WOJO napisał(a): Lekko licząc możesz spać spokojnie jeszcze pół roku :)
nawet więcej, ponieważ proponowana ustawa wchodzi w życie po roku od jej ogłoszenia a niektóre zmiany nawet później.
przez skov » środa 10 lutego 2010, 09:42
WOJO napisał(a): Lekko licząc możesz spać spokojnie jeszcze pół roku :)
przez VladimirDebish » środa 10 lutego 2010, 11:23
przez ks-rider » środa 10 lutego 2010, 11:38
Drozdzowa napisał(a):...Mam 18 lat i teraz nie wiem czy jak zdam to nagle dostane kat A , A1 czy A2 ?
przez Asmodeusz » środa 10 lutego 2010, 13:17
przez ks-rider » środa 10 lutego 2010, 14:24
Asmodeusz napisał(a):@ks-rider: uwierz mi, że nie każdy po egzaminie zamierza jeździć 250-tką, są ludzie, którzy np. robią kat. A tylko dla Hondy Goldwing GL1800 czy podobnych.
przez Asmodeusz » środa 10 lutego 2010, 14:30
ks-rider napisał(a):Oczywiscie. Nie kazdemu jednak pilotowi od razu dane jest zasiasc za sterami Jumbo 747. To, ze chca nie znaczy ze maja. Dobrze, ze idzie we wlasciwym kierunku.
przez ks-rider » środa 10 lutego 2010, 14:36
Asmodeusz napisał(a):Ośmielę się nie zgodzić. Nie widzę powodu, żeby osoba, która dodatkowo uczyła się jeździć cruiserem lub supersportem (kurs doszkalający, szkolenie poegzaminacyjne) - jak każdy rozsądny człowiek, musiała czekać dodatkowe 6 lat, żeby pozwolić sobie na np. dwukołowy samochód od Hondy ;-)
przez Asmodeusz » środa 10 lutego 2010, 14:49
ks-rider napisał(a):Pierwsze pytanie jakie Ci zadam to,
- Czy czytales ustawe ?
Ja jakos nie widze aby byl projekt przewidywal dodatkowe czekanie 6 lat na jazde czymkolwiek.
przez ks-rider » środa 10 lutego 2010, 16:04
Asmodeusz napisał(a):Czytałem
Asmodeusz napisał(a):i jest to 6 lat przy założeniu, że wydajemy tyle samo. Osoba X chce w dniu 18. urodzin zapisać się na kurs kat. A, żeby zaraz po zdaniu egzaminu kupić sobie Goldwinga. Chce płacić tylko za jeden kurs i egzamin (i jest to ważniejsze niż czas). W przypadku nowej ustawy taka osoba musi z zapisem (a przez to też z egzaminem i zakupem) czekać 6 lat, aż skończy 24. Zamiast bzdurnych limitów wiekowych mogli wprowadzić testy psychologiczne, efekt byłby lepszy.
piecyk napisał(a):Przygodę z jednośladem można obecnie rozpocząć w wieku 13lat, wg nowego projektu w wieku 14lat - oczywiście zaczynając od motoroweru. Każdy kto ma zajawkę na jednoślady mimo wszystko będzie mógł rozpocząć "przygodę" wcześnie. Później kat. A1 ( 16 lat ), kat. A2 ( 18 lat ), po 2 latach kat. A ( 20 lat ), czyli w wieku 20 lat. W czym problem? Nigdzie nie zostało powiedziane ani napisane, że dopiero w wieku 24 lat można legalnie zdobyć prawo jazdy na motocykl. Ten wiek pozwala zdobyć kat. pozwalającą na prowadzenie wszystkich jednośladów.
Moi drodzy, za dużo emocji. Projekt nie jest taki zły, jak to niektórzy usilnie próbują udowodnić. Naprawdę zachęcam do zapoznania się ze źródłem zamiast artykułów ( z błędami ) pismaków.
przez Amos » środa 10 lutego 2010, 19:19
przez Nikolaus » środa 10 lutego 2010, 19:26
przez ks-rider » środa 10 lutego 2010, 19:44
Amos napisał(a):Tylko zauważ ks-riderze, że za każdym razem trzeba będzie wydać kasę na kurs i egzamin - AM, potem A1, potem A2, potem A. Cztery razy więcej szmalu niż obecnie. A jeśli wolisz wydać raz, to czekaj do 24 lat. Doskonale rozumiem rozżalenie Asmodeusza i mam nadzieję, że w Sejmie zostanie to jakoś skorygowane...
Nikolaus napisał(a):Może to dodatkowo wpłynie na mniejszą liczbę jednośladów, co jest niewątpliwie dobrą wiadomością
przez Nikolaus » środa 10 lutego 2010, 23:36
przez Bareq » czwartek 11 lutego 2010, 01:22
Nikolaus napisał(a):Może to dodatkowo wpłynie na mniejszą liczbę jednośladów, co jest niewątpliwie dobrą wiadomością :twisted:
przez piecyk » czwartek 11 lutego 2010, 17:18
Asmodeusz napisał(a):Czytałem i jest to 6 lat przy założeniu, że wydajemy tyle samo. Osoba X chce w dniu 18. urodzin zapisać się na kurs kat. A, żeby zaraz po zdaniu egzaminu kupić sobie Goldwinga.
Asmodeusz napisał(a):Chce płacić tylko za jeden kurs i egzamin (i jest to ważniejsze niż czas). W przypadku nowej ustawy taka osoba musi z zapisem (a przez to też z egzaminem i zakupem) czekać 6 lat, aż skończy 24.
Asmodeusz napisał(a):Zamiast bzdurnych limitów wiekowych mogli wprowadzić testy psychologiczne, efekt byłby lepszy.
Asmodeusz napisał(a):BTW. sam chcę się zmieścić przed zmianą ustawy, właśnie z powodu oszczędności jednego kursu i egzaminu. Te pieniądze lepiej przeznaczyć na szkolenie doskonalące jazdę na już wybranym motocyklu. Tak, prawo jazdy robię pod konkretny, wybrany pojazd; nie odwrotnie.