Jakość szkolenia - proszę o odrobinę przyzwoitości !

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez adalberthus » poniedziałek 16 listopada 2009, 23:54

Wiem, wiem.Ale nie prosiłem o odpowiedź na pytanie, tylko o wykład.
Przyda się może innym przeglądającym to forum.
I do tego dołącz interpretację znaku B-21. Przyda się do tego tematu.
Jeszcze raz proszę.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez oskbelfer » wtorek 17 listopada 2009, 00:18

napiszę tak :) wiesz Ty kolego co to jest wykład ??

Wykład to metoda nauczania polegająca na ustnym przekazaniu wiedzy do słuchaczy, którzy przekazywaną im wiedzę słuchają w milczeniu......

Dlatego też wyklad odpada :)

jeśli idzie o B-21 to wszystko na ten temat w DzU 220 z 2003 roku pozycja 2181.str 52 - 68 oraz DzU 170 z 2002 roku poz 1393 paragraf 22, a być może jeszcze coś więcej - ale piszę z głowy dlatego podaję te najważniejsze :)

Ale oczywiście gdzie mnie mierzyć się z Tobą - Ty napewno wiesz więcej i lepiej :)

Godzina wykładu u mnie to 70 zł :) Ciekawe ile u Ciebie :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez phot » wtorek 17 listopada 2009, 14:25

Proponuje założyć temat do sparingów w którym będziemy sobie udowadniać kto jest lepszy w czym;):D Taki temat VS i az do KO ;)
Pozdrawiam

Z glowy to bedzie D-40 i D-41; ograniczenie do 20km/h pieszy moze korzystac z calej szerokosci jezdni; mozna parkowac tylko w miejscach do tego wyznaczonych ; progi zwalniajace nie musza byc oznakowane ; wyjezdzajac ze strefy jestesmy wlaczajacymi sie do ruchu.

Osobiscie uwazam ze mozna sie czepiac i spierac o jakies szczegoly ale mysle ze zwyklemu kierowcy to co wyzej napisalem wystarczy zeby jako tako sobie w tej strefie poradzic i nie nabijac mu glowy niepotrzebnymi informacjami..
Pozdrawiam
phot

Postprzez tristan » wtorek 17 listopada 2009, 17:21

oskbelfer napisał(a):napiszę tak :) wiesz Ty kolego co to jest wykład ??

Wykład to metoda nauczania polegająca na ustnym przekazaniu wiedzy do słuchaczy, którzy przekazywaną im wiedzę słuchają w milczeniu......

http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=wyk%B3ad
1. «dłuższa, zaplanowana wypowiedź służąca przekazaniu słuchaczom wiedzy na jakiś temat»
2. «przedstawienie czegoś w mowie lub na piśmie»
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez osk rajd » wtorek 17 listopada 2009, 23:42

jakas niezdrowa atmosfera widze zapanowala na tym forum
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość,
nie zmniejsza jednak naszej głupoty"
osk rajd

Postprzez oskbelfer » środa 18 listopada 2009, 19:16

tristan napisał(a):

1. «dłuższa, zaplanowana wypowiedź służąca przekazaniu słuchaczom wiedzy na jakiś temat»

A ja proponuję ten link :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyk%C5%82ad
Wykład - metoda nauczania polegająca na ustnym przekazaniu wiedzy do słuchaczy, którzy przekazywaną im wiedzę słuchają w milczeniu, zadając ewentualne pytania po zakoczeniu wykładu (niekiedy dopuszcza się możliwość zadawania pytań w trakcie trwania wykładu). Jest to prawdopodobnie najczęstsza metoda nauczania stosowana względem osób dorosłych, w której osoba przekazująca wiedzę nie dyktuje tego, co słuchacz ma zapisać w zeszycie, a raczej prowadzi jak gdyby monolog, rozbudowaną wypowiedź na dany temat. Jeżeli istnieje ku temu potrzeba, słuchacze wykładu sporządzają notatki w trakcie wykładu samodzielnie, choćby notując kwestie niejasne aby zadać po wykładzie pytanie.
Wykład stanowi również podstawową metodę nauczania na wyższych uczelniach. Przyjęło się uważać, że wykład jest jedną z prostszych metod nauczania w szkolnictwie wyższym, zarówno dla słuchaczy, jak i prowadzącego zajęcia. Przeciwnie do innych form zajęć, takich jak ćwiczenia, konwersatorium, czy seminarium, w których studenci biorą czynny udział niejednokrotnie przygotowując uprzednio część zagadnień i np. prezentują je w postaci referatu, w przypadku wykładu słuchacze pełnią rolę raczej biernego odbiorcy i, zależnie od treści wykładu, mogą nie mieć żadnego wcześniejszego przygotowania w zakresie zagadnień, jakich dotyczy wykład. Stąd też wykład wydaje się być dobrą metodą nauczania, jeżeli istnieje potrzeba wprowadzenia studentów do jakiejś tematyki (ale także, jeżeli istnieje potrzeba prezentacji bardziej szczegółowych zagadnień - wówczas dany wykład może bazować na zagadnieniach innego wykładu, jaki słuchacze już wcześniej wysłuchali), przekazania wiedzy w postaci definicji, wzorów, procedur czy algorytmów postępowania, historii, interpretacji danych zagadnień. Tak więc, wykład wydaje się być dobry tam, gdzie istnieje potrzeba po prostu przekazania "suchej" wiedzy. Wykład nie jest jednak w pełni wystarczający dla dobrego zapamiętania i zrozumienia nauczanych zagadnień i dlatego też do utwalania wiedzy z danego obszaru prowadzone są w szkolnictwie wyższym zajęcia w innej formie, wymagające od studentów nie tylko biernego przyswajania przekazywanej im wiedzy, ale i ich własnej aktywności.
W szkolnictwie wyższym istnieją różne formy wykładów. Można spotkać się z istnieniem pojedynczego wykładu (np. wygłaszanego okazjonalnie z tytułu jakiejś uroczystości, czy przez przez profesora wizytującego z innej uczelni), lub cyklu wykładów prowadzonych regularnie w czasie np. semestru. Cykl wykładów w trakcie jednego semestru jest prawdopodobnie najczęstszym sposobem realizacji danego przedmiotu, czy też kursu (po zakończeniu takiego kursu złożonego z cyklu wykładów, studenci zazwyczaj są zobowiązani zdać egzamin przynajmniej z zakresu wiedzy przekazywanej na wykładach). Wykłady składające się na taki cykl mogą być wówczas ze sobą luźno powiązane, i każdy może oddzielnie dotyczyć odmiennych zagadnień, bądź przeciwnie, wszystkie kolejne wykłady mogą dotyczyć jednego i tego samego zagadnienia, prezentując je z różnych punktów widzenia, omawiając różne jego ujęcia, jego historię, związane z nim problemy i sposoby rozwiązania tych problemów, itd. W tym drugim przypadku, kiedy cykl wykładów ma na celu szczegółowe i wyczerpujące omówienie danej problematyki, nosi on nazwę wykładów monograficznych.
Wykład może być prowadzony w różny sposób, zależnie od cech osobowościowych prowadzącego wykład, jego preferencji, poglądów na dydaktykę i pomysłów. Mianowicie, wykładowca może po prostu mówić, wygłaszać wykład, może też korzystać ze środków wizualnych, np. rysując coś na tablicy, pokazując slajdy, czy prezentację komputerową, albo też demonstrować nagrania nagrania audiowizualne. Wykładowca może też rozdawać słuchaczom kartki (tzw. handout) ze streszczeniem swojego wykładu, z tabelami, wykresami, czy innego rodzaju ilustracjami wykorzystywanymi przez niego w trakcie wykładu itd.
Źródło „http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyk%C5%82ad”
:P :P :P :D :wink:
oskbelfer

Postprzez KUBA_1 » środa 18 listopada 2009, 21:44

Zupełnie jak w TV.

jesteście "jedwabiści" ple. ple.
- i. t. d.
Proponuję zająć się polityką.
Lepiej płacą
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez oskbelfer » czwartek 19 listopada 2009, 00:06

kto się czubi ten się lubi :)
oskbelfer

Postprzez tristan » czwartek 19 listopada 2009, 16:15

oskbelfer napisał(a):
tristan napisał(a):

A ja proponuję ten link :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyk%C5%82ad

Se proponuj. Dla mnie w komunikacji istotny jest oficjalny słownik językowy, a nie tworzona w systemie bazarowym baza wiedzy zawierająca braki i przekłamania.

Poza tym, należy odróżniać definicje encyklopedyczne od znaczeń językowych słów, którymi się posługujemy.

Na przykład wikipedia uparcie twierdzi, że Kretyn to jednostka chorobowa:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kretyn

podczas gdy w języku polskim od dawna funkcjonuje to w tym znaczeniu:

http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=kretyn
1. pogard. «człowiek ograniczony, tępy»
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez oskbelfer » czwartek 19 listopada 2009, 23:40

Rozumiem tristian i szanuję twoje poglądy aczkolwiek pozwolę się z tobą niezgodzić:)

jeden człowiek ze słodyczy lubi czekoladę inny śledzie :)

dla jednego okreslenie wikipedii to bazarowa wiedza dla mnie akurat coś innego.

Wiem wiem że dla jednych jest to oczywista oczywistość i nikt im nie powie że czarne jest czarne a biale jest białe - aczkolwiek
na marginesie polecam lektury autorstwa Czesława Kupisiewicza oraz Wincentego Okonia - to nie są ludzie z bazaru :)

Poczytaj - podyskutujemy :)
oskbelfer

Postprzez KUBA_1 » piątek 20 listopada 2009, 20:08

z tematu
... - proszę o odrobinę przyzwoitości !

A l e koledzy zeeesssszzzzliiiiii z tematu!!!!
a OLIM poruszył konkretny temat, który jest przemilczany.
Wykłady zbiorowe na wszystkie kategorie.
Teoretycy pedagogiki m.in Okoń, Kupisiewicz, Muszyński, ... nie dopuszczają takich form wykładów, a życie pokazuje, że można.
POLSKA TO CIEKAWY KRAJ.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez Borys_q » piątek 20 listopada 2009, 21:19

To ja pojade oftopem

A zna ktoś porządną szkołe na ketegorie D w gdańsku lub okolicach ??

Z osobnymi wyładami specjalistycznymi, nie rozsypującym się autobusem, sensownym placem, jazd po mieście, poza obszarem zabudowanym itd...???

Bo tak się zastanawiam jak daleko bym musiał wyjechać żeby nie płacić za fuszerkę.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Pajejek » piątek 20 listopada 2009, 21:58

Borys_q napisał(a):To ja pojade oftopem

A zna ktoś porządną szkołe na ketegorie D w gdańsku lub okolicach ??

Z osobnymi wyładami specjalistycznymi, nie rozsypującym się autobusem, sensownym placem, jazd po mieście, poza obszarem zabudowanym itd...???

Bo tak się zastanawiam jak daleko bym musiał wyjechać żeby nie płacić za fuszerkę.
No ja znam taką szkółkę... ale to trochę daleko od ciebie (jakieś trzy setki kilometrów). :wink:
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez ella » niedziela 22 listopada 2009, 20:08

A l e koledzy zeeesssszzzzliiiiii z tematu
To ja pojade oftopem

No to wystarczy
ella
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów