Obszar zabudowany, droga 2 jezdniowa i radio CB

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Obszar zabudowany, droga 2 jezdniowa i radio CB

Postprzez oskbelfer » piątek 18 grudnia 2009, 23:57

Jadę sobie drogą 2 kierunkową 2 jezdniową w obszarze zabudowanym - wdzę znaki ograniczenie do 70 km/h oraz zakaz wyprzedzania przez cięzarówki :) Słucham radyjka CB.
Słyszę taki tekst - uwazajcie mobilki bo na 98 km fotoradar jest aktywny robi fotki etc.
Jadę osobówką - moja prędkość około 60 - 65 km/h. Wyprzedza mnie lewym pasem ciężarowy MAN z naczepą.

Przez radyjko wołam - kolego z MANa dlaczego mnie wyprzedzasz na zakazie ??
A kolega z MANa mówi - bo wleczesz się tym "tryplem". Masz ograniczenie do 70 a jedziesz 60.

Ja do kolegi z MANa mówię - no tak - tylko Ty masz zakaz wyprzedzania, a na dodatek to ograniczenie(podwyższenie dop. prędkości) do 70 nie jest dla ciebie. Ty możesz tutaj maksymalnie jechać 50 km/ h, a pozatym za 200 metrów fotoradar zrobi ci zdjęcie do albumu :)
Wtedy (po moich słowach) zaczyna się taka wrzawa na radyjku że musze je sciszać :). Najczęściej słysze : co ty p......, poczytaj sobie kodeks drogowy, aleś wymyślił, etc.............:)

Teraz sie zastanawiam czy może ja coś źle interpretuję - może mnie ktoś oświecić ?? :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez skov » sobota 19 grudnia 2009, 10:23

" Znak B-33, określający dopuszczalną prędkość większą niż 60 km/h, umieszczony na obszarze zabudowanym, dotyczy samochodu osobowego, motocykla i samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem..."

a fotki pewnie fotoradar nie zrobił ponieważ nie rozpoznaje on rodzaju pojazu i ustawiany jest zazwyczaj z "marginesem"
skov

Re: Obszar zabudowany, droga 2 jezdniowa i radio CB

Postprzez cman » sobota 19 grudnia 2009, 10:48

oskbelfer napisał(a):Wtedy (po moich słowach) zaczyna się taka wrzawa na radyjku że musze je sciszać :). Najczęściej słysze : co ty p......, poczytaj sobie kodeks drogowy, aleś wymyślił, etc.............:)

Teraz sie zastanawiam czy może ja coś źle interpretuję - może mnie ktoś oświecić ?? :)

Po prostu żenująco niska znajomość przepisów wśród dominującej części kierowców, połączona z samouwielbieniem i przekonaniem o własnej wszechwiedzy i nieomylności - no i efekt j.w. niestety...
cman

Postprzez Olin » sobota 19 grudnia 2009, 11:26

Oczywiście popieram pogląd cmana.
A co powiecie o kierowcach autobusów, kiedy ruszając z przystanku bez zatoki uparcie włączają lewy kierunkowskaz ?
Olin

Postprzez dylek » sobota 19 grudnia 2009, 11:51

Olin napisał(a):Oczywiście popieram pogląd cmana.
A co powiecie o kierowcach autobusów, kiedy ruszając z przystanku bez zatoki uparcie włączają lewy kierunkowskaz ?

To samo co o tych, którzy uważają, że włączenie lewego kierunkowskazu w zatoce może się odbywać jeszcze przed zatrzymaniem, a potem tenże lewy kieruneczek upoważnia do wyjeżdżania bez patrzenia w lustro...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez x098 » sobota 19 grudnia 2009, 11:58

Olin napisał(a):A co powiecie o kierowcach autobusów, kiedy ruszając z przystanku bez zatoki uparcie włączają lewy kierunkowskaz ?

Pisarz tego art.18 Najwidoczniej uznał że, autobus rozpoczynający jazdę po postoju na przystanku który jest przy jezdni nie potrzebuje uprzywilejowania, więcej z zapisu Art.18 ust. 2 wynika iż, kierowca autobusu może rozpocząć jazdę, z takiego przystanku, nie zwracając uwagi na zagrożenia bezp. ruchu drogowego.

Ale tu jest Polska i tu się pije i chwała kierowcom autobusów że, informują innych o zamiarze rozpoczęcia jazdy po postoju na przystanku.

PS. Czy kierowca autobusu rozpoczynający jazdę po postoju na przystanku jest włączającym się do ruchu? :hmm:
x098

Postprzez oskbelfer » sobota 19 grudnia 2009, 13:07

Koledzy, koleżanki pytanie jest retoryczne :) czy właczony kierunkowskaz informuje o właczaniu się do ruchu :)?? :P
oskbelfer

Postprzez XPepeX » sobota 19 grudnia 2009, 14:09

ja statnio miałem podobną sytuację: jadę sobie drogą jednojezdniową dwukierunkową też fotoradar się zbliża ograniczenie do 60 było, ja zwalniam do 60km/h a tu tir po obszarze wyłączonym z ruchu wyprzedza mnie trąbi wyzywa na CB jak go poinformowałem co i jak zajechał drogę i wyskoczył do mnie- bić się chciał- i na CB grono jego pseudo kolegów tirowców bardzo mu kibicowała- poprostu żenada kierowców tirów dot. kultury jazdy i nieznajomości nic a nic przepisów. Juz nie pierwszy raz spotykam się osobiście z tak wrednym zachowaniem kierowców tych pojazdów, oni chyba sa przekonania że duzy ma jakies szczególne prawa na drodze. Aż szkoda słów...
XPepeX

odp

Postprzez rusel » sobota 19 grudnia 2009, 14:17

x098 jak kierowca autobusu sygnalizuje kierunkowskazem wlaczenie do ruchu a nie zmienia kierunku jazdy to wg. mnie nie jest to az tak ciezki grzech choc wiemy co mowia przepisy ale pewnie i doswiadczeni kierowcy tez tak robią zeby zwrocic na siebie uwagę innych utalentowanych kierowcow, gorzej jak uzurpują sobie pierszenstwo w tym przypadku i ruszają nie zwracając uwagi czy ktos juz rozpoczął manewr omijania badz wyprzedzania myslac ze są przeciez w tej sytuacji uprzywilejowani...rutyna zmusza nas czesto do podejmowania innych decyzji nie do konca spojnych z PRD, a co sądzicie o zatrzymaniu na s2 w momencie kiedy widzicie za sobą innego "podnieconego" kierowcę ktory prawdopodonie nigdy tego nie robi...zawsze mam dylemat kiedy widze ciezarowke w lusterku to sie nie zatrzymuje :?
rusel

Postprzez glor » sobota 19 grudnia 2009, 16:26

Witam.

Olin napisał(a):A co powiecie o kierowcach autobusów, kiedy ruszając z przystanku bez zatoki uparcie włączają lewy kierunkowskaz ?

Powiem, że myślenie to ich mocna strona. Oby więcej takich.

Pozdrawiam.
glor

Postprzez oskbelfer » sobota 19 grudnia 2009, 17:34

glor a możesz doprecyzować tę mocną stronę ??
oskbelfer

Postprzez slamyr » sobota 19 grudnia 2009, 18:28

Też uważam, że powinno być więcej takich kierowców komunikacji miejskiej. Co z tego, że w świetle przepisów nie powinni włączać kierunkowskazu, lecz dzięki sygnalizacji ułatwiają zrozumienie ich intencji innym kierującym. Wolę widzieć kierunkowskaz autobusu niż wjeżdzający mi przed maskę bez sygnalizacji. To tak samo jak z uprzejmością na drodze. To tak samo oskbelfer jak z sytuacją stania na podporządkowanej i oczekiwania na wjazd. Kierujący na drodze z pierwszeństwem nie musi Cię "wpuszczać", ale gdyby tego nie zrobił w pewnych okolicznościach mógłbyś tam stać kilka godzin...
slamyr

Postprzez XPepeX » sobota 19 grudnia 2009, 18:33

glor napisał(a):Witam.

Powiem, że myślenie to ich mocna strona. Oby więcej takich.

Pozdrawiam.

czyli wg ciebie glor łamanie przepisów ruchu drogowego jest mocną stroną? :lol: więc idąc twoim tokiem myslenia- przepisy sa niepotrzebne i niech wszyscy jeższą tak jak im się wydaję że jest dobrze a nie tak jak przepisy mówią.
XPepeX

Postprzez oskbelfer » sobota 19 grudnia 2009, 19:08

slamyr napisał(a):Też uważam, że powinno być więcej takich kierowców komunikacji miejskiej. Co z tego, że w świetle przepisów nie powinni włączać kierunkowskazu, lecz dzięki sygnalizacji ułatwiają zrozumienie ich intencji innym kierującym. Wolę widzieć kierunkowskaz autobusu niż wjeżdzający mi przed maskę bez sygnalizacji. To tak samo jak z uprzejmością na drodze. To tak samo oskbelfer jak z sytuacją stania na podporządkowanej i oczekiwania na wjazd. Kierujący na drodze z pierwszeństwem nie musi Cię "wpuszczać", ale gdyby tego nie zrobił w pewnych okolicznościach mógłbyś tam stać kilka godzin...

chyba nie o to mi chodziło albo mnie zrozumiałeś nie tak jak należało")
Kierunek z zatoczki ma być włączony.
Tylko że poprzez właczenie kierunkowskazu nie sygnalizujemy manewru właczania się do ruchu - jesli by tak było to jak naloezałoby rozumieć włączenie kierunku przy wyprzedzaniu - też właczamnie do ruchu ??

Właczenie kierunkowskazu to sygnalizowanie manewru zmiany pasa ruchu lub kierunku jazdy a nie właczania się do ruchu czy wyprzedzania.

Idąc tym tokiem rozumowania uważam że autobus który stoi na przystanku który jest na jezdni (droga jednojedzniowa - dwa pasy ruchu) ruszajac z przystanku nie musi właczać kierunku - bo po co ?? Finito :)
Xpepex ma racje :)
oskbelfer

odp

Postprzez rusel » sobota 19 grudnia 2009, 21:33

grzech w domu, grzech na drodze rzecz ludzka :) jedynie nad czym ubolewam to brak partnerskich zachowan na drodze i duuzo niestety glupoty co czyni naszych kierowcow jak pokazuja badania najgorszymi w Europie, dyskutujemy nad sensem uzywania kierunkowskazu w momencie wlaczania sie do ruchu z przystanku przy chodniku a ogromny procent kierowcow nie potrafi poprawnie zrealizowac podstawowych zadan jak manewru omijania badz wyprzedzania, nie wiedzą co tak naprawde mają sygnalizowac....dzis przejezdzalem przez "rondo" przede mna jechal pojazd ktorego kierujacy najpierw wlaczyl prawy kierunek bo odbijal w prawo dookola wyspy a potem szybko lewy bo kierunek ruchu zmusil go do jazdy w lewo żaluje ze nie widzialem w jaki sposob opusci to skrzyzowanie byc moze z wewnetrznego pasa z lewym kierunkowskazem.............
rusel

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów