dylek napisał(a):kopan napisał(a):Czyżbyś się wycofywał na z góry upatrzone pozycje ??
Nie, nie wycofuję się... zaraz po powstaniu tego tematu wyraziłem swoją dezaprobatę dla tego typu działań...
Pewnie że nie zawsze im wolno używać dowoli kierunkowskazu.
Cieszę się, że tu się zgadzamy ;)
Reguła jest taka pasażerowie w pojeździe mam zamiar włączyć się do ruchu lewy kierunkowskaz i obserwuję co się dzieje.
W zależności od tego co się dzieje działam odpowiednio.
Nie, reguła jest taka, że najpierw obserwuję, a potem ewentualnie jesli mogę to migam....
Dwa pasy w jednym kierunku działam trochę inaczej.
Powiem tak:
Przepisy jasno określają kiedy musimy migać... W pozostałych przypadkach nie zabraniają..
Ale przepisy jasno określają jak mamy używać kierunkowskazów...
zawczasu i wyraźnie..
i o to wyraźnie mi chodzi...
Skoro są 2 pasy... lecę lewym.... dojeżdżam, a tu mi koleś zaczyna migać lewym... oki.. zwalniam... niemal zamiera ruch na obu pasach, a on se prosto jedzie... Zasygnalizował wyraźnie, czy może ja niekumaty i niepotrzebnie zwalniałem ??
A jeśli 1 pas ?? To autobus nie rower... nie widzę zbliżając się do niego, czy on ruszając będzie coś omijał... Skoro nie będzie odjeżdżał od krawężnika to po co miga ?? by mnie zmylić ??
Jeśli miganie nie będzie czytelne dla innych, a nie jest nakazane - to niech mi nie migają i na drodze zamieszania nie sieją...
I właśnie takie rozumienie zasad i prd które przedstawił dylek nazywam logicznym:)
Dziekuję Ci Boże że zdałem różne egzaminy - (nie tylko z logiki i egzaminatora).