auto na parkingu a usunięcie go.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

auto na parkingu a usunięcie go.

Postprzez rocko19 » poniedziałek 17 sierpnia 2009, 10:43

Art.50a pojazd którego stan wskazuje na to że niejest używany, może zostać usunięty z drogi przez straż lub Policje na koszt własciciela.

U mnie pod blokiem jest parking, oznaczony znakiem D-18, i stoi tam samochód, ze 2 a może nawet więcej lat. Tego pojazdu nikt nie używa, zajmuje tylko miejsce na parkingu. Właściciel albo zapadł sie pod ziemie albo niewie co z nim zrobić. Od jakiegoś czasu, autem zainteresowały sie dzieciaki, otwarły rzęcha, siedzą w nim, bawią się, samochód jeszcze bardziej zdezelowali tzn, kable na wierzch z deski rozdzielczej wywlekli, i takie tam. Moje pytanie czy stojąc na Parkingu, straż ma prawo go usunąć? Czy Parking to też droga. Nikt sie tym nie zajmuje, a mnie to już drażni, chociaż jedno miejsce by sie zwolniło, a dzieciaki jeszcze czego narobią z tym autem. Czy moge śmiało wezwać Policje czy straż?

Drugie pytanie. Czy miejsce na postój auta na parkingu, musi być malowane linią, tak jak to określa kodeks drogowy, czy miejsce postojowe moze byc zrobione z np: małych kafli, cały parking ma droge z kostki i miejsca postojowe mają tę kostke w innym kolorze, chodzi mi oto czy tak moze byc zgodnie z prawem?
rocko19

Postprzez loser » wtorek 18 sierpnia 2009, 20:43

loser

Postprzez rocko19 » czwartek 20 sierpnia 2009, 14:14

Może ktos sie odnieść, do tego co napisałem?
rocko19

Postprzez zaxsx » piątek 21 sierpnia 2009, 10:32

Czy ten samochód nie posiada tablic rejestracyjnych?
podejrzewam że wystarczy zgłosić na policję by na podstawie nr. nadwozia czy vin ustalić właściciela pojazdu.
zaxsx

Postprzez rocko19 » piątek 21 sierpnia 2009, 10:45

Samochód ma blachy, ale tak jak pisałem jego stan wskazuje na to że niejest używany.
rocko19

Postprzez Olin » sobota 22 sierpnia 2009, 10:07

Oczywiście art. 50 a można zastosować, jeżeli jest to parking na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania. Wtedy jak najbardziej usunięciem takiego pojazdu powinna zając się Policja lub Straż Miejska. Jeżeli natomiast parking znajduje się na drodze wewnętrznej sytuacja się komplikuje. Wydaje się, że usunięciem pojazdu powinien zając się administrator tej drogi - chociaż Ustawa nie wymienia go jako władnego do dokonania takiej czynności. Z drogi wewnętrznej pojazd mogłaby usunąć Policja lub Straż Miejska, jeżeli samochód ten stwarzałby zagrożenie dla bezpieczeństwa w ruchu drogowym.

posty scalone przez moderatora

Co do drugiego pytania to nie jest obligatoryjne wyznaczanie miejsca postojowego linią P-18. Jeżeli jednak stanowisko takie jest wyznaczone, pojazdy musza być zaparkowane w ten sposób aby każdy z nich zajmował tylko jedno takie pole. Rozporządzenie o znakach drogowych oraz szczegółowe warunki techniczne dla znaków i sygnałów nie mówią nic na temat wyznaczania takich stanowisk za pomocą innych materiałów np. kostki brukowej chociaż, zgodnie z par. 85 ust. 2 Rozporządzenia o znakach linie te powinny byc barwy białej lub żółtej. Należy jednak przyjąć, że takie rozwiązanie także powinno być traktowane jak linia P-18.
Olin

Postprzez yello0 » środa 26 sierpnia 2009, 00:48

Dzwoń na policję i na straż miejską i niech Oni Ci odpowiedzą, w ostateczności zostaje wylać pod ten samochód trochę oleju i wtedy zgłosić jako zanieczyszczenie środowiska i niebezpieczeństwo zatrucia bawiących się w nim dzieci.
Gdyby to nie pomogło to następnym krokiem jest zawiadomienie jakiejś lokalnej gazety a to najczęściej pomaga.
pozdr.
yello0

Postprzez qwer0 » środa 26 sierpnia 2009, 17:14

w ostateczności zostaje wylać pod ten samochód trochę oleju i wtedy zgłosić jako zanieczyszczenie środowiska i niebezpieczeństwo zatrucia bawiących się w nim dzieci.

A pozniej ja przyjde z banka oleju i wyleje go troche pod Twoje auto i zglosze, ze zanieczyszcza srodowisko i istnieje zagrozenie zatrucia sie bawiacych przy nim dzieci :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Powrót do Sytuacje na drodze