autko bez klamek

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Cachorro » czwartek 06 sierpnia 2009, 16:55

no dobra, ale takie coś jak wkleiła natalia311 zapewne nie posiada takiego mechanizmu (choć kto wie..)
www.pajacyk.pl KLIKNIJ !

18.08.2007 godz. 7.00
egzamin teoria + praktyka
WORD Dąbrowa Górnicza
Zdane za 1 razem !! :)
Cachorro

Postprzez cman » czwartek 06 sierpnia 2009, 19:36

Sądząc po ilości rdzy i odcieni kolorów, to tamto auto stoi już chyba raczej na szrocie.
cman

re

Postprzez natalia311 » czwartek 06 sierpnia 2009, 19:58

to auto nie stalo o dziwo na szrocie i także nie sądzę aby posiadało jakiekolwiek elektroniczne mechanizmy...
zdjecie zrobione przeze mnie, samochód był zaparkowany, po godzinie go nie było, więc...
natalia311

Postprzez pipek » piątek 07 sierpnia 2009, 08:52

dzieki za pomoc czyli wynika z tego ze tylko dowod rejestracyjny zabiora. Widze ze wy ladnie w tym sosnowcu jestescie zacofani

jest slask i jest sosnowiec
pipek

Postprzez Nadzienie » piątek 07 sierpnia 2009, 10:43

A nie łatwiej po prostu przykręcić tą klamkę??
Nadzienie

Postprzez marcij » piątek 07 sierpnia 2009, 11:24

Hmmm, a tak z ciekawości , to jaka jest podtsawa prawna ? W ustawie o warunkach technicznych pojazdów jest zapis o konieczności posiadania klamek/sprawnych klamek ? Jest określone w jakiej ilości i gdzie ? Wydaje mi się to dość dziwne i w ciemno zakładałbym się , że to przeciez nie nalezy do obowiazkowego wyposazenia samochodu.
Jedyny powod , dla jakiego powinny one dzialac , to to , zeby w razie wypadku mozna bylo bez problemu dostac sie do srodka samochodu. Ale z drugiej strony niektore alarmy/centralne zamki zamykaja samochod po zapaleniu silnika. Pozatym nasze piekne prawno napewno nie mysli o bezpieczenstwie , a jedynie o tym jak utrudnic ludziom zycie.
Obrazek
marcij

Postprzez cman » piątek 07 sierpnia 2009, 12:34

marcij napisał(a):W ustawie o warunkach technicznych pojazdów jest zapis o konieczności posiadania klamek/sprawnych klamek ?

Tam właśnie nic o tym nie ma i to mnie zmyliło, natomiast jest w wytycznych badań technicznych. Brak lub uszkodzenie klamki jest uznawane za niezadowalający stan techniczny.
cman

Postprzez marcij » piątek 07 sierpnia 2009, 22:21

cman napisał(a):
marcij napisał(a):W ustawie o warunkach technicznych pojazdów jest zapis o konieczności posiadania klamek/sprawnych klamek ?

Tam właśnie nic o tym nie ma i to mnie zmyliło, natomiast jest w wytycznych badań technicznych. Brak lub uszkodzenie klamki jest uznawane za niezadowalający stan techniczny.

To ciekawe. To w takim razie kilka razy nie powiniennem dostac przegladu , bo w poprzednim samochodzie mialem czesto problemy z urywajacymi sie klamkami zewnetrznymi i napewno kilka razy przechodzil przeglad z jakas niesprawna ;P
A co w takim razie w autach po "tjuninku" , czy pilot moze byc uznany za klamke ? Służy do otwierania drzwi w końcu. Drąże temat , bo wydaje mi się interesujący , a forum od tego jest żeby dowiedzieć się czegoś nowego ;P
Obrazek
marcij

Postprzez pipek » sobota 08 sierpnia 2009, 11:52

No wlasnie nie mozna miec autka na pilot nawet po tunignu xD dla mnie to jest co najmniej dziwne poniewaz to zagraza mojemu bezpieczenstwu a nie innym i to ja sie swiadomie na to zgadzam.
Slyszalem ze sa samochody fabrycznie bez klamek i to dopiero jest dla mnie bezsens dlaczego nie mozna samemu zmienic w razie wypadku wychodzi na to samo czy sa fabrycznie czy nie to i tak bedzie trzeba wybic szybe sory ze tak pisze bez ladu xD
pipek

