bac napisał(a):Najwyraźniej taka logika przyświecała ustawodawcom, co zresztą potwierdza przytoczony przez dylka fragment rozporządzenia.
No chyba faktycznie tak... Problem tylko w tym, że nigdzie nie jest to powiedziane jednoznacznie.
szerszon napisał(a):W paragrafie 96.1 że warunkowy skret jest dozwolony,czyli mozesz a nie musisz.
Już któryś raz pada ten argument... Skoro tak to intepretujesz, to co powiesz o tym, co par. 95.1 mówi o sygnale zielonym? Mówi on mianowicie, że sygnał zielony oznacza
zezwolenie na wjazd za sygnalizator. Zezwolenie, a nie nakaz. Więc zgodnie z Twoją logiką tu również możemy wjechać, ale równie dobrze możemy sobie 3 cykle świateł odstać i dopiero ruszyć? :D Identyczna sytuacja jest w wypadku nieskorzystania z zielonej strzałki - mówię tu teraz o sytuacji, kiedy zamierzamy skręcić, stoimy z włączonym kierunkowskazem, ale mimo że świeci strzałka, czekamy na zielone. Jeżeli w takiej sytuacji nie pojedziemy, to po pierwsze blokujemy ruch, a po drugie przestaje to być zatrzymanie wynikające z warunków/przepisów. Jeżeli natomiast chodzi o sytuację, kiedy możemy pojechać prosto z innego pasa, ale stoimy jednak na tym, z którego można w tym czasie skręcać na strzałce, to również będę się upierał, że można to podciągnąć pod utrudnianie ruchu - mam zwłaszcza na myśli sytuacje, kiedy ten drugi pas jest pusty, jest mały ruch, ogólnie wtedy, kiedy wcześniejsza zmiana pasa w imię nieblokowania innym możliwości warunkowego skrętu nic nas nie kosztuje. Jak ma się do tego art. 16 ust. 4? Tak, że w takiej sytuacji w imię nieutrudniania innym ruchu moje "możliwie blisko prawej krawędzi" znajduje się na lewym pasie. Takie jest moje zdanie na ten temat.
A przy okazji w warunkach szczegółowych (we wspomnianym przez dylka pkt. 4.2.2.) doczytałem jeszcze jedną rzecz na temat sygnału z zieloną strzałką, która mnie zaintrygowała. Otóż:
"Sygnał dopuszczający skręcanie w kierunku wskazanym strzałką może być nadawany (...)
w czasie, gdy nie następuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu(...)" :shock:
Przecież ideą tego sygnału jest właśnie to, że świeci wtedy, kiedy następuje kolizja z innymi uczestnikami. :? A z tego właśnie wynika to, że skręt jest dozwolony pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa wszystkim innym uczestnikom. Nie rozumiem, o co w tym chodzi.