cman napisał(a):Po pierwsze jest zwyczajnym rondem i daleko mu do choćby w połowie turbinowego. Po drugie co zmienia sygnalizacja świetlna? Po trzecie, z jakiego powodu zasługuje na odrębne potraktowanie (jeszcze przed chwilą pisałeś, że należy sygnalizować prawym kierunkowskazem na każdym rondzie)?
Ta "semi-turbinowość" miałaby wynikać z tego, że aby pozostać w ruchu okrężnym należy zmienić pas ruchu. W standardowych rondach da się jeździć w kółko jednym pasem. Definicję taką wywnioskowałem z któregoś programu "Jedź bezpiecznie", nie upieram się jednak, że jest ona poprawna.
Sygnalizacja świetlna na rondach tego typu jest zwykle tak zaprogramowana, że efektem jest taki przepływ ruchu na rondzie, który odpowiada "zwykłym" skrzyżowaniom z wyspą centralną. To też prowadzi do pewnej różnicy między takimi rondami a rondami standardowymi w czasie, kiedy sygnalizacja działa.
Napisałem o zasadzie takiego a nie innego sygnalizowania. Zasady mają to do siebie, że dopuszcza się od nich wyjątki (chociaż faktycznie wcześniej napisałem "bez wyjątku", przekonałeś mnie jednak o nieprawidłowości takiego podejścia). Nadal proponuję przyjęcie takiej zasady odnoszącej się do wszystkich skrzyżowań o ruchu okrężnym, z wyjątkiem rond, na których pierwszeństwo przed pozostającymi w ruchu okrężnym mają zjeżdzający ze skrzyżowania (zwykle to pierwszeństwo uzyskują w wyniku odpowiedniego wyznaczenia pasów do zjazdu z ronda). Albo inaczej: z wyjątkiem tych rond, w których występują te "pasy zjazdowe" (chyba wiadomo o co chodzi).
Jasną sprawą jest, że i taka zasada może być błędna, co pewnie udowodnicie w toku dyskusji.
cman napisał(a):Ja w obu przypadkach nie mam wątpliwości co do tego, że sygnalizować nie ma czego. W drugi przypadek to już w ogóle nie będę się wgłębiał, bo tak oznaczone kierunki na pasach ruchu przed skrzyżowaniem i tak poprowadzone pasy ruchu na skrzyżowaniu, to w ogóle jakieś totalne nieporozumienie.
Faktycznie, drugie skrzyżowanie to ciekawy wynalazek, aczkolwiek działa nienagannie. Możesz mi uwierzyć na słowo, że sygnalizowanie tak zjazdu jak i kontynuacji jazdy w ruchu okrężnym w przypadku tego ronda jest pomocne.