Krzyżówka z zawracaniem, spór instruktorów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez dylek » czwartek 27 sierpnia 2009, 20:09

Tristan - a gdzie ty tu na moim rysunku rondo widzisz ????
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Rajdowiec4 » czwartek 27 sierpnia 2009, 20:22

tristan napisał(a):
Rajdowiec4 napisał(a):Zgadzam się z athlon'em i zzzz'tem i kompletnie nie rozumiem bac'a, a jeszcze bardziej tristan'a.

[...]

Są ludzie i parapety, ale żeby urodzić się klamką...

Kolejny Wielki Mondry, co tylko rozmówców obraża, a imion nie potrafi odmieniać po polsku. Ja wiem, że matura nie jest wymagana do zostania kierowcą (a szkoda), ale skoro już chcesz obrażać innych, to przynajmniej naucz się języka, w jakim to robisz. Bo na razie się ośmieszasz tylko.

Po pierwsze: nie obrażam rozmówców - wyrwałeś dwa zdania z kontekstu i interpretujesz je - masacra
Po drugie jeśli już to mądry
Po trzecie to nie są imiona - imiona i nicki inaczej się odmienia!!!
Imię zzzz lub np. bac (bez urazy panowie) - kim trzeba być, żeby takie rzeczy pisać...
Maturę zdać nie problem - zdobyć dobry wynik, to już jest coś, ale co Ty możesz o tym wiedzieć...
Puki co to Ty się ośmieszasz :)

To rozumiem, że Ty jadąc w niebieskim samochodzie nie przepuściłbyś tego czerwonego?
Powodzenia na drodze - pierwszeństwo ustala się przed wjazdem na skrzyżowanie i TY OKREŚLIŁEŚ JE ŹLE!!!
Nie mam ochoty wyprowadzać Cię z błędu - mam nadzieję, że inni kierowcy nie będą stosować się do Twoich bzdur.

Idąc rozumowaniem tristan'a przy ustalaniu pierwszeństwa:
oba samochody jadą swoimi pasami - i wtedy my mamy zawrócić i stajemy się wtedy z lewej strony względem pojazdu czerwonego i musimy go przepuścić.
Jak ktoś woli inaczej to proszę:
ustalamy pierwszeństwo na takim skrzyżowaniu (tylko np. wąskim) - oba samochody jadą główną drogą i gdy miejsce jest na przejazd jednym samochodem, to przejeżdża ten z prawej strony.

Czyli: pierwszeństwo ustalamy przed wjazdem na skrzyżowanie, tylko dzielimy je na tzw. etapy:
W tym przypadku można podzielić to na 2 etapy.
Pierwszy: kto pierwszy może na nie wjechać (załóżmy, że są to dwie ciężarówki i nie ma miejsca na skrzyżowaniu dla nich obu) - w tym przypadku byłby to pojazd niebieski.
Drugim etapem jest dojazd do wysepki - tam pojazd niebieski zawraca. Pojazd czerwony jest na swoim pasie i do tego jest po prawej stronie względem samochodu niebieskiego. Czerwony przejeżdża pierwszy.

Jeśli to wypracowanie, ani to co wcześniej napisałem Was nie przekonało, to już nie wiem co może Was przekonać.

dylek: jeśli chodzi o Twój rysunek:
Jeśli przed tym skrzyżowaniem (rondem) nie ma znaku ustąp pierwszeństwa przejazdu, to samochód czerwony ma pierwszeństwo (takie skrzyżowania to w Polsce rzadkość).
Na większości rondach niebieski przejedzie pierwszy (gdy znak ustąp pierwszeństwa jest przed wjazdem na rondo).

Jestem kilkanaście dni po egzaminie i nie mówię, że to jest 100% pewne - jeśli chodzi o mnie, to nie zawahałbym się - przejechałbym śmiało przed niebieskim. A co do tych etapów, to nie wiem czy tak się robi - przed chwilą tak sobie pomyślałem, jak Wam to wyjaśnić...

