Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez x098 » środa 20 stycznia 2010, 14:50

§ 32. 2. Jeżeli zakaz wyrażony przez znaki B-25, B-26, B-29, B-33, B-35, B-36, B-37 i B-38 nie jest uprzednio odwołany znakiem oznaczającym koniec zakazu, to obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania; nie dotyczy to skrzyżowania na drodze dwujezdniowej, na którym wlot drogi poprzecznej znajduje się tylko z lewej strony i nie ma połączenia z prawą jezdnią.

To droga poprzeczna ma mieć połączenie z prawą jezdnią
A nie prawa jezdnia połączenie z drogą poprzeczną
Na załączonym obrazku widać wyraźnie że, z drogi poprzecznej nie można wjechać na prawą jezdnię więc nie możesz powiedzieć iż, droga poprzeczna ma takowe połączenie.
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez cman » środa 20 stycznia 2010, 15:04

Czyli pojazd uprzywilejowany nie może z wlotu drogi podporządkowanej wjechać na prawą jezdnię?

I przede wszystkim, na jakiej podstawie interpretujesz określenie "połączenie", jako będące połączeniem tylko wtedy, kiedy kierunek tego połączenia przebiega w obie strony albo tylko w stronę prawej jezdni?

Ja nie przeczę, że może taka była intencja ustawodawcy i że w tym przekonaniu utwierdzili Was jacyś tam wykładowcy/egzaminatorzy, ale otwórzcie czasami własne oczy.
cman

Postprzez x098 » środa 20 stycznia 2010, 19:07

Pojazd uprzywilejowany może nawet przejechać przez pas zieleni oddzielający jezdnie.
Przejazd taki jednak nie uczyni w magiczny sposób połączenia z poprzeczną drogą.
Tak jak przejazd poj. uprzywilejowanego po chodniku nie uczyni z chodnika jezdni.
x098

Postprzez bruno666 » środa 20 stycznia 2010, 20:04

x098, zostaw chodniki i ustosunkuj się do tego, bo akurat moje zdanie w tym temacie pokrywa się z cmanem:

na jakiej podstawie interpretujesz określenie "połączenie", jako będące połączeniem tylko wtedy, kiedy kierunek tego połączenia przebiega w obie strony albo tylko w stronę prawej jezdni?
...
bruno666

Postprzez kopan » środa 20 stycznia 2010, 20:14

1. W przepisie jest mowa o braku połączenia z prawą jezdnią.
2.W przepisie nie ma mowy o braku możliwości przejazdu z wlotu po lewej na prawą jezdnię.

To są fakty.

Tak że takie skrzyżowanie odwołuje zakazy.
kopan

Postprzez oskbelfer » środa 20 stycznia 2010, 20:33

uważam że należy rozdzielić pojęcie skrzyżowania od tzw. przełączki. Wtedy będzie oczywiste że znak jest odwoływany lub niejest odwołany :)
cman - dobrze myślę ??:)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez x098 » środa 20 stycznia 2010, 21:41

1.Przepis mówi, że, to droga poprzeczna ma mieć połączenie z jezdnią.
2.Nie można powiedzieć, że połączeniem drogi poprzecznej z prawą jezdnią drogi dwu jezdniowej jest taki układ, który nie ma możliwości dotarcia z drogi porzecznej na prawą jezdnie. I w sytuacji takiej jak na rysunku przyjąć należy iż, zjazd z drogi dwu jezdniowej w drogę poprzeczną właśnie ze względu iż, z drogi poprzecznej nie ma możliwości dotarcia na prawą połowę drogi dwujezdniowej wyczerpuje zapis § 32. 2. który stanowi o braku możliwości odwołania ograniczenia.
x098

Postprzez kopan » czwartek 21 stycznia 2010, 00:10

W tym tonie można pójść dalej.

Przepis mówi o wlocie drogi poprzecznej więc zgodnie z przepisami o znakach i sygnałach chodzi o drogę jednokierunkową.

Czyli jak jednokierunkowa z lewej nie ma połączenia z prawą jezdnią to takie skrzyżowanie nie odwołuje znaków.

