Dlaczego ważność prawa jazdy C przechodzi na B?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Dlaczego ważność prawa jazdy C przechodzi na B?

Postprzez maciek-info » sobota 26 września 2009, 20:32

Witam.

Niedawno zrobiłem prawo jazdy kat. C. Zdziwiłem się odbierając prawo jazdy, mianowicie okazało się że prawo jazdy kat B i C mam ważne do tego samego dnia(5 lat). Wcześniej kat B miałem bezterminowo, badania zrobione około pół roku wcześniej.
Zapytałem wszechwiedzącą Panią Inspektor z wydz. komunikacji czy mogła by mi to wyjaśnić, na co ona odpowiedziała że tak ma być i koniec. Poprosiłem o pokazanie badań i tam rzeczywiście jest napisane że kat B bezterminowo, a C na 5 lat (2 oddzielne orzeczenia). W związku z powyższym poprosiłem o wskazanie przepisu który mówi że "tak ma być" i wtedy się zaczęło - urzędniczka wyraźnie podniosła głos, ludzie wokół zaczęli się bacznie przyglądać, przerywając jej monolog pokazałem, każda kategoria ma swoją linijkę na daty, grzecznie pożegnałem Panią która obsługiwała mnie na początku i wyszedłem. Sądząc po zachowaniu tej drugiej doszedłem do wniosku że wcale taki przepis nie istnieje.
Nie jestem pewien czy będę używał w przyszłości kat C, zrobionej z powodu zmiany przepisów, więc nie chce wydawać co 5 lat 270 zł na formalności.
maciek-info

Postprzez roko123 » środa 30 września 2009, 21:06

tego to ci nie powiem ale tez mi tak zrobili
A jak sie spytałem dlaczego tak jest to mi powiedziano że tak ma być i już bo jak będziesz odnawiał na C to badania z C będą też ważne do B
czyli jedne koszta

Jeśli się mylę proszę o poprawienie mnie
Szczęśliwy posiadacz PJ kat B i C
roko123

Postprzez tiromaniak » czwartek 01 października 2009, 12:02

Tak już jest i nic na to nie poradzisz. To nic, jako zawodowy kierowca nie tylko prawo jazdy będziesz musiał wymieniać co 5 lat.

Co 5 lat :

1) Badania lekarskie,
2) Badania psychologiczne
3) Wymiana prawa jazdy
4) Świadectwo kwalifikacji ( doszkolenie )
5) Karta kierowcy
6) Inne: Np. ADR, HDS jak chcesz posiadać ( doszkolenie )

Niestety.
tiromaniak

Postprzez Pinhead » czwartek 01 października 2009, 12:36

tiromaniak napisał(a):jako zawodowy kierowca nie tylko prawo jazdy będziesz musiał wymieniać co 5 lat.

Wymiana prawa jazdy co 5 lat nie jest regułą. Ja na przykład mam wydane bezterminowo wszystkie posiadane kategorie (B,B+E,C,C+E). B miałem wydane bezterminowo i przy kolejnych dwóch wymianach prawa jazdy (C i C+E) nie zmieniali daty ważności uprawnień.
Pinhead

Postprzez mk61 » czwartek 01 października 2009, 12:42

Pinhead, a jesteś zawodowym kierowcą? Teraz, co 5 lat, razem z "odnawianiem" Szkolenia Okresowego będzie trzeba wymieniać PJ i data ważności uprawnień na daną kategorię będzie na 5 lat.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Pinhead » czwartek 01 października 2009, 12:51

mk61 napisał(a):Pinhead, a jesteś zawodowym kierowcą?

A co to jest "zawodowy kierowca" ? :) Mam te kategorie co napisałem i wszystko co trzeba aby pracować jako kierowca.

Teraz, co 5 lat, razem z "odnawianiem" Szkolenia Okresowego będzie trzeba wymieniać PJ i data ważności uprawnień na daną kategorię będzie na 5 lat.

Prawde mówiąc nie jestem na bierząco, tak będzie czy już tak jest ? Czyli C+E,D+E,C,D będą wydawane zawsze na 5 lat ?
Pinhead

Postprzez mk61 » czwartek 01 października 2009, 13:14

Ad.1. Chodziło mi o kierowcę wykonującego transport drogowy (czyli zarabia, jeżdżąc pojazdami powyżej 3,5t).

Ad.2. Tak już jest. Nadeszły zmiany w przepisach i już nie ma Kursu na Przewóz Rzeczy (tzn. jeszcze są "resztki") i w jego miejsce weszła Kwalifikacja Wstępna i Szkolenia Okresowe.

Ad.3. Tak, tak będą wydawane, ale przy "robieniu" Kwalifikacji, lub Szkolenia. Jeśli, na przykład masz dużo znajomych, chcesz kupić autobus i z nimi "podbijać świat", to egzamin zdajesz normalnie i data ważności uprawnień zależy od orzeczenia lekarskiego, które zdobyłeś przed/ w trakcie kursu na PJ. Wtedy Kwalifikacja, ani Szkolenie nie są wymagane. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Pinhead » czwartek 01 października 2009, 13:27

Mam wrażenie że mylisz ważność uprawnień z Kwalifikacją Wstępną i Szkoleniem Okresowym. Pytałem czy teraz uprawnienia sa wydawane tylko na 5 lat dla kategorii wyższych od B ? Bo jeśli nie to w tym temacie nic się nie zmieniło.
Pinhead

Postprzez mk61 » czwartek 01 października 2009, 14:07

Uzyskując Kwalifikację Wstępną musisz wymienić dokument PJ. Na nowym dokumencie będzie widniała data ważności na 5 lat od momentu ukończenia KW, lub Szkolenia Okresowego. Jasne?
Robiąc sam kurs na PJ, oraz zdając egzamin uprawnienia otrzymujesz na czas określony w orzeczeniu lekarskim.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Pinhead » czwartek 01 października 2009, 21:18

Jasne. Dzięki za wytłumaczenie :spoko:
Pinhead

Postprzez tiromaniak » czwartek 01 października 2009, 21:28

A co to jest "zawodowy kierowca" ? Smile Mam te kategorie co napisałem i wszystko co trzeba aby pracować jako kierowca.

To nie wystarczy w tych czasach. Jesteś zobowiązany także przejść badania psychotechniczne i odbyć obowiązkowe szkolenie ( uzyskać świadectwo kwalifikacji ). Dodatkowo potrzebujesz kartę kierowcy do tachografu cyfrowego. I co 5 lat wymieniać te wszystkie papiery. Jak posiadasz ADR, HDS czy inne pozwolenia należy je co 5 lat aktualizować.
tiromaniak

Powrót do Luźna gadka