Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez d_adam » wtorek 11 sierpnia 2009, 20:25
przez Margo » wtorek 11 sierpnia 2009, 20:44
przez Pinhead » środa 12 sierpnia 2009, 12:20
przez d_adam » środa 12 sierpnia 2009, 15:56
przez ghs » czwartek 13 sierpnia 2009, 10:08
Najwięcej kłopotów przysporzyła skarga pani, która zawracała na tzw. przełączce na ul. Warszawskiej w Kielcach. Egzaminator dwukrotnie nakazał jej przejechanie tego miejsca, po czym stwierdził, że nie zdała, bo ponownie pojechała lewym pasem. Właściciel szkoły nauki jazdy Andrzej Chudy poradził napisanie skargi, bo jego zdaniem powinno się jeździć bezkolizyjnie - lewą stroną. - I tak do dzisiaj uczę - stwierdza. Dyrektor Młynarczyk przyznaje, że zanim wydał decyzję przez pół godziny obserwował jak feralną przełączkę przejeżdżają kierowcy. Większość pokonuje ją lewym pasem, chociaż gdyby się ściśle trzymać przepisów, a nie zdrowego rozsądku, powinni robić to prawym. Ostatecznie wydano salomonową decyzję: egzamin unieważniono ponieważ w programie egzaminu nie ma zawracania na przełączkach. Egzaminator powinien wydać polecenie skrętu w lewo i w lewo, a nie zawrócenia - stwierdzono. I od tego czasu egzaminatorzy omijają przełączkę z daleka.
przez silesiaster » poniedziałek 02 listopada 2009, 11:50
przez Borys_q » poniedziałek 02 listopada 2009, 11:54
Ja mam pytanie na pierwszej stronie w punkcie D jest napisane że niewolno zawracać na skrzyżowaniach kierowanych sygnalizacją świetlną s-3 ale chyba tak do końca nie jest z tego co mi wiadomo to można zawracać na S-3 jeśli niema na ulicy namalowanych znaków poziomych mam racje?
przez bac » poniedziałek 02 listopada 2009, 12:15
Ja mam pytanie na pierwszej stronie w punkcie D jest napisane że niewolno zawracać na skrzyżowaniach kierowanych sygnalizacją świetlną s-3 ale chyba tak do końca nie jest z tego co mi wiadomo to można zawracać na S-3 jeśli niema na ulicy namalowanych znaków poziomych mam racje?
Borys_q napisał(a):Masz racje
przez Khay » poniedziałek 02 listopada 2009, 12:18
silesiaster napisał(a):czegoś nie dopatrzyłem
przez drill » poniedziałek 02 listopada 2009, 13:03
przez Khay » poniedziałek 02 listopada 2009, 13:11
drill napisał(a):A w czym lub komu zakłóciłoby to ruch gdybym zawrócił w takim miejscu?
Czy istniej w takim razie sygnalizator kierunkowy do zawracania?
przez drill » poniedziałek 02 listopada 2009, 19:07
przez cwaniakzpekaesu » poniedziałek 02 listopada 2009, 19:22
Z tym sygnalizatorem do zawracania to chyba przegiąłeś, ja takiego nie widzę,
Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 marca 2008 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (Dz.U. 2008 nr 67 poz. 413)
przez drill » poniedziałek 02 listopada 2009, 19:28
przez barbra » poniedziałek 02 listopada 2009, 20:03