Skrzyżowanie przerwanie egzaminu czy słusznie?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez oskbelfer » sobota 12 grudnia 2009, 21:29

x098 napisał(a):A więc minęło parę godzin i rozgrywka ma się tak:
Ze o pierwszeństwie przejazdu decyduje znak T-6 po wjechaniu za zielone uważają:
-Kopan
-Pajetek
Innego zdania są:
-Cman
-Dylek
-Cwaniak
Chyba dobrze zrozumiałem wasze wypowiedzi jeżeli nie napisz a zmienię ranking.

W tym rankingu proszę dopisać mnie do grupy cman, dylek, cwaniak :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez kopan » sobota 12 grudnia 2009, 21:36

Dylek
A niby który ma mieć pierwszeństwo jak sygnał zielony zezwolił im na wjazd za sygnalizator.
Rozumiem jak się świecą światła to znika art. 5. 1.

Kluczem do problemu jest właśnie ten art. 5. 1.

Jak go zrozumiecie to nic wam nie zniknie a pierwszeństwo będzie pierwszeństwem.

Sprawa art. 5.

Jest omawiana w wydawnictwach kodeksu z komentarzami autorów.
Mamy dwa rodzaje komentarzy:
- Kodeks Stefańskiego hierarchia wynika ze złożenia tych przepisów co jest oczywistą oczywistością.
- Kodeks Sobonia niby hierarchii nie ma znaki znikają ale też nie powinno być skrzyżowań z łamanym pierwszeństwem bez sygnalizacji kierunkowej.
Komentarz sprzeczny sam w sobie no bo jak sprawa tak jasna ze zniknięciem znaków to po co sygnalizacja kierunkowa.
Kodeks Kotański to samo co Soboń.

Skąd takie różnice ??

Odpowiedź na to pytanie znajdziecie gdy dowiecie się którzy z tych panów grzebali przy ustawie i rozporządzeniu.

Ps. Kibiców sie nie dopisuje.
Załóż fan-club.
Cwaniak też jest kibicem.
Narazie jest dwóch na dwóch.
kopan

Postprzez dylek » sobota 12 grudnia 2009, 21:44

kopan napisał(a):Dylek
A niby który ma mieć pierwszeństwo jak sygnał zielony zezwolił im na wjazd za sygnalizator.

Obaj... w równym stopniu... żaden więcej...żaden mniej... (w stosunku do tych co czerwone mają..) Sygnalizacja im mówi, że obaj mają pierwszeństwo wjazdu... I ta sygnalizacja jest od znaków ważniejsza... nie ma, że ten na pierwszeństwie, a ten z podporządkowania... Obaj na pierwszeństwie... Znaki już dawno w tyle....przeskoczone i zostawione a ty dopiero se o nich przypominasz... Obaj równe prawo mieli wjechać, a między sobą Art. 25 , bo jak startowali to znaki w blokach startowych zostawili... spały bo spać mogły, bo je sygnalizacja wyręcza... :P
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Pajejek » sobota 12 grudnia 2009, 21:45

x098 do pierwszej grupy należy dopisać jeszcze kilka wyroków sądowych, prawomocnych. Nawiasem mówiąc przykre to jest, iż kilku forumowiczów sprzecza się na temat, który w niektórych sytuacjach może zaważyć na bezpieczeństwie uczestników ruchu. I w tym miejscu zgodzę się z oskbelfer, że jedni, czytający, zgodzą się z pierwszą grupą a drudzy z drugą. Na drodze może to doprowadzić do tragedii.
Na usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć, iż przepisy PoRD są po prostu niejednoznaczne. Chociaż wg mnie sygnalizacja, znaki, przepisy ogólne. Taka oto jest hierarchia. Art.5 właśnie o tym nam mówi.
...No ale to może nie ja mam rację...
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez cman » sobota 12 grudnia 2009, 21:55

kopan napisał(a):Brak rozstrzygnięcia przy sygnałach to sygnały znikają jako nic nie wnoszące i stosujemy znaki.

Nie, nie znikają. Dalej są, dobrze się mają i w dodatku nadal mają pierwszeństwo przed znakami.
Ponawiam pytanie, jaki przepis pozwala na zastosowanie znaków jeżeli sygnalizacja świetlna działa?

Pajejek napisał(a):x098 do pierwszej grupy należy dopisać jeszcze kilka wyroków sądowych, prawomocnych.

To wrzuć jakiś - poczytamy.
cman

Postprzez kopan » sobota 12 grudnia 2009, 21:58

kopan napisał(a):
Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.

Art. 5. 1. W interpretacji cman
Jeżeli z poleceń/sygnałów/znaków wynika inny sposób zachowania niż z ustawy, to stosujemy się do poleceń/sygnałów/znaków.

Z oryginału wynika że zawsze masz się stosować do poleceń/sygnałów/znaków czy zachowanie wynikające z ustawy, jest sprzeczne czy nie sprzeczne z poleceniami/sygnałami/znakami. , ZAWSZE

Gościu jak te wszystkie możliwości wyczerpiesz czytaj zastosujesz się do nich to możesz zastosować przepisy ustawy.
Tak to dokładnie pisze.

Jesteś obowiązany zastosować wszystkie rozstrzygnięcia z grupy poleceń/sygnałów/znaków jak je zastosujesz i efektu nie ma to stosujesz zapisy ustawy.

TAK to dokładnie napisano

W następnych ustepach rozróżniono co przed czym z tych z .

Gościu to zastosuj tę logikę pierwszeństwo = znikania do art 5.1.

W tym artykule jesteś obowiązany stosować się do (poleceń/sygnałów/znaków) nawet jak przepisy ogólne mówią to samo lub co innego.

