czy ktoś mi może wyjaśnić tą sytuację:

Jak w temacie, chodzi mi o to kto ma pierwszeństwo. (1 jest na warunkowym). Instruktorzy mają podzielone zdania, ehh.. :?Liczę na Was.
Z góry dziękuje za odpowiedź :)
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez killerka » wtorek 29 września 2009, 14:58
przez BOReK » wtorek 29 września 2009, 15:36
przez scorpio44 » wtorek 29 września 2009, 16:18
przez Khay » wtorek 29 września 2009, 16:30
przez tiromaniak » wtorek 29 września 2009, 16:30
przez gosiawin » wtorek 29 września 2009, 16:55
przez athlon » wtorek 29 września 2009, 18:04
przez killerka » wtorek 29 września 2009, 18:09
przez Nadzienie » wtorek 29 września 2009, 18:32
§ 96. 1. Nadawany przez sygnalizator S-2 sygnał czerwony wraz z sygnałem w kształcie zielonej strzałki oznacza, że dozwolone jest skręcanie w kierunku wskazanym strzałką w najbliższą jezdnię na skrzyżowaniu, z zastrzeżeniem ust. 3.
2. Sygnał w kształcie zielonej strzałki, nadawany przez sygnalizator S-2, zezwalający na skręcanie w lewo, zezwala również na zawracanie z lewego skrajnego pasa ruchu, chyba że jest to zabronione znakiem B-23.
3. Skręcanie lub zawracanie, o których mowa w ust. 1 i 2, jest dozwolone pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom.
przez lith » wtorek 29 września 2009, 19:00
killerka napisał(a):tiromaniak , rodem z gwiezdnych wojen może nie, ale z Drogówki jak najbardziej :wink:
Te skrzyżowania jak Gosia mówi, są realne. Poruszałam się po takim, byłam w sytuacji pojazdu nr 2 . Miałam zielone więc śmiało skręcałam w lewo, nagle zahamował mi instruktor i mówi że ten (1) z naprzeciwka skręcający w prawo ma pierwszeństwo :? Właściwie to nie wiem czy on miał strzałkę czy zielone światło.
przez dylek » wtorek 29 września 2009, 19:30
killerka napisał(a):Te skrzyżowania jak Gosia mówi, są realne. Poruszałam się po takim, byłam w sytuacji pojazdu nr 2 . Miałam zielone więc śmiało skręcałam w lewo, nagle zahamował mi instruktor i mówi że ten (1) z naprzeciwka skręcający w prawo ma pierwszeństwo :? Właściwie to nie wiem czy on miał strzałkę czy zielone światło.
Abstrahując już od tego skrzyżowania, właśnie.. jeśli ten z 1 miałby zielone światło tak jak ten z 2, to wtedy kto komu ustępuje? :?
Zresztą skąd mamy to wiedzieć czy ten z naprzeciwka ma warunkową strzałke czy też zielone światło :?
przez tiromaniak » wtorek 29 września 2009, 19:46
Zresztą skąd mamy to wiedzieć czy ten z naprzeciwka ma warunkową strzałke czy też zielone światło
przez killerka » wtorek 29 września 2009, 20:09
przez Cycu » wtorek 29 września 2009, 20:13
killerka napisał(a):Właściwie to nie wiem czy on miał strzałkę czy zielone światło.