motocyklista a przeciskanie sie w korku

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez sankila » środa 03 czerwca 2009, 23:36

Nie wiem, jakie obowiązują przepisy we Włoszech, ale wiem, jak tam się jeździ; zwłaszcza gdy miasto ciasne jak Rzym, a ruch duży.
Na dwupasmówce autka ustawiają się równo po zewnętrznych stronach, pośrodku zostaje dość szeroki pas dla motocykli i skuterów; tak, że na szerszych drogach, przed skrzyżowaniem mogą się nieraz ustawić w dwa rzędy. I nie widziałam przypadku, żeby jakis kierowca się choćby skrzywił, że motocykl już czwarte światła przejezdża a on się wlecze w korku.
I tak jest w całych Włoszech a mają zatrzęsienie jednośladów.

Z mojego punktu widzenia należy jak najbardziej ułatwiać przejazd motocyklistom i rowerzystom, żeby nie przyszło im do gowy przesiadać się do samochodów :)
sankila

Postprzez tristan » czwartek 04 czerwca 2009, 11:21

sankila napisał(a):Z mojego punktu widzenia należy jak najbardziej ułatwiać przejazd motocyklistom i rowerzystom, żeby nie przyszło im do gowy przesiadać się do samochodów :)

Ale polacy to dziwny naród. Jazda na suwak też ich nie przekonuje, bo lepiej zablokować 10 wsi zamiast 5. Taka mentalność psa ogrodnika.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez oskbelfer » sobota 13 czerwca 2009, 23:10

Moim zdaniem jest tak: :)
Motocyklista złamał art. 23 ust. 1 pkt 2.
Pasażer złamał art 45. ust 1 pkt 3.

I tyle po co to rozkładać na czynniki pierwsze. Oczywiście Kopan jak zwykle chce się popisać swoją wiedzą.

Oczywiście Kopan posiada wiedzę i nieraz udowodnił to na forum.

Tylko jest jedno "ale" interpretacja Kopana jest "powalająca".
Kopan opamiętaj się chłopie, nie idź tą drogą którą szła Saba Ludwika.

Poprostu skończ zaśmiecać forum - bo innym to zarzucasz. Na drodze nie ma czasu na "filozofie".

Auto które stoi przed przejściem - stoi bo musi ustąpić pieszemu - ale następne nie stoi żeby ustąpić tylko stoi aby nie wjechać w zderzak poprzedzającemu pojazdowi.

Jeśli na prawym pasie przed przejściem stoi 100 samochodów, to lewym pasem można dojechać pod samo przejście i zatrzymać się aby nie ominąć pojazdu który ustępuje pieszemu.
oskbelfer

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze