Omijanie poboczem / wątek oddzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez cman » sobota 03 stycznia 2009, 23:22

No to inaczej, czy możne sobie wjechać na pobocze i jechać nim normalnie, jak pasem ruchu?
cman

Postprzez kamix500 » sobota 03 stycznia 2009, 23:33

cman a czy przy omijaniu lewą stroną (gdy samochód jest zaparkowany na naszym pasie) to też nam nie wolno bo
"i jechać nim normalnie, jak pasem ruchu?" według twojego zdania :)
kamix500

Postprzez cman » sobota 03 stycznia 2009, 23:36

Wolno, to określają przepisy, a ja nadal czekam na odpowiedź.
cman

Postprzez kamix500 » sobota 03 stycznia 2009, 23:41

cman napisał(a):Wolno, to określają przepisy, a ja nadal czekam na odpowiedź.

wolno jechać pod prąd ?? :)
kamix500

Postprzez tomaszraczek » sobota 03 stycznia 2009, 23:45

kamix500 napisał(a):

Ale sie drapiecie.

Kamix wolno jechac pod prąd te 5-10metrów bo omijasz jakiegos pacana co zaparkował na twoim pasie. I tyle. Tu cman ma racje. Ale wciąz nie jestem pewny co do tego pobocza.
tomaszraczek

Postprzez cman » sobota 03 stycznia 2009, 23:52

kamix500 napisał(a):wolno jechać pod prąd ?? :)

Ale co to znaczy pod prąd? Jaki przepis zabrania jazdy lewym pasem, jeżeli są dwa?

tomaszraczek napisał(a):Ale sie drapiecie.

A no my tak już mamy :wink:.

Z tym poboczem jest podobnie jak np. z przekroczeniem prędkości o 5 km/h, teoretycznie nie wolno, a w praktyce nikt, nigdy do takiego przekroczenia się nie przyczepi (pomijam oczywiście egzaminy).
cman

Postprzez kamix500 » sobota 03 stycznia 2009, 23:53

tomaszraczek napisał(a):
kamix500 napisał(a):

Ale sie drapiecie.

Kamix wolno jechac pod prąd te 5-10metrów bo omijasz jakiegos pacana co zaparkował na twoim pasie. I tyle. Tu cman ma racje. Ale wciąz nie jestem pewny co do tego pobocza.

i właśnie oto chodzi moim zdaniem tak samo wolno tym poboczem jechać 5-10 metrów jeśli jest linia przerywana :)
kamix500

Postprzez ghoti_mp » środa 03 czerwca 2009, 11:26

W przypadku kiedy pobocze oddzielone jest linią przerywaną można nań najeżdżać, zatrzymywać się itp. Nie wskazana jest poruszanie się po nim jak po pasie ruchu, bo nie do tego ono służy. Jak wcześniej zostało wspomniane służy ono do postoju pojazdów lub też takich przypadków jak na przykład wyprzedzanie / omijanie z prawej strony (tylko wtedy kiedy pojazd skręca w lewo).
W przypadku występowania linii ciągłej, nie można jej przejeżdżać.

Słówko do cman'a - chodnik jest wyłączony z ruchu pojazdów (można co najwyżej zaparkować na jego części lub na całości jeżeli pozwala na to znak) - pojazdy nie mają prawa poruszać się po chodniku. Wyprzedzanie w ten sposób jest absolutnie zabronione podobnie jak jeżdżenie po chodnikach w każdej innej sytuacji!
ghoti_mp

Postprzez Pajejek » środa 03 czerwca 2009, 23:01

Art. 2. ust 8 pobocze - część drogi przyległą do jezdni, która może być przeznaczona do ruchu pieszych lub niektórych pojazdów, postoju pojazdów, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt.

Pozwoliłem sobie przytoczyć ten przepis (pewnie ponownie) aby przypomnieć jakie to pojazdy mają prawo sobie po poboczu pomykać. Oprócz tego jest:
Art. 16. ust.5. Kierujący pojazdem zaprzęgowym, rowerem, motorowerem, wózkiem ręcznym oraz osoba prowadząca pojazd napędzany silnikiem, są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych.
Oczywiscie jest jeszcze art. 11, który mówi o pieszym jako uczestniku ruchu mogącym poruszać się po poboczu.
Jest jeszcze taki oto artykuł:
Art. 24. ust.6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.
Co może także oznaczać, iż pojazdy wymienione w tym paragrafie mogą poruszać się po poboczu (choć tylko w konkretnej sytuacji).
I to chyba tyle. Nic o samochodzikach. Myślę więc, iż faktycznie nasze ulubione pojazdy jechać po poboczu w sytuacji z wątku nie mogą.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez misiek97 » środa 10 czerwca 2009, 20:43

ghoti_mp napisał(a):Nie wskazana jest poruszanie się po nim jak po pasie ruchu, bo nie do tego ono służy.

Nigdzie z tego co wiem nie zabrania się jazdy po poboczu, nie obowiązują go inne ograniczenia prędkości (prawda?), więc wygląda na to, że po poboczu można jeździć jak po normalnym pasie ruchu - niektórzy się tak zresztą poruszają swoimi maluchami.

pojazdy nie mają prawa poruszać się po chodniku.

E tam :roll: zabrania się tylko jazdy wzdłuż, więc wyprzedzanie per se owszem jest zabronione, ale jeśli przepisy nie zabraniają w tym miejscu parkować, to można pojazd ominąć chodnikiem o ile się po drodze przystanie :D
misiek97

Postprzez Ladanieco » czwartek 11 czerwca 2009, 00:20

misiek97 napisał(a):
ghoti_mp napisał(a):Nie wskazana jest poruszanie się po nim jak po pasie ruchu, bo nie do tego ono służy.

Nigdzie z tego co wiem nie zabrania się jazdy po poboczu, nie obowiązują go inne ograniczenia prędkości (prawda?), więc wygląda na to, że po poboczu można jeździć jak po normalnym pasie ruchu - niektórzy się tak zresztą poruszają swoimi maluchami.

Kolega chyba nie umie czytać przepisów. Przecież powyżej Pajejek podaje ustawową definicję pobocza, w której jasno precyzuje się pojazdy które mogą je wykorzystywać do ruchu. Pojazdów silnikowych w niej nie ma, więc nie możemy przepisowo wyprzedzać lub omijać przy wykorzystaniu pobocza.[/quote]
Ladanieco

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze