d napisał(a):Jakiego kierunkowskazu powinien użyć kierowca czerwonego samochodu? "Nakaz skrętu w prawo" -- czyli z przepisów wynika że prawego. Jednak dużo bardziej życiowe będzie włączenie kierunku lewego -- bo ta sytuacja to w zasadzie zmiana pasa ruchu.
Najpierw polecam lekturę rozporządzenia o szczegółowych warunkach technicznych dla znaków i wtedy się dowiesz, że taki twór jak narysowałeś nie jest możliwy.
Michał_86 napisał(a):Dyskutować mi się nie chce już o rondzie, opisałem jak jeżdżę, wypowiedziałem się na temat waszego sposobu i po co to kontynuować?
Po to, że w momencie kiedy przeczytam "tak" dla moich twierdzeń, udowodnię, że Wasze sposoby są niezgodne z przepisami.
Oczywiście i tak najbardziej zatwardziali zawodnicy zaraz znajdą na to tysiąc fikcyjnych argumentów, ale przynajmniej ci jeszcze niezdecydowani, ale z otwartymi umysłami, prawdopodobnie zrozumieją w czym rzecz.
Widzę, że w czasie pisania tego posta pojawiło się "tak", więc dotarliśmy już do końca.
Skonfrontujcie teraz powyższe twierdzenia, a zwłaszcza to pierwsze, z następującym skrzyżowaniem o ruchu okrężnym:
http://www.zumi.pl/namapie.html?&long=1 ... tive=falseJak widzimy, jadąc od strony wschodniej, mam lewy pas ruchu, oznaczony połączonymi symbolami P-8a i P-8b (w lewo). Znajduje się on przed skrzyżowaniem o ruchu okrężnym i jak wiemy z przepisów:
Rozporządzenie napisał(a):§ 87. 1. Znaki:
1) P-8a "strzałka kierunkowa na wprost",
2) P-8b "strzałka kierunkowa do skręcania",
3) P-8c "strzałka kierunkowa do zawracania"
oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką; połączone symbole znaków P-8a, P-8b lub P-8c oznaczają zezwolenie na ruch w kierunkach wskazanych strzałkami kierunkowymi.
2. Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.
Jakie macie spostrzeżenia, dotyczące pierwszego twierdzenia i występującej przed tym skrzyżowaniem m.in. strzałki P-8b (w lewo)?