Kto miał rację? (światła i znak "stop")

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez piotrekbdg » czwartek 22 października 2009, 11:29

Według mnie powinniśmy się zastosować do znaku STOP, ponieważ

- sygnał zielony oznacza zezwolenie na WJAZD ZA SYGNALIZATOR (nie oznacza wcale możliwości upuszczenia skrzyżowania ) , czyli jak miniemy sygnalizator przestaje on nas interesować

Czy jesteś w stanie wyjaśnic mi logikę ustawiania sygnalizacji świetlnej która przy sygnale zielonym pozwala pojazdowi przejechac 2-3 metry byz znow się zatrzymac na stopie? Stop to taka mocniejsza wersja "ustąp pierwszeństwa", więc mam drugie pytanie: komu będziesz ustępował pierwszeństwa?
piotrekbdg

Postprzez drill » czwartek 22 października 2009, 16:00

Ależ to już ustalono, oni ustępują duchom.
drill

Postprzez piotrekbdg » czwartek 22 października 2009, 17:16

No niby ustalono, tylko ciągle wyskakuje jakiś nowy forumowicz, który rzuci jednym zdaniem, wymyśli nową teorię, a jak mu się zada pytanie to zostaje tylko wymowne milczenie. Tak było z "hazine" parę stron wątku temu i zobaczymy czy tak samo nie będzie teraz.
piotrekbdg

Postprzez sjakubowski » czwartek 22 października 2009, 20:38

Szkoda tylko, że niektórzy nie słyszeli co to jest ruchu kierowany na skrzyżowaniu...

Później powstają takie herezje... ech...

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez kopan » czwartek 22 października 2009, 21:40

O zaczynamy zaglądać do przepisów. :wink:

Ruch kierowany def.
24) ruch kierowany - ruch otwierany i zamykany za pomocą sygnalizacji świetlnej albo przez uprawnioną osobę;

Jak wygląda sygnał świetlny otwierający ruch.
1)Tak: sygnał zielony – zezwala na wjazd za sygnalizator.
2)A może tak : sygnał zielony oznacza zezwolenie na ruch.

Jak się ma zezwolenie na wjazd za sygnalizator do otwarcia ruchu – a nijak. :wink:
kopan

Postprzez BOReK » czwartek 22 października 2009, 22:08

Kopan, powinieneś studiować mechanikę kwantową i poważniejsze tematy, działasz na odpowiednim poziomie abstrakcji. Czemu? Kwanty ledwo rozumiem, ciebie również ledwo rozumiem. Wniosek - przestań się zajmować prawem, zacznij zabawę z fizyką. ;)
BOReK

Postprzez drill » czwartek 22 października 2009, 23:49

W związku z tym, że już nie wiadomo o co chodzi, to może niech na początku swojej wypowiedzi każdy forumowicz zadeklaruje jak jeździ, tzn. zatrzymuje się na stopie przy zielonym czy nie (oczywiście przy założeniu, że stop jest dalej niż sygnalizator). Moja propozycja wynika również z faktu, iż niektórzy nie wiadomo czy rozpatrują ruch tylko teoretycznie czy w połączeniu z praktyką. Ciekawe jak teraz mają zdawać kandydaci na kierowców skoro nawet wśród egzaminatorów jak mniemam i instruktorów zdania są podzielone.
Ja prawdę mówiąc nigdy na drodze nie spotkałem wariata, który zatrzymuje się na tym stopie.
drill

Postprzez bargeld » czwartek 22 października 2009, 23:57

ja tez nie, ale biorac pod uwage wypowiedzi w tym temacie jest szansa ze spotkam

moze ankiete by sie dalo dodac? zobaczylibysmy jak to procentowo sie szacuje :D
Obrazek
bargeld

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 23 października 2009, 01:01

Ludzieeeee... Dajcież spokój.

Odwracając... Czy jak macie sygnał czerwony i znak "droga z pierwszeństwem przejazdu" to się nie zatrzymujecie?

