Witam.
Niedawno zrobiłem prawo jazdy kat. C. Zdziwiłem się odbierając prawo jazdy, mianowicie okazało się że prawo jazdy kat B i C mam ważne do tego samego dnia(5 lat). Wcześniej kat B miałem bezterminowo, badania zrobione około pół roku wcześniej.
Zapytałem wszechwiedzącą Panią Inspektor z wydz. komunikacji czy mogła by mi to wyjaśnić, na co ona odpowiedziała że tak ma być i koniec. Poprosiłem o pokazanie badań i tam rzeczywiście jest napisane że kat B bezterminowo, a C na 5 lat (2 oddzielne orzeczenia). W związku z powyższym poprosiłem o wskazanie przepisu który mówi że "tak ma być" i wtedy się zaczęło - urzędniczka wyraźnie podniosła głos, ludzie wokół zaczęli się bacznie przyglądać, przerywając jej monolog pokazałem, każda kategoria ma swoją linijkę na daty, grzecznie pożegnałem Panią która obsługiwała mnie na początku i wyszedłem. Sądząc po zachowaniu tej drugiej doszedłem do wniosku że wcale taki przepis nie istnieje.
Nie jestem pewien czy będę używał w przyszłości kat C, zrobionej z powodu zmiany przepisów, więc nie chce wydawać co 5 lat 270 zł na formalności.