DEXiu art 16,1 i 16,4 tyczą się jazdy na wprost/po ukosie czy jak tam chcesz. Nie odnoszą się do ruchu na skrzyżowaniu. Po to ktoś wymyślił skręt w lewo bezkolizyjny (jak sama nazwa mówi) aby nie dochodziło do kolizji. Jak już było mówione wielokrotnie w Polsce dozwolone są obydwa sposoby zawracania/skrętu i to kierowca wybiera w jaki sposób chce wykonać manewr.
Kierowca, który wyjeżdżał z podporządkowanej, co najwyżej nie ustąpił pierwszeństwa pojazdowi na drodze z pierwszeństwem.
więc o czym my dalej dyskutujemy.
Nie podoba mi się jedynie zadzieranie nosa i uważanie się za lepszego od innych tylko dlatego, że miało się odrobinę szczęścia. Fortuna bywa przewrotna - pamiętaj.
Chyba ty też mnie troche źle zrozumiałeś. Tylko człowiek jest stworzeniem które sie szybko uczy, a jakoś nie mam ochoty żeby mi ktoś ubliżał.
Tylko że mało kto ma na tyle tupetu/odwagi, żeby kłócić się z policją i nie zgodzić z jej wyrokiem (...)
(możesz to znowu odebrać jako atak na twoją osobę ale nie o to mi chodzi) jeszcze mało życie znasz. Gdybyś posłuchał niektórych tłumaczeń i dyskutowań z policjantem, to by ci ręce opadły.
A swoją drogą jak egzamin teoretyczny można zdać popełniając 2 błędy na 18 pytań, to co my się dziwimy że potem są kolizje i wypadki. Pół biedy jak ktoś zrobi błąd w pytaniach typu "w jakim kraju jest honorowane prawo jazdy europejskie" czy jakoś tak, ale jak ktoś robi błąd w pytaniach o pierwszeństwo to tu jest jakieś nieporozumienie.
Próbowałeś kiedyś polubownie załatwić jakąś sprawę? A nie zawracać głowę policji uważając,(...)
Tak, z ciekawości. Miałeś już jakąś kolizję i kontakty z ubezpieczycielem sprawcy w sprawie wypłacenia odszkodowania/naprawy szkody???
No to podam ci przykład, parkujesz swoje auto pod marketem. Po chwili wracasz i widisz u siebie zarysowany błotnik i oberwany zderzak. Obok pani mówi że nie wie jak to się stało, nie widziała tego auta (zaraz ktoś wyskoczy że parkuje nieprawidłowo, ale idealnie między liniami na 90% przypadków). Pi razy drzwi nowy zderzak + malowanie dwa elementy lakier metalik, pi razy drzwi 1300 zderzak z zamontowaniem +700 lakierowanie,koszt naprawy ok 2000zł. Pani mówi ze ma tylko 300zł (nie no sorki a dlaczego ja mam dopłacać reszte???). I teraz są dwa wyjścia albo oświadczenia albo policję. Z oświadczeniem sprawcy jest tak, że spisujesz na miejscu, potem zawiadamiasz TU sprawcy. Po kliku dniach TU wysyła do sprawcy pismo, żeby potwierdził że jest sprawcą kolizji. I tu w większości przypadków zaczynają się schodzki bo szanowni sprawcy nie mają czasu odesłać listu z potwierdzeniem. Na te kilka kolizji co miałem, nie przyszło żadne oświadczenie sprawcy przed notatką policyjną ze zdarzenia. No rekord w MTU jak notatka od policji doszła do TU po 2ch miesiącach, oświadczenie od sprawcy w ogóle nie doszło. Sorki, ale ja potrzebuje auta do jażdy, a nie żeby stałomiesiąc czasu w ASO i czekało, aż szanowny sprawca zainteresuje się swoim obowiązkiem. I tak nawet przy drobnymzarysowaniu lakieru jestem stratny kilka dni bo auto stoi minimum 2-3 dni u lakiernika. Ponadto kochane wirtualne TU unikają wypłat odszkodowań jak diabeł wody świeconej, chwytając się wszystkich możliwości.
Sam przyznałeś, że szybko dojechałeś do skrzyżowania, nie dając tamtemu kierowcy szansy na dojechanie nawet do przełączki, gdzie zapewne by się zatrzymał i ustąpił Ci pierwszeństwa.
Noprzepraszam bardzo, że potrafię się dynamicznie poruszać (zaraz kopan wyskoczy że jestem piratem drogowym i smigam w mieście 50km/h). No macie racje powinienem poruszać sie tak jak ta pani i tak samo się rozpedzać 3km/h do 50tki:
http://www.youtube.com/watch?v=YIccUf8I2XE miał on prawo sądzić, że pojedziesz zgodnie z przepisami
???? nie no poraz kolejny wałkujemy ten sam problem, co na pozostałych kilkudziesięciu wątkach o podobnym zagadnieniu. Na żadnym z nim nie doszedł nikt do rozwiązania prawidłowego manewru, jedni wykonują tak, drudzy tak. Obydwa manewry są dozwolone.
który chce się zatrzymać na przełączce.
a dlaczego ten pan nie chciał poczekac tam gdzie powinien az skrzyżowanie będzie wolne od aut którym powinien ustąpić.