Ale jak dwukierunkowa z lewej nie ma połączenie z prawą jezdnią to takie skrzyżowanie:
Też nie odwołuje - czy odwołuje znaki zakazu. ?? :wink:

Zgodnie z przepisem wychodzi że połączenia nie ma a zakazy odwołane bo droga z lewej dwa kierunki ma. :lol:
kopan

Postprzez x098 » czwartek 21 stycznia 2010, 08:49

EEEEEtam tak to można dojść do konkluzji że skoro skrzyżowanie wielo-poziomowe też tworzy połączenie drogi poprzecznej z drogą dwujezdniową to ma odwołać zakaz.
x098

Postprzez kopan » czwartek 21 stycznia 2010, 09:24

Na pewno
Bo skrzyżowanie to przecięcie w jednym poziomie dróg.
Tak że wielopoziomowe po trzęsieniu ziemi odwołuje znaki zakazu.

Tylko byłe wielopoziomowe , spoziomowane odwołuje. :wink:
kopan

odp

Postprzez rusel » czwartek 21 stycznia 2010, 13:34

x098 czy mozna skrecic w lewo w tym momencie przedstawionym na zdjeciu? przypomne ze pytanie odnosci sie do tej konkretnej sytuacji tj. chwili w jakiej znajduje sie ten kierujacy....zle interpretujesz to zdjecie, tu chodzi o sytuacje dla tego pojazdu....ktory nie ma mozliwosci wjechania na skrzyzowanie bo sie na nim nie znajduje o czym swiadczy linia ciągla a przede wszystkim ta wysepka, twierdzisz inaczej? pisz odwolanie o blędną interpretacje tej odpowiedzi wordu we wroclawiu i wielu innych w Polsce...
rusel

Postprzez x098 » czwartek 21 stycznia 2010, 14:43

No rusel czyżbyś sugerował że, ja sugeruje że, skrzyżowanie na obrazku odwołuje zakaz????
A tak poczytać ze zrozumieniem nie zaszkodziło by prawda?
x098

Re: odp

Postprzez kopan » czwartek 21 stycznia 2010, 19:41

rusel napisał(a):x098 czy mozna skrecic w lewo w tym momencie przedstawionym na zdjeciu? przypomne ze pytanie odnosci sie do tej konkretnej sytuacji tj. chwili w jakiej znajduje sie ten kierujacy....zle interpretujesz to zdjecie, tu chodzi o sytuacje dla tego pojazdu....ktory nie ma mozliwosci wjechania na skrzyzowanie bo sie na nim nie znajduje o czym swiadczy linia ciągla a przede wszystkim ta wysepka, twierdzisz inaczej? pisz odwolanie o blędną interpretacje tej odpowiedzi wordu we wroclawiu i wielu innych w Polsce...

Pytanie było takie:
W tej sytuacji (przedstawiona na rysunku) wprowadzona znakiem B-33 prędkość 80 km/h obowiązuje do:
a) skrzyżowania
b) znaku oznaczającego początek obszaru zabudowanego
c) drugiego znaku (B-33) ograniczającego prędkość dopuszczalną pojazdów do 50 km/h

Zaraz a co za znaczenia ma ten czerwony pojazd, lina ciągła ??

Mamy dwa ograniczenia znakami B-33 , skrzyżowanie i początek obszaru zabudowanego.

Czyżby Wordy zinterpretowały to tak:
Ograniczenie 80 km/h obowiązuje:
1. Dla pojazdu na pasie lewym do skrzyżowania.
2. Dla pojazdu na pasie prawym do znaku początek obszaru zabudowanego.

A może Ty to tak interpretujesz ??
kopan

Postprzez bruno666 » czwartek 21 stycznia 2010, 21:25

x098 napisał(a):1.Przepis mówi, że, to droga poprzeczna ma mieć połączenie z jezdnią.

x098 napisał(a):[...] z drogi poprzecznej nie ma możliwości dotarcia na prawą połowę drogi dwujezdniowej [...]

To przepis mówi w końcu o połączeniu lub jego braku czy też o możliwości dotarcia lub niemożliwości dotarcia?
Dlaczego przepis nie brzmi tak:

nie dotyczy to skrzyżowania na drodze dwujezdniowej, na którym z wlotu drogi poprzecznej znajdującej się po lewej stronie nie ma możliwości dotarcia na prawą połowę drogi dwujezdniowej.

???
...
bruno666

odp

Postprzez rusel » sobota 23 stycznia 2010, 11:38

Kopan wiem jak brzmi to pytanie bo mialem je na egzaminie :)
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów