mętlik drogowy.. kto ma pierwszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

mętlik drogowy.. kto ma pierwszeństwo?

Postprzez killerka » wtorek 29 września 2009, 14:58

Witam,
czy ktoś mi może wyjaśnić tą sytuację:

Obrazek

Jak w temacie, chodzi mi o to kto ma pierwszeństwo. (1 jest na warunkowym). Instruktorzy mają podzielone zdania, ehh.. :?Liczę na Was.

Z góry dziękuje za odpowiedź :)
killerka

Postprzez BOReK » wtorek 29 września 2009, 15:36

Dziiiiiiiwne... Znaczy wiele juz widziałem, ale takiego układu sygnałów jeszcze nie. :D

Skoro 2 ma zielone, a 1 nie ma, to chyba jasne, że 1 musi ustąpić - taki jest warunek jego strzałki. ;)
BOReK

Postprzez scorpio44 » wtorek 29 września 2009, 16:18

Pierwszeństwo ma pojazd 2, jednak musi być on Duchem Świętym (jeżeli nie jest miejscowy), by wiedzieć, że pojazd 1 nie ma zielonego jak on, tylko jest na skręcie warunkowym...
scorpio44

Postprzez BOReK » wtorek 29 września 2009, 16:19

Dlatego piszę, że takiego układu nie widziałem. ;)
BOReK

Postprzez Khay » wtorek 29 września 2009, 16:30

Na ten temat było już kilka wątków, starczyło poszukać...

Dwa które znalazłem w kilka minut... ;)

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 05&start=0
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 90&start=0

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez tiromaniak » wtorek 29 września 2009, 16:30

I mamy kolejną serie tajemniczych skrzyżowań z rodu gwiezdnych wojen gdzie ludzie wymyślają i rysują sobie jakieś odcinki nie mające zastosowania w ruchu drogowym i oczekują od nas odpowiedzi.

Chyba trzeba wprowadzić nowy pkt. regulaminu że zamieszczane tutaj skrzyżowania i układy dróg nie mogą być wymyślane przez forumowiczów tylko napotykane na drogach np. A oni jak mogą wymyślają, rysują, kręcą i dziwią się że nie ma odpowiedzi.
tiromaniak

Postprzez gosiawin » wtorek 29 września 2009, 16:55

Witam.Niestety taki wynalazek istnieje naprawdę i jak ktoś nie zna tego skrzyżowania to może się zdziwić.
Dojeżdżasz do skrzyżowania,masz warunkowe w prawo,za sygnalizatorem,między przejściem a drogą poprzeczną jest miejsca spokojnie na 2 samochody więc podjeżdzasz i ewentualnie czekasz na samochody z lewej.Widzisz że na drodze poprzecznej samochody się zatrzymują ,z przeciwka zaczynają ruszać,na drodze poprzecznej piesi dostają zielone więc co sobie pomyślisz? Pewnie że też już masz zielone.Ale nie -dla twojego kierunku ruchu nadal jest warunkowe ale ty już tego nie widzisz bo jesteś daleko za sygnalizatorem.Dodam że w lusterkach też już nie zobaczysz drogi za sobą, aby sprawdzić czy za tobą nie ruszają, bo stoisz na łuku.
gosiawin

Postprzez athlon » wtorek 29 września 2009, 18:04

ehh, nie które osoby to powinny za karę kleczeć na grochu!!!

Jak już sie bierzesz za rysowanie skrzyżowań, to narysuj je dokładnie tak jak jest w rzeczywistości!!!! Bo na tym brakuje 3/4 sygnalizatorów!!!

Po drugie skoro pojazd 1 ma niby strzałke warunkową to gdzie jest to narysowane. A swoją drogą skoro dwa pojazdy mają sygnał zielony i jeden z nich skręca w lewo to komu ustepuje???

A teraz idąc dalej oba pojazdy mają sygnal czerwony, ponadto pojazd 1 ma strzałkę warunkową w prawo. W chwili zapalenia sie sygnalu zielonego dla pojazdu 2, równiez dla pojazdu 1 zapala się sygnał zielony (warunek był tylko w czasie gdy dla samochodu 2 palił się sygnał czerwony)
athlon

Postprzez killerka » wtorek 29 września 2009, 18:09

tiromaniak , rodem z gwiezdnych wojen może nie, ale z Drogówki jak najbardziej :wink:

Te skrzyżowania jak Gosia mówi, są realne. Poruszałam się po takim, byłam w sytuacji pojazdu nr 2 . Miałam zielone więc śmiało skręcałam w lewo, nagle zahamował mi instruktor i mówi że ten (1) z naprzeciwka skręcający w prawo ma pierwszeństwo :? Właściwie to nie wiem czy on miał strzałkę czy zielone światło.
Abstrahując już od tego skrzyżowania, właśnie.. jeśli ten z 1 miałby zielone światło tak jak ten z 2, to wtedy kto komu ustępuje? :?
Zresztą skąd mamy to wiedzieć czy ten z naprzeciwka ma warunkową strzałke czy też zielone światło :?
killerka

Postprzez Nadzienie » wtorek 29 września 2009, 18:32

§ 96. 1. Nadawany przez sygnalizator S-2 sygnał czerwony wraz z sygnałem w kształcie zielonej strzałki oznacza, że dozwolone jest skręcanie w kierunku wskazanym strzałką w najbliższą jezdnię na skrzyżowaniu, z zastrzeżeniem ust. 3.
2. Sygnał w kształcie zielonej strzałki, nadawany przez sygnalizator S-2, zezwalający na skręcanie w lewo, zezwala również na zawracanie z lewego skrajnego pasa ruchu, chyba że jest to zabronione znakiem B-23.
3. Skręcanie lub zawracanie, o których mowa w ust. 1 i 2, jest dozwolone pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom.

Jeśli pojazd 1 ma strzałkę warunkową to nie spowoduje utrudnienia jeśli się zatrzyma i ustąpi pierwszeństwa. Pojazd 2 ma pierwszeństwo jednak jak mówili poprzednicy nie ma jak się dowiedzieć, że pojazd 1 ma strzałkę warunkową a nie sygnał zielony na sygnalizatorze S-1. Więc w praktyce bd to pewnie wyglądać tak, że pierwszy pojedzie nr 1 a potem nr 2, co jest nie poprawnym zachowaniem.
Nadzienie

Postprzez lith » wtorek 29 września 2009, 19:00

killerka napisał(a):tiromaniak , rodem z gwiezdnych wojen może nie, ale z Drogówki jak najbardziej :wink:

Te skrzyżowania jak Gosia mówi, są realne. Poruszałam się po takim, byłam w sytuacji pojazdu nr 2 . Miałam zielone więc śmiało skręcałam w lewo, nagle zahamował mi instruktor i mówi że ten (1) z naprzeciwka skręcający w prawo ma pierwszeństwo :? Właściwie to nie wiem czy on miał strzałkę czy zielone światło.

Obstawiam jednak, że to było normalne skrzyżowanie, a ten na przeciwko miał zielone i instruktor zahamował :P
lith

Postprzez dylek » wtorek 29 września 2009, 19:30

killerka napisał(a):Te skrzyżowania jak Gosia mówi, są realne. Poruszałam się po takim, byłam w sytuacji pojazdu nr 2 . Miałam zielone więc śmiało skręcałam w lewo, nagle zahamował mi instruktor i mówi że ten (1) z naprzeciwka skręcający w prawo ma pierwszeństwo :? Właściwie to nie wiem czy on miał strzałkę czy zielone światło.
Abstrahując już od tego skrzyżowania, właśnie.. jeśli ten z 1 miałby zielone światło tak jak ten z 2, to wtedy kto komu ustępuje? :?
Zresztą skąd mamy to wiedzieć czy ten z naprzeciwka ma warunkową strzałke czy też zielone światło :?

Dam ci dobrą radę.... skoro w tym OSK nie powiedzieli na teorii ( a może i nie było tej teorii lub ją przespałaś ;) ) to albo poproś o doszkolenie teoretyczne, albo gdzie indziej je zrób. ;) Będzie łatwiej i tobie i instruktorom jeżdżącym z tobą ;)
Dla kierowcy sytuacja w której się znalazłaś jest banalna - skręcając w lewo na S-1/S-2 puszczasz jadących z naprzeciwka prosto/swoje prawo. Instruktor słusznie zahamował, skrzyżowanie bardzo typowe, poruszanie się po drogach bez znajomości zasad...hmmmm.... dość trudne i ryzykowne ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tiromaniak » wtorek 29 września 2009, 19:46

Zresztą skąd mamy to wiedzieć czy ten z naprzeciwka ma warunkową strzałke czy też zielone światło

W takim biegu sprawy wstrzymujesz się od ruchu lub/i stosujesz ogólne zasady ruchu drogowego. Po prostu jeśli jesteś czegoś niepewna na drodze to wstrzymaj się od jakiegokolwiek ruchu.

Lepiej tam sobie przeczekać i nie patrz że na ciebie trąbią niż przywalić w jakiś rozpędzony samochód przejeżdżający na wprost obok ciebie. Na kursie instruktor zahamował swoim hamulcem a pomyśl jak byś jechała tak samodzielnie. Tutaj stawką jest twoje życie.

Dylek nie krytykuj tak dziewczyny :) po prostu się zamieszała ale się nauczy, a egzamin na pewno sprawdzi jej nabyte umiejętności.
tiromaniak

Postprzez killerka » wtorek 29 września 2009, 20:09

dylek, czyli wg ciebie ten z 1 jedzie pierwszy mimo że ma warunek a 2 zielone światło:? ciekawa teoria.. :? Ty się powinieneś doszkolić jw :? Wiem, że puszczam tych jadących z naprzeciwka prosto/swoje prawo, chodziło mi o tego co skręca w prawo z naprzeciwka mający warunek. Czytaj uważniej na 2 raz :wink:

Dziękuje za wyjaśnienie powyższym
killerka

Postprzez Cycu » wtorek 29 września 2009, 20:13

killerka napisał(a):Właściwie to nie wiem czy on miał strzałkę czy zielone światło.

No i dla mnie jest wszystko jasne w temacie.

Skąd wniosek, że sytuacja właśnie tak wygląda, jak na szkicu? Ktoś to sprawdził? Czy takie przypuszczenia tylko z tą strzałką i zielonym na S-1?
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze