przez slamyr » czwartek 05 listopada 2009, 23:45
przez cman » piątek 06 listopada 2009, 00:01
przez slamyr » piątek 06 listopada 2009, 00:04
przez Konikowaty » piątek 06 listopada 2009, 21:07
przez Poznanianka » piątek 06 listopada 2009, 21:12
przez Billon » piątek 06 listopada 2009, 22:17
przez oskbelfer » piątek 06 listopada 2009, 22:21
Billon napisał(a):Co do pytania z ABS, po co sprzeglo do awaryjnego hamowania ?
przez Poznanianka » piątek 06 listopada 2009, 22:49
przez Billon » piątek 06 listopada 2009, 23:53
nie potrafię zgodzić się z tym twierdzeniem, po pierwsze w jaki sposób silnik miał by zostać unieruchomiony? z układem abs koła nie zablokują się wiec wał korbowy cały czas będzie w ruchu więc silnik nie zostanie unieruchomiony aż do czasu zatrzymania czy samego końca hamowania, po drugie prędzej wciśniecie sprzęgła spowoduje zatrzymanie silnika może to i sytuacja nietypowa, ale dajmy na to pojazd który ma problemy z utrzymaniem niskich obrotów zgaśnie przy włączeniu sprzęgła, wstyd się przyznać ale moje auto tak ostatnio ma. Zresztą ogólna zasada hamowania awaryjnego mówi o samym wciśnięciu pedału hamulca i nie ma mowy o wyjątku z układem abs.oskbelfer napisał(a):Billon napisał(a):Co do pytania z ABS, po co sprzeglo do awaryjnego hamowania ?
aby niedoprowadzić do unieruchomienia silnika. Unieruchomiony silnik = np. brak wspomagania układu kierowniczego
przez Poznanianka » sobota 07 listopada 2009, 00:22
przez Billon » sobota 07 listopada 2009, 01:26
w tym że sprzęgło może przeszkadzać w hamowaniu z abs się zgodzę, ale nie dlatego że silnik zgaśnie, tylko dlatego że układ napędowy zakłóca w ten czas działanie abs, jednak niech ktoś mi powie dlaczego na egzaminie hamowanie awaryjne jest wykonywane tylko z hamulcem skoro auta są wyposażone w abs. A wspominając o Panach z WORDU to jakoś na kursie na egzaminatora uczono hamowanie awaryjne = hamulec i nic więcej(bez podziału na abs i bez abs) i założę się że większość egzaminatorów tak powie. Jeżeli chodzi o abs to hamowanie ze sprzęgłem ma swoje wady i zalety odsyłam do strony http://free.of.pl/h/hellfire/abs.html#conajpierw dlatego tak pewnie nie zaznaczył bym tej odpowiedzi. No ale skoro taka jest odpowiedź na weryfikacji to trza zaznaczać tak :DPoznanianka napisał(a):Bilon to proponuję podyskutować z panami z WORDA, któregokolwiek lub też wybrać się do szkoły, gdzie uczą techniki jazdy. Tam z pewnością pokażą czym kończy się nie wciśnięcie sprzęgła :)
Lub też nie zaznacz tej odpowiedzi w razie w ... a będziesz miał błąd :)
przez Poznanianka » sobota 07 listopada 2009, 01:32
przez laciak » sobota 07 listopada 2009, 16:20
przez oskbelfer » poniedziałek 09 listopada 2009, 22:50
Billon napisał(a):jednak niech ktoś mi powie dlaczego na egzaminie hamowanie awaryjne jest wykonywane tylko z hamulcem skoro auta są wyposażone w abs.
Billon napisał(a):
A wspominając o Panach z WORDU to jakoś na kursie na egzaminatora uczono hamowanie awaryjne = hamulec i nic więcej(bez podziału na abs i bez abs) i założę się że większość egzaminatorów tak powie.
Billon napisał(a):Jeżeli chodzi o abs to hamowanie ze sprzęgłem ma swoje wady i zalety odsyłam do strony http://free.of.pl/h/hellfire/abs.html#conajpierw dlatego tak pewnie nie zaznaczył bym tej odpowiedzi. No ale skoro taka jest odpowiedź na weryfikacji to trza zaznaczać tak :D
przez wiciu2 » środa 16 grudnia 2009, 16:43