Paranoja!
Jak nigdy nie wnoszę o zamykanie wątków tak teraz poddaję to pod rozwagę..
cwaniakzpekaesu

Postprzez drill » piątek 23 października 2009, 01:15

Nie chciałbym, abyś mnie źle zrozumiał (też olewam ten znak przy sygnalizacji), ale opisujesz jednak zupełnie inną sytuację. Czerwony sygnał sygnalizatora nie uprawnia na wjazd za sygnalizator, a tu rozpatrują sygnał zielony i ew. zatrzymanie się lub nie na znaku stop przed skrzyżowaniem, ale już za sygnalizatorem.

Cała ta dyskusja jest taka typowa dla naszej nacji. Każdy ma swoje zdanie z którym i tak się nie zgadza. Nie wyobrażam sobie np. takiej dyskusji i sprzeczności wśród niemców.
drill

Postprzez sankila » piątek 23 października 2009, 03:01

Mamy ciekawą sytuację:
strzałka warunkowa na sygnalizatorze pozwala zjechać ze skrzyżowania, natomiast światło "zasadnicze" pozwala tylko wjechać za sygnalizator :shock:
No to jak będzie przy sygnalizatorze ze strzałkami kierunkowymi ?
Stajemy czy jedziemy?

(Aha, ja nie zatrzymuję się na stopie, gdy mam zielone światło).
sankila

Postprzez tiromaniak » piątek 23 października 2009, 07:20

sankila napisał(a):strzałka warunkowa na sygnalizatorze pozwala zjechać ze skrzyżowania

Naprawdę ciekawa teoria.

sankila napisał(a): No to jak będzie przy sygnalizatorze ze strzałkami kierunkowymi ?Stajemy czy jedziemy?

Jedziemy. Znak znajduje się przy sygnalizatorze co oznacza że sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi.
To jak narkotyk, widzisz tylko znaki i drogę. Reszta świata nie istnieje i sensem życia staje się nieustanna wędrówka.
tiromaniak

Postprzez piotrekbdg » piątek 23 października 2009, 09:50

Kurde, tylko co zrobic jak znak czy sygnalizator stoją w minimalnie róznych płaszczyznach, albo sygnalizacja stoi słupem wbitym w chodnik, a znaki drogowe są przesunięte na prawo i słup mają osadzony np w trawniku? Rozumiem że tiromaniak wychodzi ze swej ciężarówy i bada poziomicą czy znak jest przed sygnalizacją czy może równo z nią, czy już za nią?
piotrekbdg

Postprzez miciu10 » piątek 23 października 2009, 10:53

Zacznijmy od tego, że droga na której wyświetlane jest światło czerwone nie może być drogą z pierwszeństwem. Pojazdom nadjeżdżającym od tamtej strony nie ustępujemy pierwszeństwa. (nie powstrzymujemy się od jazdy jeżeli nasz ruch mógłby zmusić kierującego innym pojazdem do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości jazdy, bo oni i tak się zatrzymają, bo mają czerwone)
Poza tym nie starajmy się na siłę udowadniać, że zielone światło na sygnalizatorze daje możliwość tylko przejechania kilkudziesięciu centymetrów za niego.
Sprawa jest prosta - jest zielone mogę jechać na skrzyżowanie, chyba, że warunki nie pozwalają mi na jego opuszczenie przed zakończeniem jego nadawania.
Jeśli nie mogę z niego zjechać nie wjeżdżam na nie ! Ale nie oznacza to, że ustępuje pierwszeństwa tym, którzy mają czerwone, sytuacja może się przecież jeszcze zmienić przed zmianą świateł.
Podsumowując: poprzez światła odebrano możliwość korzystania kierowcom ze znaków ustalających pierwszeństwo na skrzyżowaniu.
Skoro więc droga poprzeczna nie jest to drogą z pierwszeństwem nie trzeba się też zatrzymywać.
Tak samo łamane pierwszeństwo - skoro nie obowiązuje znak ustąp pierwszeństwa (prawnie go tam nie ma) to nie obowiązuje również związana z nim tabliczka. (Umieszczona pod znakiem D-1 tabliczka T-6a albo T-6b ...) Sama tabliczka nic nie znaczy, musi być jeszcze znak.
miciu10

Postprzez sjakubowski » piątek 23 października 2009, 14:28

Czasem trzeba spojrzeć bardziej globalnie...
sjakubowski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze