Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez testdriver » czwartek 27 sierpnia 2009, 01:41
przez tristan » czwartek 27 sierpnia 2009, 08:09
athlon napisał(a):tristan ale o czym ty piszesz????? Pojazd niebieski w pewnym momencie gdy wykonuje manewr zawracania ma pojazd czerwony z prawej strony.
PoRD: Art. 25. napisał(a):1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany ....
athlon napisał(a):Jeżeli tego nie rozumiesz to może inaczej, na prostej szerokiej drodze chcesz wykonać zawracanie, z przeciwka jedzie pojazd którego musisz przepuścić, analogiczna sytuacja.
zzzz napisał(a):kierowca 2 miałby pierwszeństwo przed 1 „bo przecież wjechał na skrzyżowanie z prawej strony”,
PoRD: Art. 25. napisał(a):1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
zzzz napisał(a):tylko do uniwersalnego układu odniesienia jakim jest przebieg drogi z pierwszeństwem.
przez athlon » czwartek 27 sierpnia 2009, 08:21
przez zzzz » czwartek 27 sierpnia 2009, 09:45
przez tristan » czwartek 27 sierpnia 2009, 12:37
athlon napisał(a):raczej nie obrażam ludzi, zwłaszcza takich których nie znam, ale czy czasem tristan nie pozamieniałeś się z osłem na rozum???
athlon napisał(a):Podaj mi artykuł który mówi że zawracający pojazd na skrzyżowaniu ma pierwszeństwo przed pojazdem jadącym z przeciwnego kierunku także po drodze z pierwszeństwem.
athlon napisał(a):źródło: http://www.mikrus.net/?zawracanie,45
athlon napisał(a):A na tym skrzyżowaniu zgodnie z logiką twojego myślenia tristan kto ma pierwszeństwo?? pojazd 1 czy 2???? Zauważ ze pojazd 1 jest z prawej strony pojazdu 2.
athlon napisał(a):A potem dziwimy się ze są wypadki
athlon napisał(a):A tak w roli rozmyśleń, zauważcie kto to jest instruktor??? jest to osoba z wykształceniem minimalnie średnim i posiadająca prawo jazdy minimum chyba 3 lata która zdała egzamin państwowy na instruktora. Ot, czyli każda ciamajda która jako tako zna przepisy i zdała egzamin na instruktora.
zzzz napisał(a):Można powiedzieć jeszcze inaczej: pierwszeństwa nie ustala się w oparciu o kierunek pod jakim pojazdy nadjeżdżają, ale na podstawie kierunku pod jakim potencjalnie przecinają się ich tory jazdy.
przez athlon » czwartek 27 sierpnia 2009, 12:53
przez bac » czwartek 27 sierpnia 2009, 14:34
Kierujący (...) jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony
Zacytowany przez ciebie artykuł dotyczy skrzyżowania równorzędnego
http://www.voila.pl/071/ry2tq/index.php?get=1&f=1
przez Rajdowiec4 » czwartek 27 sierpnia 2009, 16:28
przez tristan » czwartek 27 sierpnia 2009, 16:35
athlon napisał(a):Przeczytaj tristan ten artykuł który zacytowałes z dwadzieścia razy, potem wyobraź sobie tory jazdy tych samochodów to moze zrozumiesz co zacytowałeś. No niech będzie i ci pomoge. Zacytowany przez ciebie artykuł dotyczy skrzyżowania równorzędnego!!!!!
athlon napisał(a):Bo widze ze te twoje 3 kierunki to chyba robiłeś na uczelni prywatnej, ale zważywszy na twój wiek to chyba jednak w tamtych czasach były tylko państwowe uczelnie, to nasuwa mi sie pytanie czy czasem nie zrobiłeś ich za profity. Ale idąc dalej skoro robiłeś prawko naście lat temu jesteś takim troszke "dinozaurem" i cały czas jeździsz tak jak cie nauczono nascie lat temu.
athlon napisał(a):Ja skończyłem na razie tylko jeden kierunek na uczelni państwowej PŁ, obroniłem swoje 3 literki przed nazwiskiem i nie mam kłopotów z czytaniem ze zrozumieniem.
athlon napisał(a):A idąc dalej i przyjmując, że manewr zawracania jest to podwójny manewr skrętu w lewo,
Rajdowiec4 napisał(a):Zgadzam się z athlon'em i zzzz'tem i kompletnie nie rozumiem bac'a, a jeszcze bardziej tristan'a.
[...]
Są ludzie i parapety, ale żeby urodzić się klamką...
przez TOMASZEK » czwartek 27 sierpnia 2009, 17:14
przez athlon » czwartek 27 sierpnia 2009, 17:55
Cytat:
Kierujący (...) jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony
czyli pierwszeństwo, według prawa, ma niebieski i o czym tu więcej dyskutować?
przez tristan » czwartek 27 sierpnia 2009, 18:15
athlon napisał(a):Cytat:
czyli pierwszeństwo, według prawa, ma niebieski i o czym tu więcej dyskutować?
Czyli rozumiem tristan i bac jak zbliżacie się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem to zatrzymujecie sie przed skrzyżowaniem i wpuszczacie tych z podporządkowanej znajdujących się po prawej stronie???
athlon napisał(a):tristan to napisz mi co to jest manewr zawracania od strony technicznej.
przez dylek » czwartek 27 sierpnia 2009, 18:21
przez tristan » czwartek 27 sierpnia 2009, 20:06