Pomyślcie co by było na bardziej rozbudowanych skrzyżowaniach, gdybyśmy brali pod uwagę interpretację prawną tristan'a, dodam - błędną interpretację.
Rajdowiec4

Postprzez athlon » czwartek 27 sierpnia 2009, 21:25

No dobra a napiszcie mi który pojazd na rysunkach A B C D ma pierwszeństwo i dlaczego???

http://www.voila.pl/001/fqm87/index.php?get=1&f=1
athlon

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 27 sierpnia 2009, 22:12

Tristan:
cwaniakzpekaesu napisał:
Lepiej będzie dla wszystkich, jeżeli instruktor (?) z niebieskiego zmieni zawód...

Bo uczy zgodnie z prawem, a nie zwyczajami i zdrowym rozsądkiem? Fakt, że to może niebezpieczne, ale czy na pewno chcemy mieć Meksyk w Polsce? Kto, jak nie instruktor ma uczyć postępowania zgodnie z prawem?

Ten instruktor nie uczy postępowania zgodnego z prawem i... powiem więcej :
1. lepiej by ten instruktor potargał i wyrzucił legitymację.
2. nie nadaje się do tego - skądinąd - trudnego zawodu (i do tego źle opłacanego).

Co on biedny może na to, że reguła prawej ręki w polskim prawie jest skopana oraz że usunięto podporządkowanie zawracania czym wprowadzono permanentny chaos?

Reguła prawej ręki nie jest skopana, a zmiana przepisu o zawracaniu nie wprowadziła chaosu, lecz go wyeliminowała.
cwaniakzpekaesu

Postprzez tristan » piątek 28 sierpnia 2009, 08:27

dylek napisał(a):Tristan - a gdzie ty tu na moim rysunku rondo widzisz ????

No jest wyspa i ruch odbywa się wokoło wyspy. Jeżeli mówisz, że takie skrzyżowanie nie ma znaku ronda, to już w ogóle jakieś kuriozum, bo wtedy ruch nie odbywałby się wokoło wyspy i skręcający w lewo jechałby normalnie w lewo, a nie wokoło. Tak czy siak, nie zmienia to sytuacji przeze mnie omawianej. Przepis polski wymaga określenia pierwszeństwa przed wjazdem na skrzyżowanie. Wszystko ponadto to nadinterpretacja. SŁUSZNA, LOGICZNA ale co z tego? Prawo mówi ,,mam w d... tę słuszność i logiczność.

Rajdowiec4 napisał(a):Po pierwsze: nie obrażam rozmówców - wyrwałeś dwa zdania z kontekstu i interpretujesz je - masacra
Po drugie jeśli już to mądry
Po trzecie to nie są imiona - imiona i nicki inaczej się odmienia!!!
Imię zzzz lub np. bac (bez urazy panowie) - kim trzeba być, żeby takie rzeczy pisać...

1) wyzywanie od parapetów i klamek nie może być wyrwane z kontekstu.
2) nie, zdecydowanie Mondry, ale tego też nie rozumiesz.
3) Jak już będziesz zdawał maturę, to się dowiesz, że Tristan to jest imię. Może mało popularne w Polsce, ale za granicą dość powszechne. Co do Baca i ZZZZ, to zapewne nie są to klasyczne imiona, ale skoro określają człowieka, to nimi są. Ale nawet jeśli koniecznie chcesz je nazywać nickami, to to nadal nie zmienia faktu, że nie umiesz ich odmieniać. Poczytaj nieco o użyciu apostrofów w polszczyźnie.

Rajdowiec4 napisał(a):To rozumiem, że Ty jadąc w niebieskim samochodzie nie przepuściłbyś tego czerwonego?

Na zadanie domowe przeczytaj jeszcze raz co pisałem wcześniej i spróbuj sam obalić swoją tezę.

Rajdowiec4 napisał(a):Powodzenia na drodze - pierwszeństwo ustala się przed wjazdem na skrzyżowanie i TY OKREŚLIŁEŚ JE ŹLE!!!

Na co nie masz żadnych prawnych argumentów.

Rajdowiec4 napisał(a):Pomyślcie co by było na bardziej rozbudowanych skrzyżowaniach, gdybyśmy brali pod uwagę interpretację prawną tristan'a, dodam - błędną interpretację.

Owsze'm, b'y si'ę dział'o. Dlateg'o uważa'm, ż'e jes't t'u niedoskonałoś'ć praw'a.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez athlon » piątek 28 sierpnia 2009, 09:17

Tristan a dlaczego do zawracania stosujesz art.25 PoRD przecinanie się kierunków ruchu, zamiast art.22 PoRD, który mówi o zmianie kierunku jazdy?????
athlon

Postprzez piotrekbdg » piątek 28 sierpnia 2009, 10:48

No jest wyspa i ruch odbywa się wokoło wyspy. Jeżeli mówisz, że takie skrzyżowanie nie ma znaku ronda, to już w ogóle jakieś kuriozum

To nie jest kuriozum tylko polskie drogi i czę sto się zdarza że istnieje na środku wysepka a znaku informacyjnego "ruch okrężny" nie ma. Trzeba tylko patrzeć na znaki a nie na budowę infrastruktury.
piotrekbdg

Postprzez Rajdowiec4 » piątek 28 sierpnia 2009, 12:31

athlon napisał(a):No dobra a napiszcie mi który pojazd na rysunkach A B C D ma pierwszeństwo i dlaczego???

http://www.voila.pl/001/fqm87/index.php?get=1&f=1

W tych wszystkich przypadkach pojazd 2 przejeżdża pierwszy - jak już wcześniej pisałem jedzie swoim pasie i jest z prawej strony względem samochodu pierwszego.

tristan pewnie myśli inaczej - ale to jest przykład tego jak nie należy interpretować prawa!
Nie wiem dlaczego tą klamkę wziąłeś do siebie, skoro kontekst nie wskazuje na Ciebie (może nie bez powodu ;>)... Czepiasz się nicków - czy jak wolisz imion (oczywiście racji nie masz, jak bardzo chcesz to powiem dlaczego) - nie odbiegaj tym od tematu, którym jest spór o ustalenie pierwszeństwa!!!

Mam nadzieję tristan, że spotkamy się kiedyś na takim skrzyżowaniu :twisted:
Rajdowiec4

Postprzez bac » piątek 28 sierpnia 2009, 12:47

tristan pewnie myśli inaczej

Czytaj ze zrozumieniem, bo wygląda na to, że chcesz tylko prowokować do kłótni.

Mam nadzieję tristan, że spotkamy się kiedyś na takim skrzyżowaniu

Spotkacie się, zawracający tristan ustąpi pierwszeństwa Tobie, (albo Ty zawracając - tristanowi) i pojedziecie w swoje strony nie wiedząc nawet że się spotkaliście.
[/url]
bac

Postprzez athlon » piątek 28 sierpnia 2009, 13:09

No dobrze, ale dlaczego tristan do zawracania stosuje art. 25 PoRD zamiast art.22 PoRD ??????
athlon

Postprzez Rajdowiec4 » piątek 28 sierpnia 2009, 13:09

Nie ja sprowokowałem i nie mam zamiaru tego dalej roztrząsać - tristan myśli, że prawo mamy do bani i niech tak myśli.

Pewnie zawracając przepuściłby, bo wie, że tak powinien zrobić ale myśli że prawo jest złe i w ogóle be.

Czy gdzieś się pomyliłem, może źle coś zinterpretowałem?
tristan źle interpretuje prawo według mnie (mam na myśli ten przypadek, nie obrażaj się tylko :shock:). I tyle ode mnie w tym temacie.

A w ogóle imiona pisze się z dużej litery, nie tristan? (to jest pytanie retoryczne [odpal google i będziesz wiedział o co chodzi]).

Edit: Czytam ze zrozumieniem i kto przepuściłby kierowcę (teoretycznie), który nie ma pierwszeństwa według tej zasady, że prawo jest skopane?
Pytanie: Kto w tym przypadku dostałby mandat, gdyby doszło do kolizji? Odpowiedz tristan na to pytanie. (policjanci biorą pod uwagę to "skopane" pawo, nie?)
Rajdowiec4

Postprzez tristan » piątek 28 sierpnia 2009, 19:05

athlon napisał(a):No dobrze, ale dlaczego tristan do zawracania stosuje art. 25 PoRD zamiast art.22 PoRD ??????

Bo znajdujemy się na skrzyżowaniu i omawiamy pierwszeństwo na skrzyżowaniu. A poza tym, 22 mówi o zawracaniu jedynie w zakresie miejsc, gdzie jest ono zabronione. Jako takie zawracanie nie jest od 1997 roku specjalnie osobno omawiane w przepisach i niczym się nie różni od innych manewrów na skrzyżowaniu. Więc pozostaje do zastosowania art. 25.

Rajdowiec4 napisał(a):A w ogóle imiona pisze się z dużej litery, nie tristan?

Po pierwsze: Z dużej litery to w Rosji. W Polsce dużą literą.
Po drugie: Ty uparcie moje piszesz małymi. Masz też straszliwe problemy z odmianą imion przez przypadki. Najpierw stosowałeś dziwne apostrofy, teraz zaś propagujesz sztuczną formę mianownikową w każdej sytuacji. Ale pisz sobie co chcesz, nie jestem Twoim polonistą. Zaatakowałeś mnie wyzwiskami i zaczepkami i to sprawia, że nie jesteś dla mnie partnerem do rozmów, a Twoje problemy językowe tylko mnie w tym przekonaniu utwierdzają.

Zresztą dla mnie i tak EOT, chyba że ktoś powie coś znaczącego w temacie.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez dylek » piątek 28 sierpnia 2009, 20:10

tristan - mały rysuneczek z testów kat. B dla ciebie :
Obrazek

Ty mi powiedz kto zgodnie z prawem pierwszy wjedzie na to skrzyżowanie i kto je opuści jako ostatni, a ja ci powiem gdzie jest pies pogrzebany w tej dyskusji :D:D:D:D:D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Rajdowiec4 » piątek 28 sierpnia 2009, 20:11

Zostawię to co napisałeś bez komentarza - ma się to nijak do tematu... Z resztą dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu. Każdy ma "mojszą" rację.
Odbiegasz od tematu - chciałbym tylko usłyszeć odpowiedź na pytanie:
Kto według Ciebie dostanie mandat w przypadku kolizji? (i co z tym prawem - rozstrzygają spór na logikę czy kierują się tym prawem?)
No jak to jest według Ciebie?

Edit:
To jest to czym się sugerujesz?

Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
Rajdowiec4

Postprzez athlon » sobota 29 sierpnia 2009, 00:36

Ale art. 25 PoRD nic nie mówi o zawracaniu,

art. 22 PoRD "4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony"

Pojazd jadący po pierwszeństwie zmienia kierunek ruchu ale cały czas jedzie swoim pasem, pojazd zawracający zmienia kierunek jazdy i pas ruchu na przeciwny.

A teraz odnośnie art. 25 PoRD

Czy pojazd który zawraca (biorąc pod uwagę ten przypadek opisany na początku tego tematu) skręca w lewo????? czy pojazd zawracający wykona manewr bez ruszania kierownicy???

jezeli ruszy kierownicą w lewo to art 25 PoRD stanowi: 1. (...)a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

I co ty tristan na to???
athlon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze