Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez cman » sobota 03 stycznia 2009, 23:22
przez kamix500 » sobota 03 stycznia 2009, 23:33
przez cman » sobota 03 stycznia 2009, 23:36
przez kamix500 » sobota 03 stycznia 2009, 23:41
cman napisał(a):Wolno, to określają przepisy, a ja nadal czekam na odpowiedź.
przez tomaszraczek » sobota 03 stycznia 2009, 23:45
kamix500 napisał(a):cman napisał(a):Wolno, to określają przepisy, a ja nadal czekam na odpowiedź.
wolno jechać pod prąd ?? :)
przez cman » sobota 03 stycznia 2009, 23:52
kamix500 napisał(a):wolno jechać pod prąd ?? :)
tomaszraczek napisał(a):Ale sie drapiecie.
przez kamix500 » sobota 03 stycznia 2009, 23:53
tomaszraczek napisał(a):kamix500 napisał(a):cman napisał(a):Wolno, to określają przepisy, a ja nadal czekam na odpowiedź.
wolno jechać pod prąd ?? :)
Ale sie drapiecie.
Kamix wolno jechac pod prąd te 5-10metrów bo omijasz jakiegos pacana co zaparkował na twoim pasie. I tyle. Tu cman ma racje. Ale wciąz nie jestem pewny co do tego pobocza.
przez ghoti_mp » środa 03 czerwca 2009, 11:26
przez Pajejek » środa 03 czerwca 2009, 23:01
Art. 2. ust 8 pobocze - część drogi przyległą do jezdni, która może być przeznaczona do ruchu pieszych lub niektórych pojazdów, postoju pojazdów, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt.
Oczywiscie jest jeszcze art. 11, który mówi o pieszym jako uczestniku ruchu mogącym poruszać się po poboczu.Art. 16. ust.5. Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem, są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.
Co może także oznaczać, iż pojazdy wymienione w tym paragrafie mogą poruszać się po poboczu (choć tylko w konkretnej sytuacji).Art. 24. ust.6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.
przez misiek97 » środa 10 czerwca 2009, 20:43
ghoti_mp napisał(a):Nie wskazana jest poruszanie się po nim jak po pasie ruchu, bo nie do tego ono służy.
pojazdy nie mają prawa poruszać się po chodniku.
przez Ladanieco » czwartek 11 czerwca 2009, 00:20
misiek97 napisał(a):ghoti_mp napisał(a):Nie wskazana jest poruszanie się po nim jak po pasie ruchu, bo nie do tego ono służy.
Nigdzie z tego co wiem nie zabrania się jazdy po poboczu, nie obowiązują go inne ograniczenia prędkości (prawda?), więc wygląda na to, że po poboczu można jeździć jak po normalnym pasie ruchu - niektórzy się tak zresztą poruszają swoimi maluchami.