Postprzez bruno666 » sobota 08 sierpnia 2009, 12:08

A co to jest klamka? To takie coś na drzwiach, co się ciągnie i skutkiem tego ciągnięcia przypadkiem następuje otwarcie drzwi, czy może jest to po prostu przyrząd do otwierania drzwi, który akurat mógłby przybrać formę pilota na fale radiowe?
Potrzebujemy klamki i koniec, bez względu na to czy za jej pomocą da się otworzyć drzwi czy nie? :D
...
bruno666

Postprzez Cycu » sobota 08 sierpnia 2009, 14:44

pipek napisał(a):Slyszalem ze sa samochody fabrycznie bez klamek i to dopiero jest dla mnie bezsens dlaczego nie mozna samemu zmienic

Dlatego, że nie możesz ingerować w konstrukcję producenta, na którą została uzyskana homologacja. Żeby dobitnie zilustrować, to jakbyś np. postanowić sobie zrobić kabrioleta i odciął sobie piłką do metalu dach (słyszałem, że są fabrycznie produkowane samochody bez dachu :lol: ) :D również wtedy DR zostanie zatrzymany (a pewnie wiele osób powiedziałoby,że nie ma podstaw prawnych, bo nigdzie czarno na białym niejest napisane, że nie można obciąć dachu :lol: ), chociaż byś mówił, że jeździsz np. Fiatem Punto, a takie produkowano również w nadwoziu cabrio.
Samochód został poddany badaniom z klamkami, taki uzyskał homologację i został dopuszczony do ruchu, dlatego nie można ingerować. Chyba że przerejestrujesz jako SAM, ale wątpię czy znajdzie się odważny, który się pod tym podpisze.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez slayer17 » niedziela 09 sierpnia 2009, 20:21

Raczej najważniejszą kwestią jest bezpieczeństwo.

Wyobrażasz sobie, co by się działo, jakbyś miał wypadek i nie można by otworzyć drzwi od zewnątrz?
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Postprzez bruno666 » niedziela 09 sierpnia 2009, 20:31

slayer17 napisał(a):Wyobrażasz sobie, co by się działo, jakbyś miał wypadek i nie można by otworzyć drzwi od zewnątrz?

Wyobrażasz sobie, że:
- drzwi mogą mimo to być zamknięte od środka?
- drzwi mogą być zgniecione, co uniemożliwi ich otwarcie bez np. łoma?
- szyba może być rozbita lub można ją stłuc i otworzyć od wewnątrz?

nie przeceniajcie znaczenia klamek podczas wypadku. :roll: ]]
...
bruno666

Postprzez kiora » wtorek 11 sierpnia 2009, 02:38

marcij napisał(a):
To ciekawe. To w takim razie kilka razy nie powiniennem dostac przegladu , bo w poprzednim samochodzie mialem czesto problemy z urywajacymi sie klamkami zewnetrznymi i napewno kilka razy przechodzil przeglad z jakas niesprawna ;P

Jest kilka powodów, dla których Twój samochód przeszedł przegląd : albo dałeś w łapę facetowi na przeglądzie, albo DR pojechał sam, albo był to znajomy (Twój, znajomego, babci, cioci, kochanki) lub innych czynników już nie piszę, bo dla wielu są one znane.
28.02.2009-egzamin teoretyczny +
06.07.2009-egzamin praktyczny +
17.07.2009-Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie
kiora

Postprzez marcij » wtorek 11 sierpnia 2009, 10:43

kiora napisał(a):
marcij napisał(a):

Jest kilka powodów, dla których Twój samochód przeszedł przegląd : albo dałeś w łapę facetowi na przeglądzie, albo DR pojechał sam, albo był to znajomy (Twój, znajomego, babci, cioci, kochanki) lub innych czynników już nie piszę, bo dla wielu są one znane.

Hehe, dobre. Pokaz mi diagnoste , ktory na przegladzie sprawdza , czy w aucie dzialaja klamki. Bylem na kilkunastu przegladach , z roznymi autami , w roznych SKP i gdybym cos takiego zobaczyl , to napewno bym sie dopytal i wiedzial ze taki przepis jest.

A drążąc temat dalej , jak w takim razie jest z zamkami ? Jak naprzyklad ma sie do tego taki zamek , ktory (w skutek jego uszkodzenia) sam zamyka sie po kazdym trzasnieciu drzwiami ?
Obrazek
marcij

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne