A to ja tak z trochę innej strony podejdę.
Widział ktoś z Was w rzeczywistości sytuację, w której występuje sygnalizator S-3 bez strzałek poziomych P-8/znaków F-11?
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez bac » wtorek 03 listopada 2009, 22:47
przez BOReK » wtorek 03 listopada 2009, 23:32
przez szerszon » wtorek 03 listopada 2009, 23:44
Przejadę się po kierunkowych i w najblższym czasie odpowiem.Nie chcę skłamać,ale na skrzyżowaniu 17 Stycznia/Al.Krakowska w stronę Janek nie ma F-11,ale głowy nie dam.bac napisał(a):A to ja tak z trochę innej strony podejdę.
Widział ktoś z Was w rzeczywistości sytuację, w której występuje sygnalizator S-3 bez strzałek poziomych P-8/znaków F-11?
przez Borys_q » środa 04 listopada 2009, 15:37
Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
przez szerszon » środa 04 listopada 2009, 16:04
przez barbra » środa 04 listopada 2009, 16:09
Czyli rozumiem, że jako zawracanie jest osobnym manewrem to nie przepuszczacie pojazdów jadących z naprzeciwka...
przez Borys_q » środa 04 listopada 2009, 16:16
przez barbra » środa 04 listopada 2009, 16:29
Barbra druga część postu tyczyła sie zawracania ogólnie.
przez szerszon » środa 04 listopada 2009, 22:02
przez Borys_q » środa 04 listopada 2009, 22:18
przez szerszon » środa 04 listopada 2009, 23:36
ja aby robili kurs teoretyczny co 5 lat,interes by się kręcił :D :D :DBorys_q napisał(a):Problem też polega na tym, że niestety wiekszość kierowców ma w d*** przepisy nie śledzą zmian, jeżdzą jak im sie podoba.
Dlatego jestem stanowczo za prawkiem na 15 lat.
przez bac » czwartek 05 listopada 2009, 01:58
bac napisał(a):Widział ktoś z Was w rzeczywistości sytuację, w której występuje sygnalizator S-3 bez strzałek poziomych P-8/znaków F-11?
BOReK napisał(a):Zasypana śniegiem droga albo zdarte do granic możliwości znaki to właśnie taka sytuacja.
bac napisał(a):Widział ktoś z Was w rzeczywistości sytuację, w której występuje sygnalizator S-3 bez strzałek poziomych P-8/znaków F-11?
§ 97. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator
kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących
w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami).
przez Khay » czwartek 05 listopada 2009, 09:18
bac napisał(a):[*]Jeśli jest sygnalizator do skrętu w lewo i zawracania, pas musi być oznakowany do skrętu w lewo i zawracania.
[*] itd.
Zapytałem czy ktoś widział S-3 bez strzałek (sam nie widziałem, ale "co miasto, to obyczaj"), bo istnienie takowego byłoby przesłanką do stwierdzenia, że jednak przepisy takiej sytuacji nie zabraniają.
przez BOReK » czwartek 05 listopada 2009, 11:30
przez bac » czwartek 05 listopada 2009, 13:19
Nie musi. Dwa przykłady, w obu jest S-3 lewo+zawrócenie i P do lewoskrętu.
Wwa, Jagielońska
Wwa, Powsińska
Ale już jakiś czas temu zgodziliśmy się z Borysem, że dyskusja jest akademicka, właśnie z tego powodu
I jeszcze odnośnie skrajnego lewego bez strzałek: może być tylko wtedy, gdy z tego pasa dopuszcza się jazdę na wprost i w lewo, czyli raczej nie tam, gdzie będzie S-3 w lewo. Czyli S-3 bez strzałki to tylko tam, gdzie drogowcy solidnie popili...
Czy jest gdzieś zapis mówiący o tym, że jeśli jeden pas jest wyznaczony dla danego manewru, a pas obok nie jest oznakowany w ogóle, to nie można z niego wykonać takiego samego manewru?
Mamy jezdnię z trzema pasami - dwa bez oznaczeń i z sygnalizacją S-1, trzeci opatrzony poziomą strzałką w lewo