O mordercach za kierownicą...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez lith » czwartek 31 grudnia 2009, 12:11

8h jazdy to tak dużo?? Rozumiem obawy przed spotkaniem z jadącym 18, czy 28h.
Za to nie ogarniam jak można sobie robiąc przerwę w podróży walnąć browca :D
lith

Postprzez piotrekbdg » czwartek 31 grudnia 2009, 13:12

wolę spotkać kierowcę, który wypił dwa piwa, ale pilnuje drogi,

BTW - jestem abstynentką

To wiele nam mówi o twoim punkcie widzenia.
piotrekbdg

Postprzez szerszon » czwartek 31 grudnia 2009, 14:27

lith napisał(a):8h jazdy to tak dużo?? Rozumiem obawy przed spotkaniem z jadącym 18, czy 28h.
Za to nie ogarniam jak można sobie robiąc przerwę w podróży walnąć browca :D
Moim zdaniem 8h to dużo.Jadąc z Warszawy do Władka zawsze robię sobie godzinną przerwę w Ostródzie,aby zjeść,zajarać itp/bez browca :) /
szerszon

Postprzez lith » czwartek 31 grudnia 2009, 14:47

Moim zdaniem wszystko zależy od doświadczenia i indywidualnych predyspozycji, a także dróg po których jedziemy, czy samochodu.
Ja nie robiłem za kółkiem jeszcze wypraw dłuższych niż 1,5-2h. Ale jeżdżąc z rodzinką, szczególnie w czasie wakacji odcinki po 8-12h to w sumie normalka, a przerwy przy tym to tylko na 'sikanie i tankowanie' Dlatego jestem dość zdziwiony tym co napisała sankila. Chociaż w sumie odbiega to od głównego tematu :>
Ostatnio zmieniony czwartek 31 grudnia 2009, 14:48 przez lith, łącznie zmieniany 1 raz
lith

Postprzez Calvados » czwartek 31 grudnia 2009, 14:48

i moze ta przerwa z piwkiem podczas 8 godzinnej podrozy...

Szarżujący kierowca (pijany czy nie) zawsze będzie bardziej niebezpieczny, niż kierowca ostrożny

Oczywiscie, dlatego jedni i drudzy (pijani i szarzujacy) sa uwazani za przestepcow i sa karani (czasami).

dobra a jak dojdzie do kolizji .... to nie wezwiesz policji ?

posty juz zmieniłam , przepraszam za pomyłke :)
Calvados

Postprzez sankila » sobota 02 stycznia 2010, 02:09

lith napisał(a): odcinki po 8-12h to w sumie normalka, a przerwy przy tym to tylko na 'sikanie i tankowanie'

I dlatego 90 % wypadków spowodowanych jest przez trzeźwych kierowców.
Z policyjnych statystyk za 2008 rok:
- wypadków (co najmniej z rannymi) - 49 tys
- spowodowanych przez nietrzeźwych kierowców - 3,6 tys (a wchodzą tutaj wszyscy - od 0,2 do kilkupromilowych rekordzistów).

Dla mnie prawdziwymi mordercami na drodze są "pośpieszni" kierowcy - jedzie szybko, przerwy nie zrobi, w trakcie jazdy je, pije, pali, telefonuje - i to wszystko traktuje jako normalne, bo ON jest trzeźwy!
sankila

Postprzez piotrekbdg » sobota 02 stycznia 2010, 10:46

dlatego 90 % wypadków spowodowanych jest przez trzeźwych kierowców.

Bo mimo wszytko trzeżwych jest więcej na drogach to i twoją statystykę zawyżają, która szczerze mówiąc nie wiem co ma nam przekazać? Że po kielichu lepiej się prowadzi? Lepiej się środka trzyma? Kierowca który w czasie jazdy gada przez komórkę, zajmuje się rozmową, jedzeniem, jest tak rozproszony że jego reakcje są zbliżone do reakcji pijanego kierowcy.
piotrekbdg

Postprzez lith » sobota 02 stycznia 2010, 12:34

Czyli wychodzi na to, że się wychowałem wśród piratów :P

Ja tam podziwiam tych, co potrafią się wyłączyć, nie rozmawiać, nikogo nie słuchać, tylko skupić się na jeździe... i przy tym nie zasnąć, nie załupać zwiechy.

