Zmiana pasa na drodze trzypasmowej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zmiana pasa na drodze trzypasmowej

Postprzez ernest111 » piątek 25 grudnia 2009, 16:14

Witam.

Dzisiaj miałem sytuację, która mnie zagięła.
Jechałem we Wrocławiu na obwodnicy śródmiejskiej około 80 km/h skrajnym prawym pasem, bo zaraz chciałem zjeżdżać w prawo.
Na skrajnym lewym podobną prędkością jechał inny samochód.

Na moim pasie jechała ciężarówka, więc chciałem ją wyprzedzić i wrócić na swój pas. W tym samym momencie ten ze skrajnego lewego chciał zmienić pas na środkowy... Ja już zjeżdżałem na środek, on też - ewidentnie byśmy się walnęli gdybym nie zjechał, facet zdawał się nie widzieć co się święci.

I teraz - kogo by to była wina?
Wiem że był taki przepis, ale nie mogę teraz się do tego dokopać...
Nie ważne kto zaczął manewr pierwszy, bo nie obserwowałem. Załóżmy, że zrobiliśmy to jednocześnie.
ernest111

Postprzez mk61 » piątek 25 grudnia 2009, 16:20

Art. 22. 4. Kierujący pojazdem, zmieniając poza skrzyżowaniem zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ernest111 » piątek 25 grudnia 2009, 16:25

Ha, czyli jestem czysty :)
Dzięki.
ernest111

Postprzez sjakubowski » wtorek 12 stycznia 2010, 11:12

ernest111 napisał(a):Ha, czyli jestem czysty :)
Dzięki.

Tak, zgadza się.
Natomiast troszkę bardziej filozofując. Z drugiej strony - skoro byłeś świadomy (swoich praw i obowiązków heheh), że kierowca z lewej nie będzie przestrzegać przepisów ruchu drogowego i domyślasz się, że Ci nie ustąpi - to Ty powinieneś ustąpić. Pamiętaj o Art. 3 (...) unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego,(...)
Inaczej mówiąc - gdyby doszło do stłuczki i powiedziałbyś coś w stylu: "Tak widziałem tego kierującego i wiedziałem, że mi nie ustąpi mimo mojego pierwszeństwa oraz miałem możliwość uniknięcia stłuczki." - to wybacz, ale w tym momencie nie jest tak wesoło, gdyż również Ty przyczyniłbyś się do wypadku i w najlepszym wypadku byłbyś współwinny.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez tristan » wtorek 12 stycznia 2010, 12:21

sjakubowski napisał(a):Pamiętaj o Art. 3 (...) unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego,(...)

+ artykuł o ograniczeniu zaufania.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Re: Zmiana pasa na drodze trzypasmowej

Postprzez cman » wtorek 12 stycznia 2010, 12:34

ernest111 napisał(a):Ja już zjeżdżałem na środek, on też - ewidentnie byśmy się walnęli gdybym nie zjechał, facet zdawał się nie widzieć co się święci.

Więc w czym problem?
cman

Postprzez piotrz » wtorek 12 stycznia 2010, 15:12

ernest111 napisał(a):Nie ważne kto zaczął manewr pierwszy, bo nie obserwowałem.

Myślę, że ważne: jeśli tamten zaczął zmieniać pas ruchu, to (wg mnie) musiałeś poczekać (bo on już jest na tym pasie, a Ty nie - patrz cytowany wcześniej Art. 22. 4); ale jeśli jednocześnie, to ten, który zmienia z prawego na środkowy ma pierwszeństwo (analogicznie do wyprzedzania: nie wolno Ci wyprzedzać, jeśli ktoś inny zaczął Cię wyprzedzać); chyba, że są jakieś przepisy, które to inaczej regulują.
... bo nie obserwowałem.

nie polecam naśladować...
piotrz

Postprzez sjakubowski » wtorek 12 stycznia 2010, 17:12

piotrz napisał(a):ale jeśli jednocześnie, to ten, który zmienia z prawego na środkowy ma pierwszeństwo

Jak najbardziej.
Tylko jak ocenić, czy ktoś już zaczął zmieniać pas czy jeszcze nie...
Według mnie tutaj jest kwestia kto pierwszy najedzie na linię przerywaną. Samo włączenie kierunkowskazu nie jest przecież jeszcze rozpoczęciem wykonywania manewru...

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez kopan » wtorek 12 stycznia 2010, 23:08

Nie ma kto pierwszy przejedzie linię to ma pierwszeństwo.
W tej sytuacji przepisy określają pierwszeństwo.

Prawidłowe sygnalizowanie ma kolosalne znaczenie szczególnie w tej sytuacji
kopan

Postprzez sjakubowski » wtorek 12 stycznia 2010, 23:32

kopan napisał(a):Nie ma kto pierwszy przejedzie linię to ma pierwszeństwo. W tej sytuacji przepisy określają pierwszeństwo.

Art. 22.1 4.
Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać (...)

Czy jeśli ten z lewej strony, wjedzie na pas środkowy prawymi kołami (ale tylko kołami) to porusza się już tym pasem czy jeszcze nie?
Według mnie już nim się porusza - jedzie dwoma pasami (lewym i środkowym) - zajmuje obydwa pasy. Jeśli w tym momencie ten na prawym pasie chciał wjechać na środkowy - musi ustąpić pojazdowi jadącemu po tym pasie (środkowym) a więc pojazdowi z lewej strony.

kopan napisał(a):Prawidłowe sygnalizowanie ma kolosalne znaczenie szczególnie w tej sytuacji

Zgadza się. Jeśli możesz podaj mi jednak zapis (w którym jest dokładnie napisane), iż moment włączenia kierunkowskazu rozpoczyna manewr (wyprzedzania, omijania,zmiany pasa itp).
Kierunkowskaz nie zobowiązuje do niczego i nie jest rozpoczęciem wykonywaniu manewru!

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez kopan » środa 13 stycznia 2010, 19:55

Nie ma że jak wjedzie prawymi kołami to jedzie tym pasem ruchu czy dwoma pasami.
Taki pojazd jest pojazdem zmieniającym pas ruchu i musi ustąpić pojazdowi wjeżdżającemu z prawej strony.
Nie ma kto pierwszy wsadzi koło.

Po co pytasz o kierunkowskazy.
Czy ja twierdzę że włączenie kierunkowskazu to rozpoczęcie manewru.
kopan

Powrót do Sytuacje na drodze