Mam wątpliwości jak powinien zachować się kierowca ciężarówki, w sytuacji, gdy jadąc prawym pasem (na jezdni o dwóch pasach przeznaczonych do jazdy w jednym kierunku), zbliża się do skrzyżowania na którym nadawane jest światło czerwone wraz z zieloną strzałką (tzw. doczepioną).
Jeśli na skrzyżowaniu będą występowały trzy pasy wlotowe o następującym oznaczeniu poziomym:
1) Pas lewy - Strzałka kierunkowa do skręcania w lewo (P-8b)
2) Pas środkowy - Strzałka kierunkowa na wprost (P-8b)
3) Pas prawy - Strzałka kierunkowa na wprost i do skręcania
Kierujący zamierza przejechać przez skrzyżowanie na wprost.
Podczas kursu, mój instruktor zwrócił mi uwagę, że zajmując pas prawy utrudniam ruch kierowcom zamierzającym skręcić na skrzyżowaniu w prawo. Zatem wg. niego prawidłowe sytuacja gdy kierowca zmienia pas i zatrzymuje pojazd na środkowym pasie, prawy pozostawiając pusty dla skręcających w prawo (na zielonej strzałce).
Jednak z drugiej strony, przeciwko takiej interpretacji wskazuje wg. mnie:
- oznakowanie poziome, czyli strzałka na prawym pasie
- nakaz poruszania sie na prawym pasie (zwłaszcza istotny dla pojazdów o dużych gabarytach)
- występuję tutaj konieczność zmiany pasa na środkowy, a następnie po przejechaniu skrzyzowania ponownego powrotu na prawy pas, zmiana pasa pojazdem o dużych gabarytach dodatkowo jest utrudniona i wymaga często współpracy innych użytkowników drogi)
Napiszcie co o tej sytuacji uważacie. Bo instruktor zbił mnie tym nieco z tropu.