stafik napisał(a):aaa. sorry nie przeczytałem dokładnie twojego posta (wiadomo, pojutrze weryfikacja ) widze że chyba sie w tym pytaniu zgadzamy :)
Sorki, to moja wtopa - Ty odpowiedziałeś dobrze, ale zgadzamy się jak najbardziej co do poprawnej odp :)
Chciałbym sie jeszcze odnieść do pytania z układem ABS. Wydaje mi się że ABS jako taki nie ma służyć do skracania drogi hamowania, a raczej zapewnieniu kierowalności pojazdu.
Wówimy tutaj o SKUTECZNOŚCI hamowania.
A ta przy ABS najlepsza jest na mokrej i niejednorodnej nawierzchni.
Dlatego według mnie te odpowiedzi są poprawne.
Ja na necie znalazłem info, że
tylko na suchej, jednorodnej nawierzchni typu asfalt, beton itp., ABS skraca drogę hamowania w porównaniu z pojazdem bez ABS (tak samo mówiono mi na kursie), ale też nie taka rola tego układu, jak słusznie zauważyłeś - ma przede wszystkim zapewnić kierowalność pojazdu podczas hamowania. To BAS zwiększa skuteczność hamowania.
Jeszcze odnośnie moich wcześniejszych pytań: na 1 znalazłem odpowiedzi, że mechaniczny i hydrauliczny (czy pneumatyczny też? podobne pytanie), 3 - w sumie nie ma nakazu wpisania konkretnej uwagi - może wpisać dowolną (z tym, że dyrektor go później z tego rozliczy), więc chyba ABC, 4 - ponoć za warunki holowania odpowiadają oboje, ale nie w równym stopniu, a za warunki podczas holowania tylko holujący. Trochę mi się to nie zgadza, bo jak holowany wyłączy światła pozycyjne w trakcie jazdy, to czemu miałby za to odpowiadać holujący...? :/ Czy ktoś miał to pytanie?