi powiedzieć jaki błąd popełniłem ?

Postprzez Morfix » czwartek 04 marca 2010, 17:00

Witam,dzisiaj zdawałem już drugi egzamin i gdy skręcałem na pewnym skrzyżowaniu egzaminator powiedział że źle to zrobiłem,potem na około znowu pojechaliśmy w te samo miejsce i skręciłem w lewo a egzaminator powiedział że musi przerwać jazdę bo dwa razy na jednokierunkowej źle skręcałem,

Czy mógł mnie nie uprzedzić o tym że pierwszy raz popełniłem błąd na drodze jednokierunkowej ?
Gdyby mi w tedy powiedział to na pewno drugi raz w tym miejscu bym nie popełnił tego samego błędu :x
24grudzień2009 - rozpoczęcie kursu
25luty2010 - pierwsza jazda (Pieszy na pasach)
04marzec2010 -druga jazda (Dwa razy źle skręciłem na drodze jednokierunkowej)
19marzec2010 -trzecia jazda (Przejechałem na czerwonym świetle :D)
17 maj 2010 - Zdałem !!!
Morfix

Postprzez cman » czwartek 04 marca 2010, 17:15

Rozporządzenie napisał(a):§ 11. Podczas egzaminu praktycznego:
(...)
6) egzaminator informuje osobę egzaminowaną o nieprawidłowym wykonaniu zadania egzaminacyjnego; w przypadku dwukrotnego nieprawidłowego wykonania tego samego zadania egzaminacyjnego lub przerwania egzaminu egzaminator informuje osobę egzaminowaną o negatywnym wyniku egzaminu praktycznego;
cman

Postprzez BlueDevil » czwartek 04 marca 2010, 17:32

za drugim razem w lewo skrecales a za pierwszym?? piszesz tylko ze skrecales a nie piszesz gdzie, musisz miec dwa bledy w tym samym zadaniu
BlueDevil

Postprzez Mała75 » czwartek 04 marca 2010, 17:49

Z tego co zauważyłam egzaminator mówi błąd,ale nie wyjaśnia jaki to był błąd.Wyjaśnienie można uzyskac lub powinno się po egzaminie-wtedy dokładnie egzaminator wyjaśnia.Jeśli zawiózł Cie drugi raz w to samo miejsce,a wcześniej powiedział błąd to powinno dac Ci to do myślenia,że coś tu zrobiłeś źle i gdybyś był sprytny lub poprostu patrzył na znaki to za drugim razem dojechałbyś do lewej krawędzi.Mógł kazac Ci jechac na inną jednokierunkową i tam też mogłeś nie dojechac do lewego i byłbyś zdziwiony,że egzamin negatywny.No niestety na egzaminie trzeba miec oczy szeroko otwarte i widziec wszystkie znaki.
Mała75

Postprzez Morfix » czwartek 04 marca 2010, 19:49

Mała75 napisał(a):a wcześniej powiedział błąd

Ale nie powiedział jaki :(
17 maj 2010 - Zdałem !!!
Morfix

Postprzez Mała75 » czwartek 04 marca 2010, 20:03

On nie musi mówic jaki,on tylko informuje,że go popełniłeś-poprostu jadąc słyszysz błąd i sam musisz pomyślec co zrobiłeś błędnie w tym momencie.Przecież,gdyby Ci powiedział jaki popełniłeś błąd i za chwilę byś tam wrócił to byś napewno drugi raz go nie popełnił.
Mała75

Postprzez Poznanianka » czwartek 04 marca 2010, 22:00

Od mówienia jakie się popełniło błędy jest instruktor.
Egzaminator ocenia czy ktoś potrafi jeździć samochodem i informuje, że ktoś popełnił błąd.
Wytłumaczyć jaki to był błąd może ale nie musi już po zakończeniu egzaminu.
Poznanianka

Postprzez wiciu2 » piątek 05 marca 2010, 15:12

Po pierwsze coś mi tu nie gra. Napisałeś, że jak skręcałeś drugi raz to egzaminator powiedział, że musi przerwać egzamin.
To nie był 2 błąd tylko musiałeś zrobić coś co skutkuje przerwaniem egzaminu. No chyba, że powiedział, że drugi błąd w tym zadaniu. Ale to nie skutkuje przerwaniem egzaminu. Wprawdzie ocena jest negatywna, ale możesz dalej kontynuować egzamin. Chyba, że na twój wniosek został przerwany.

Poza tym egzaminator nie może powiedzieć na czym poległ błąd. Była by to podpowiedź, a egzaminatorowi podpowiadać nie wolno. On ocenia tylko wykonanie zadania. Od myślenia to ty jesteś.
wiciu2

Postprzez Morfix » piątek 05 marca 2010, 19:19

Miałem na karcie wpisane dwa razy błędna jazda na drodze jednokierunkowej (jakoś tak) i więcej żadnego błędu nie popełniłem,od razu przerwał egzamin i nie pytał się czy chcę go kontynuować,
Pewnie spieszyło mu się do oblania następnej osoby :lol:
17 maj 2010 - Zdałem !!!
Morfix

Postprzez cman » piątek 05 marca 2010, 20:31

Morfix napisał(a):...od razu przerwał egzamin i nie pytał się czy chcę go kontynuować...

No więc właśnie nie przerwał, tylko poinformował o negatywnym wyniku. Potem zapytał, czy chcesz kontynuować, domyślam się, że powiedziałeś nie, więc egzamin został przerwany na Twój wniosek.
cman

Postprzez skov » piątek 05 marca 2010, 21:32

wiciu2 napisał(a):Poza tym egzaminator nie może powiedzieć na czym poległ błąd. Była by to podpowiedź, a egzaminatorowi podpowiadać nie wolno. On ocenia tylko wykonanie zadania. Od myślenia to ty jesteś.

dlaczego nie może? Myślę, że nic mu nie zabrania aczkolwiek nie musi.
skov

Postprzez Borys_q » piątek 05 marca 2010, 22:55

od razu przerwał egzamin i nie pytał się czy chcę go kontynuować

Cman coś nie doczytałeś.

Jeśli było tak jak piszesz to pisz odwołanie na 95% egzamin będzie unieważniony.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez dylek » piątek 05 marca 2010, 23:02

Borys_q napisał(a):Jeśli było tak jak piszesz to pisz odwołanie na 95% egzamin będzie unieważniony.

Myślisz ?? :D
A ja sądzę, że nawet jeśli egzaminator niesłusznie zakończył egzamin, to odwołanie będzie i tak nieskuteczne...
Zapewne uda się wykazać, że np. w drugim podejściu do tej jednokierunkowej błąd popełniony skutkował stwarzaniem zagrożenia w ruchu... Nie napisał kolega ocb, ale na mój nos zapewne chodziło o skręt w lewo i ustawienie się do niego nie przy lewym krawężniku, lecz na prawej części jezdni...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Morfix » sobota 06 marca 2010, 09:09

dylek napisał(a): na mój nos zapewne chodziło o skręt w lewo i ustawienie się do niego nie przy lewym krawężniku, lecz na prawej części jezdni...

Właśnie że miałem ustawić się przy lewym pasie a skręcałem z prawego :P
17 maj 2010 - Zdałem !!!
Morfix

Postprzez Borys_q » sobota 06 marca 2010, 10:22

Niewiem jak u was, ale w gda Pan od marszałka jest b pro kursantom, jeśli nie było auta na lewym pasie w które byś wjechał to w gda masz wygrane.

Dlatego nasze egzamy tak często są na blacharni i jeżdzą z powyłamywanymi kołpakami bo egzaminatorzy muszą w ostatniej chwili reagować a czasem dać wywalić w ten krawężnik.

Osobiście uważam że to przegięcie w drugą strone ale nie mi się o tym wypowiadać.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Egzamin na prawo jazdy