Zgodnie z tą waszą logiką nigdy sie nie można stosować do zasad art 25.
No bo zobowiązany jesteś zawsze.

Po drugie czym jest słowo zobowiązany wobec słowa pierwszeństwo

Proszę pokazać błąd logiczny w tym cytowanym moim poście.
Zycze powodzenia.
kopan

Postprzez cman » sobota 12 grudnia 2009, 22:02

Jaki przepis pozwala na zastosowanie znaków jeżeli sygnalizacja świetlna działa?

kopan napisał(a):W tym artykule jesteś obowiązany stosować się do (poleceń/sygnałów/znaków) nawet jak przepisy ogólne mówią to samo lub co innego.

A co jak przepisy ogólne mówią o czymś, o czym nie mówią polecenia/sygnały/znaki?
cman

Postprzez dylek » sobota 12 grudnia 2009, 22:05

Pajejek napisał(a): wg mnie sygnalizacja, znaki, przepisy ogólne. Taka oto jest hierarchia. Art.5 właśnie o tym nam mówi.
...No ale to może nie ja mam rację...

masz rację... tak właśnie jest....
najważniejsza sygnalizacja...
Znaki ustalają pewną hierarchię... ten podporządkowany.. ten pierwszeństwo... Ale ...
Swiatła ustalają inne zasady.... dają pierwszeństwo wjazdu na skrzyżowanie równocześnie i temu spod D-1 i temu spod A-7.
Co jest w tym momencie ważniejsze ?? Czyja decyzja obowiązuje ?? Pana sygnalizatora czy panów znaków ??
Zanim zapanował pan sygnalizator wiedzieli... jeden ma słuchać drugiego... A przyszedł nowy dyrektor i zarządził, że obaj są na równi... Zniósł wcześniejsze ustalenia... Czy jeśli się pokłócą to mają prawo powołać się na to, że wcześniej jeden rządził, a drugi słuchał ?? Nie, bo tych zasad już nie ma... Mogą co najwyżej sięgnąć do prawa pracy i poczytać, że jak jeden chce w lewo, a drugi prosto... to ten prosto najpierw...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez oskbelfer » sobota 12 grudnia 2009, 22:18

Kopan lepiej napisz jak będziesz jechał przez skrzyżowanie gdy z przeciwka jedzie TIR na wprost. Ty i ON czyli tir macie zielone światło.

Tir ma dodatkowo znak A7 z tabliczką t6c a TY masz tabliczkę t6a.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez kopan » sobota 12 grudnia 2009, 22:29

cman napisał(a):A co jak przepisy ogólne mówią o czymś, o czym nie mówią polecenia/sygnały/znaki?

Zgodnie z Twoją interpretacją nic; dalej sie stosujesz do polecenia/sygnały/znaki.

Zgodnie z tym co jest w tym art 5.1. pytanie jest źle postawione.

Bo z tego art wynika że zastosowawszy sie do polecenia/sygnały/znaki jak efektu nie ma stosujesz art 25 z ustawy.
kopan

Postprzez cman » sobota 12 grudnia 2009, 22:37

Ja się wyraźnie pytam o to, co jeżeli chcę zrobić coś, czego polecenia/sygnały/znaki nie regulują.
cman

Postprzez Pajejek » sobota 12 grudnia 2009, 22:40

cman napisał(a):Ponawiam pytanie, jaki przepis pozwala na zastosowanie znaków jeżeli sygnalizacja świetlna działa?
Nie. No zaraz. Halo. Czyli wg tego co napisałeś nie musimy stosować się do zakazów i nakazów, jeżeli sygnalizacja działa. Jak na razie to ja znam taką właśnie hierarchię:sygnalizacja, znaki, przepisy ogólne. I mówię po raz kolejny: sygnał zielony zezwala tylko na wjazd za sygnalizator.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez kopan » sobota 12 grudnia 2009, 23:02

cman napisał(a):Ja się wyraźnie pytam o to, co jeżeli chcę zrobić coś, czego polecenia/sygnały/znaki nie regulują.

Cman i co z tego że odpowiadam ci jak ty tego nie przyjmujesz i pytasz się znowu o to samo.
Jeśli chcesz zrobić to cos co sygnały znaki nie regulują to możesz to zrobić bo nie jest sprzeczne z znakami i sygnałami.

To jest moje zdanie logiczne zdanie.

Ale teraz odpowiedz ty na to swoje pytanie.
Tylko proszę nie stosować logiki ze znikaniem.
kopan

Postprzez cman » sobota 12 grudnia 2009, 23:16

Pajejek napisał(a):Halo. Czyli wg tego co napisałeś nie musimy stosować się do zakazów i nakazów, jeżeli sygnalizacja działa.

Jeez... No przecież wiadomo, że chodzi o znaki regulujące pierwszeństwo. Przecież chyba na tym poziomie dyskusji nie musimy za każdym razem podkreślać, że chodzi o znaki regulujące pierwszeństwo, bo to chyba oczywiste, że mówimy w tej chwili tylko o takich znakach.

kopan napisał(a):Jeśli chcesz zrobić to cos co sygnały znaki nie regulują to możesz to zrobić bo nie jest sprzeczne z znakami i sygnałami.

Dobra, to już mamy jedno załatwione i jeszcze pozostaje moje drugie, istotniejsze w gruncie rzeczy pytanie:
Jaki przepis pozwala na zastosowanie znaków jeżeli sygnalizacja świetlna działa?
cman

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 12 grudnia 2009, 23:30

Kopan:
Cwaniak też jest kibicem.

Kopan, jak Cię szanuję... już dosyć długo tu jesteśmy.

Powinieneś wiedzieć, że nie jestem...
cwaniakzpekaesu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów