Cman, mój guru :D, widzę, że i w tym temacie wypowiadasz się rzeczowo, dlatego mam do Ciebie prośbę o odniesienie się do czegoś, co swego czasu poruszyłem w innym wątku (a zwłaszcza chodzi mi o pogrubiony fragment):
scorpio44 napisał(a):wszyscy tutaj piszą, że po zakupie samochodu, aby kontynuować ubezpieczenie, należy zgłosić się do ubezpieczalni celem naliczenia nowej składki i wydania aneksu do polisy. (...) troszkę wertowałem przepisy dotyczące ubezpieczeń, coby sobie pewne rzeczy odświeżyć i utrwalić, i nigdzie w nich nie znalazłem poparcia tego! Mowa jest tam tylko o tym, że sprzedający ma obowiązek przekazać mi polisę oraz to on ma zgłosić w ubezpieczalni, że sprzedał samochód i komu sprzedał. Ja (kupujący) natomiast biorę tę polisę i... tyle. Wszelkie formalności wymagane od kupującego dotyczą tylko ewentualnej rezygnacji z kontynuacji tego ubezpieczenia. Więc jak to w końcu jest? A może wygląda to tak, że kiedy sprzedający zgłosi w ubezpieczalni zbycie, to ona sama po jakimś czasie mnie wezwie w tym właśnie celu?
I zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Co wtedy, kiedy sprzedający mi ten samochód nie zgłosi tego faktu w ubezpieczalni, a ja się tam nie zgłoszę? Czy wygląda to wtedy po prostu tak, że samochód dalej jest ubezpieczony na niego i wszelkie moje ewentualne poczynania (stłuczki itd.) idą na jego konto? Czyli że koleś ma pecha, że nie dopełnił wymaganych formalności (bo było to w jego interesie), a ja jestem czysty?
Dalej nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi na swoje wątpliwości.