Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Endriu64 » poniedziałek 21 grudnia 2009, 16:43
przez krzysiek20 » poniedziałek 21 grudnia 2009, 17:03
przez cman » poniedziałek 21 grudnia 2009, 17:20
Endriu64 napisał(a):...ostatnio dość często widuje jak ludzie wjeżdżając załączają lewy kierunkowskaz i wyjeżdżając go tylko wyłączą i nic...
przez Michał_86 » poniedziałek 21 grudnia 2009, 20:29
przez dylek » poniedziałek 21 grudnia 2009, 20:50
Michał_86 napisał(a):Zaraz panowie, co to kogo obchodzi co ktoś będzie robił za 3 ćwiartki ronda?
PoRD ci mówi, że masz zawczasu sygnalizować, więc nie o obchodzenie kogokolwiek chodzi, a o stosowanie się do przepisów.
Co chcesz robić na skrzyżowaniu sygnalizujesz przed nim...
Gdybym stojąc za kimś przed wjazdem na rondo zobaczył że ma włączony lewy kierunkowskaz to mógłbym sobie pomyśleć "rany wariat! chce jechać pod prąd!"
A ja myślę, że nie wiesz co oznacza C-12, a skoro ty nie wiesz, to sądzisz, ze inni też nie wiedzą...
Na zwykłym skrzyżowaniu przy zawracaniu lub skręcaniu w lewo od razu włączamy kierunkowskaz ponieważ od razu rozpoczynamy manewr. Na rondzie nie jest to możliwe (bo ?? co nie jest możliwe ?? włączenie kierunkowskazu ????) i dlatego ja jak i większość osób które widziałem kierunkowskaz przy wjeździe na rondo włączam tylko gdy chcę skręcić w prawo (jestem na ostatniej ćwiartce od razu) w pozostałych przypadkach przy wyjeździe zaraz jak tylko znajdę się na ostatniej ćwiartce.
Na rondzie najgorsi są kierowcy którzy jadą wewnętrznym pasem. No tu mnie załamujesz... pewnie najlepsi są ci co objeżdżają rondo prawym pasem ?? Kolego - do przepisów nos wsadź i czytaj tak długo, aż zrozumiesz, że przy obecnej wiedzy siejesz zagrożenie dla siebie i innych...Mnie uczono że taka osoba musi ustępować osobom które są na zewnętrznym pasie. Niestety często to wygląda tak że osoby na wewnętrznym albo o tym nie wiedzą albo nie widzą że na zewnętrznym ktoś jest. Często sam musiałem nagle zwalniać żeby nie wjechać w takiego delikwenta. A zdarzały się poważniejsze sytuacje: hamowanie z piskiem opon na wyjeździe bo akurat osoba z wewnętrznego zdecydowała się opuścić rondo, bez patrzenia, bez znajomości zasad po prostu - na chama z wewnętrznego prosto do wyjazdu z ronda!
przez vonBraun » wtorek 22 grudnia 2009, 00:10
dylek napisał(a):/.../
niejednokrotnie wyjeżdżam wewnętrznym... a jakoś ani ja nie piszczę, ani inni przeze mnie...
przez drill » wtorek 22 grudnia 2009, 00:14
przez Michał_86 » wtorek 22 grudnia 2009, 00:16
PoRD ci mówi, że masz zawczasu sygnalizować, więc nie o obchodzenie kogokolwiek chodzi, a o stosowanie się do przepisów.
Co chcesz robić na skrzyżowaniu sygnalizujesz przed nim...
A ja myślę, że nie wiesz co oznacza C-12, a skoro ty nie wiesz, to sądzisz, ze inni też nie wiedzą...
(bo ?? co nie jest możliwe ?? włączenie kierunkowskazu ????)
No tu mnie załamujesz... pewnie najlepsi są ci co objeżdżają rondo prawym pasem ?? Kolego - do przepisów nos wsadź i czytaj tak długo, aż zrozumiesz, że przy obecnej wiedzy siejesz zagrożenie dla siebie i innych...
Artykuł 22 mówi wyraźnie: kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas ruchu z prawej strony. To znaczy, że chcąc opuścić jezdnię ronda, przy zmianie pasa ruchu, musimy bezwzględnie ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym na sąsiednim pasie, na który lub przez który musimy przejechać.
przez vonBraun » wtorek 22 grudnia 2009, 00:35
cman napisał(a):/.../ to już zależy od konkretnego rozwiązania, czasami powinno się wyjeżdżać bez kierunkowskazu, a czasami z prawym.
/.../
przez bac » wtorek 22 grudnia 2009, 01:02
przez VladimirDebish » wtorek 22 grudnia 2009, 01:09
Michał_86 napisał(a):Rozmawiałem też z kolegą który kilka tygodni temu zdał egzamin i on też nie sygnalizuje przed skrzyżowaniem
Możesz mi łaskawie linknąć te twoje przepisy?
przez bac » wtorek 22 grudnia 2009, 01:15
VladimirDebish napisał(a):Michał_86 napisał(a):Rozmawiałem też z kolegą który kilka tygodni temu zdał egzamin i on też nie sygnalizuje przed skrzyżowaniem
Uwaga! Kolega który kilka tygodni temu zdał egzamin nie sygnalizuje zamiaru skrętu przed skrzyżowaniem. Największy autorytet się wypowiedział.
przez Michał_86 » wtorek 22 grudnia 2009, 01:38
Uwaga! Kolega który kilka tygodni temu zdał egzamin nie sygnalizuje zamiaru skrętu przed skrzyżowaniem. Największy autorytet się wypowiedział.
przez VladimirDebish » wtorek 22 grudnia 2009, 01:59
bac napisał(a):Tak trochę na marginesie, ale akurat w kwestii aktualnych przepisów to sumienny człowiek, który dopiero co zdał egzamin często może powiedzieć więcej, niż niejeden stary, doświadczony, ale niedokształcający się kierowca.
Michał_86 napisał(a):To weź łaskawie zalinkuj regulamin a nie robisz z siebie pajaca
przez Michał_86 » wtorek 22 grudnia 2009, 02:32
Michał_86 napisał(a):Rozmawiałem też z kolegą który kilka tygodni temu zdał egzamin i on też nie sygnalizuje przed skrzyżowaniem.