Drogi dojazdowe a pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Drogi dojazdowe a pierwszeństwo?

Postprzez Nikolaus » wtorek 09 lutego 2010, 17:37

Witam,

Może niepotrzebnie drążę ten temat, ale co mi szkodzi..

Obrazek

Art. 2 napisał(a):skrzyżowanie – (...) określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze

Moje pytanie jest takie: dlaczego uważa się, że pojazd fioletowy ma pierwszeństwo przed pojazdem czerwonym?

Rozumiem, że wg ogólnych przepisów droga pojazdu fioletowego nie jest z pierwszeństwem i powinien on przepuścić p. czerwony (z jego prawej strony)? Żadnych innych znaków niż podałem - nie ma. W praktyce "skrzyżowanie" drogi dojazdowej do bloków z drogą p. fioletowego nie wygląda tak wyraźnie, może nieco węższe, asfalt innego koloru, ale technicznie to nic nie zmienia..

Pomyślałem - droga p. czerwonego nie ma znaku A-7 - może nie jest publiczna? Albo znaku nie ma, bo... brakuje i już ;)

Art. 17 napisał(a):1. Włączanie się do ruchu następuje (...) przy wjeżdżaniu:
1) na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania;

Zajrzałem do ustawy o drogach publicznych, ale to mi nie odpowiedziało na pytania. Poszukuję jedynie prawnej odpowiedzi, bo do praktyki raczej mi się nie przyda (nuż jakaś kolizja?).

Więc jak, kiedy na tych warunkach pierwszeństwo ma fioletowy, a kiedy czerwony? :D

Pozdrawiam!
Nikolaus

Postprzez rocko19 » wtorek 09 lutego 2010, 18:41

Skąd wiesz że niejest z pierszenstwem? Generalnie jak czerwony wyjeżdza z tej uliczki, to włancza sie do ruchu bo wyjeżdza z obiektu przy drodze. Dlatego fioletowy jedzie 1wszy.
rocko19

Postprzez athlon » wtorek 09 lutego 2010, 18:59

skrzyżowanie – (...) określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze

czego ty jeszcze nie rozumiesz???? co napisałeś na dole rysunku skąd wyjeżdża czerwona kreska?!?
athlon

Postprzez Amos » wtorek 09 lutego 2010, 19:03

A czy osiedle kilku bloków z uliczkami między nimi to obiekt przydrożny??
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez cman » wtorek 09 lutego 2010, 19:31

Pewnie że nie.
cman

Postprzez Nikolaus » wtorek 09 lutego 2010, 19:58

rocko19 napisał(a):Skąd wiesz że niejest z pierszenstwem? Generalnie jak czerwony wyjeżdza z tej uliczki, to włancza sie do ruchu bo wyjeżdza z obiektu przy drodze. Dlatego fioletowy jedzie 1wszy.

Ech, ja tu mówię o konkretach.. nie ma znaku = nie ma pierwszeństwa tej drogi :P Takich sytuacji u mnie w mieście jest pełno..
Nikolaus

Postprzez scorpio44 » wtorek 09 lutego 2010, 21:16

athlon napisał(a):co napisałeś na dole rysunku skąd wyjeżdża czerwona kreska?!?

Napisał "dojazd do kilku bloków". No i?
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez sjakubowski » środa 10 lutego 2010, 01:39

scorpio44 napisał(a):
athlon napisał(a):co napisałeś na dole rysunku skąd wyjeżdża czerwona kreska?!?

Napisał "dojazd do kilku bloków". No i?

Widzę, iż Ustawodawca powinien jednoznacznie określić kwestię obiektu przydrożnego...

Najlepiej scharakteryzował obiekt przydrożny cman w poniższym wątku:
http://www.e-redakcja.net/forum/viewtop ... 017#215328

I tego należałoby się trzymać. Skoro mamy jakikolwiek problem z tym, czy bloki mieszkalne na osiedlu są obiektem przydrożnym czy nie - odpowiedź jest prosta - nie są one obiektem przydrożnym!

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez dantyl27 » piątek 19 lutego 2010, 19:18

Poprzeczna droga jest drogą z pierwszeństwem. Wnioskuję to po znaku (łamane pierwszeństwo) pokazującym przebieg drogi z pierwszeństwem, które obowiązuje aż do odwołania.
Widocznie droga wyjazdowa z kilku bloków nie jest publiczną (znam kilka takich przypadków kiedy jest brak oznakowania, że wjeżdżamy na drogę wewnętrzną).
dantyl27

Powrót do Sytuacje na drodze