Mam pytanie dotyczące strefy zamieszkania.
Wjeżdżam do strefy zamieszkania, znak D-40, na tym samym słupku z drugiej strony jest jego odwołanie, D-41. jednak za tym znakiem po kilku metrach droga staje sie jednokierunkowa a jej wyjazd znajduje się przed ustawionym znakiem D-40 i D-41 na jego "plecach" (droga w kształcie kwadratu z czego trzy boki są jednokierunkowe). Kierowca wjeżdżając w strefę wie o tym - widzi znak, jednak wyjeżdżając nie widzi znaku D-41 ponieważ ma go po swojej lewej stronie w dodatku odwrócony do niego "plecami" i dodatkowo (pewnie dla utrudnienia) zasłonięty znakiem D-40. Dodam, że by wyjechać na "miasto" kierowca nie ma innej opcji tylko skręcić w lewo, skręcając w prawo ponownie będzie musiał objechać "kwadrat" ewentualnie zawrócić ponieważ początek "Strefy zamieszkania" około 20m, jest dwu kierunkowy (później należy zaparkować, zawrócić lub wjechać w jednokierunkową w przypadku zawracania znak D-41 jest jak najbardziej widoczny)
Pytanie, czy osoba wyjeżdżająca z drogi jednokierunkowej a nie widząca jego odwołania ma stosować się do przepisów określonych znakiem D-40 na terenie całego miasta?
posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)
poniżej zamieszczam link do narysowanego schematu sytuacji, niestety nie znalazłem znaku D-40 i D-41, zaznaczyłem jego umiejscowienie niebieskim prostokątem.
http://www.autocentrum.pl/?FF=546&file= ... 908.74.jpg