Calvados napisał(a):spowodowanie zagrozenia
Dobre :lol:. Ale niestety pudło, fragment z tzw. taryfikatora:
Rozporządzenie napisał(a):kwalifikacja prawna: art. 86 § 1, naruszenie: spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym, grzywna w zł: kwota mandatu karnego przypisana za naruszenie stanowiące przyczynę zagrożenia powiększona o 200, jednak nie więcej niż 500
Żeby w ogóle móc spowodować zagrożenie, to trzeba najpierw popełnić jakieś wykroczenie, nie mówiąc już o tym, że cholernie ciężko jest spowodować zagrożenie na pustej drodze. Ponawiam więc pytanie, jakie wykroczenie(a) popełnił kierujący w mojej hipotetycznej sytuacji?
Calvados napisał(a):Ja sie nie usprawiedliwiam chciałam pozanc tylko kilka objektywnych opinii. Ty nie potrafisz przestac i sie wycofac ze swojej teori.
A dlaczego miałbym się niby wycofywać? Wiem co piszę i nie mam zamiaru się z niczego wycofywać.
Skoro chcesz poznać obiektywną opinię, którą już zresztą poznałaś, ale nie możesz jej zaakceptować, to przynajmniej współpracuj ze mną, a nie utrudniaj to szybciej dojdziemy do momentu, w którym zrozumiesz to co Ci już na początku napisałem.
drill napisał(a):Odpowiedz w jakim celu zmienił ten pas ruchu. Czy, aby nie po to by wyprzedzać? Czy jest to dozwolone na skrzyżowaniu, przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim? Czy zachował należytą ostrożność?
Nieważne po co zmienił, ważne że mógł się na nim znajdować, a to, że znajdując się na nim, popełniał inne wykroczenia, nie ma żadnego związku ze sprawą, bo te wykroczenia nie przyczyniły się w żaden sposób do powstania zagrożenia. Gdyby sytuacja była identyczna, ale np. byłaby noc, a on by jechał bez włączonych świateł, to wtedy jak najbardziej można by mu zarzucić wykroczenie, które przyczyniło się do powstania zagrożenia.
drill napisał(a):A jeśli nie to kto mu pozwolił na jazdę po pasie ruchu przeznaczonym do jazdy w przeciwnym kierunku?
A kto pozwala na jazdę po pasie ruchu przeznaczonym do jazdy w przeciwnym kierunku np. podczas zgodnego z przepisami wyprzedzania?