Krótka sytuacja i krótkie pytanie:
Pchamy w parę osób uszkodzony samochód przez pół miasta. Jakie popełniamy wykroczenia? :D Interesuje mnie wszystko, co można by tu zarzucić.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez scorpio44 » sobota 27 lutego 2010, 17:49
przez dylek » sobota 27 lutego 2010, 18:29
przez mk61 » sobota 27 lutego 2010, 19:00
dylek napisał(a):Nie palisz w tym czasie paliwa, a więc nie płacisz podatku drogowego ;)
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez bruno666 » sobota 27 lutego 2010, 19:56
scorpio44 napisał(a):Krótka sytuacja i krótkie pytanie:
Pchamy w parę osób uszkodzony samochód przez pół miasta. Jakie popełniamy wykroczenia? :D Interesuje mnie wszystko, co można by tu zarzucić.
przez qwer0 » sobota 27 lutego 2010, 20:08
Znaczy, elektrycznymi wolna wola?
Pchamy w parę osób uszkodzony samochód przez pół miasta. Jakie popełniamy wykroczenia? Very Happy Interesuje mnie wszystko, co można by tu zarzucić.
Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
1) jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;
Art. 11. 1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w razie ich braku - z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.
2. Pieszy idący po poboczu lub jezdni jest obowiązany iść lewą stroną drogi.
3. Piesi idący jezdnią są obowiązani iść jeden za drugim. Na drodze o małym ruchu, w warunkach dobrej widoczności, dwóch pieszych może iść obok siebie.
przez scorpio44 » sobota 27 lutego 2010, 20:44
qwer0 napisał(a):Wydaje mi sie, ze jak najbardziej to:Art. 3. 1. (...)
przez dylek » sobota 27 lutego 2010, 21:03
przez qwer0 » niedziela 28 lutego 2010, 10:23
qwer0 napisał:
Wydaje mi sie, ze jak najbardziej to:
Cytat:
Art. 3. 1. (...)
To teraz przyjmijmy, że dzieje się to o trzeciej w nocy. Wtedy moim zdaniem ten argument odpada.
Art. 9. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani ułatwić przejazd pojazdu uprzywilejowanego, w szczególności przez niezwłoczne usunięcie się z jego drogi, a w razie potrzeby zatrzymanie się.
Art. 60. 1. Zabrania się:
1) używania pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim;
Art. 60. 1. Zabrania się:
...
2) zakrywania świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne;
przez wiciu2 » poniedziałek 01 marca 2010, 10:12
przez DEXiu » poniedziałek 01 marca 2010, 15:43
przez scorpio44 » środa 03 marca 2010, 00:30
dylek napisał(a):scorpio44 - widzę, że dość poważnie to rozważasz... ;)
przez BOReK » czwartek 04 marca 2010, 11:46
przez bruno666 » czwartek 04 marca 2010, 12:44
BOReK napisał(a):W skrajnym przypadku podciągną to pod spowodowanie zagrożenia w ruchu lądowym, jeżeli zaczniemy pchać samochód w poprzek jezdni o kilku pasach ruchu i to nie na skrzyżowaniu. ;)
przez BlueDevil » czwartek 04 marca 2010, 13:05
przez volve » czwartek 04 marca 2010, 19:20