Chociaż skoro montują w samochodach radia, popielniczki, zapalniczki, podstawki na napoje, a McDrive'y są legalne :P to myślę że można się ośmielić ich używać ;]
lith

Postprzez piotrekbdg » sobota 02 stycznia 2010, 13:04

Telewizory też montują i to znaczy że można jednocześnie prowadzić i oglądać skoki narciarskie?
piotrekbdg

Postprzez lith » sobota 02 stycznia 2010, 13:34

No montują, tyle, że na przykład filmu z przodu w czasie jazdy nie puścisz :) ...przynajmniej nie u mnie. Chyba, że chodzi Ci o telewizorek co sobie sam na deskę przykleisz :>
Za to radio z RDS'em czy GPS są też 'złe'? :)

Podczas prowadzenia samochodu jeżeli chodzi o odbieranie bodźców to głównie wykorzystujesz wzrok. Więc czynności, nie wymagające zbytnio odrywania wzroku od drogi nie są takie niebezpieczne. Wszystko zależy od naszej podzielności uwagi i tego ile musimy jej poświecić na daną czynność.

I znowu dochodzimy do momentu, gdzie jedni potrafią, a inni nie. A Ci co nie potrafią to za wszelką cenę zabroniliby tym co potrafią :P
lith

Postprzez piotrekbdg » sobota 02 stycznia 2010, 14:20

I znowu dochodzimy do momentu, gdzie jedni potrafią, a inni nie. A Ci co nie potrafią to za wszelką cenę zabroniliby tym co potrafią

Jeżeli potrafisz jeść, pić, palić i wykonywać inne czynnośći bez utraty koncentracji i płynnej jazdy to nie mam nic przeciwko. Krytykuję tylko tych co jedzą, prowadzą ożywione dyskusje w samochodzie, rozmawiają przez telefon i jadą albo 20 km/h, albo skręcają bez kierunków bo prowadzą jedną ręką. Potem jade za jakąś zawalidrogą, albo kolesiem który hamuje co moment prawie do zera na prostej drodze bo albo telefon mu przeszkadza albo picie się rozlało. Tacy ludzie mnie po prostu denerwują.

Chociaż skoro montują w samochodach radia, popielniczki, zapalniczki, podstawki na napoje, a McDrive'y są legalne to myślę że można się ośmielić ich używać ;]

Tak, można, ale z rozumem. Włosy mozna suszyć suszarką, ale niekoniecznie kiedy siedzimy w wannie. MCDrive zawsze wydawało mi się jest dla podróżujących, ale niekoniecznie kierujacych pojazdem. Jeżeli jednak bez żadnego ubytku potrafisz prowadzić auto i wcinać burgera z frytkami i colą to no problemo. Pytanie czy tylko Tobie to nie przeszkadza, bo może kierowcy za Tobą mają inne zdanie i zastanawiają się czy przypadkiem nie jesteś kolejnym "kapelusznikiem".
piotrekbdg

Postprzez lith » sobota 02 stycznia 2010, 15:32

Mi to na razie przeszkadza i tak nie robię, ale nie mam nic przeciwko tym co potrafią. A jeżeli ktoś tamuje ruch?

Piętnowane powinno był właśnie utrudnianie ruchu, a nie jedzenie kanapek, czy palenie fajek :)
lith

Postprzez piotrekbdg » sobota 02 stycznia 2010, 16:22

Dlatego piętnuje utrudnianie ruchu powstałe w wyniku spożywania pokarmów, obsługi telefonu czy wykonywania innych czynności w czasie jazdy.
piotrekbdg

Postprzez sankila » niedziela 03 stycznia 2010, 03:01

piotrekbdg napisał(a):Kierowca który w czasie jazdy gada przez komórkę, zajmuje się rozmową, jedzeniem, jest tak rozproszony że jego reakcje są zbliżone do reakcji pijanego kierowcy.

Właśnie to chciałam udowodnić :)
Z zaznaczeniem, że kierowców jedzących i gadających jest na drogach duużo więcej niż pijanych. I bynajmniej nie uważają, że robią coś złego, bo przecież "dobremu kierowcy to nie przeszkadza w jeździe".
sankila

Postprzez lith » niedziela 03 stycznia 2010, 10:29

Jednak większość kierowców rozmawia podczas jazdy (i tragedii z tego powodu nie ma). Reszta jeździ sama xD

Jeśli chodzi o 'odrywanie' jednej ręki od kierownicy, to też mi nikt nie powie, że cały czas kurczowo trzyma kręcidło.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze