Autobus/prywatny włączający się do ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez scorpio44 » środa 29 kwietnia 2009, 20:29

jarmal napisał(a):z Art. 18 PRD powinien umożliwić włączenie się autobusowi do ruchu

Artykuł ten mówi tylko o sytuacji, w której zbliżamy się do przystanku.
scorpio44

Postprzez hexe » środa 29 kwietnia 2009, 22:47

dariex napisał(a):
hexe napisał(a):Autobus mamy po prawej stronie, to go przepuśćmy... ;)

Troszkę chyba nadinterpretujesz tę regułę.

To był sarkazm... ;)
1.o4.2009 - Egzamin zdany
7.04.2009 - Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
14.04.2009 godz. 11:30 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie
14.04.2009 godz. 12:30 - Prawo Jazdy w mojej kieszeni :D
hexe

Postprzez dariex » środa 29 kwietnia 2009, 23:07

NO chyba,że tak :)
dariex

Postprzez jarmal » czwartek 30 kwietnia 2009, 08:08

Przepraszam, że się powtarzam ale wątek zbacza a nie chce zakładać nowego wątku. Czy w opisanej w pierwszym poscie sytuacji ma zastosowanie art. 18 PRD? I czy odnosi się on również do pojazdów na drodze z pierwszeństwem?

Art18 PRD napisał(a):Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
jarmal

Postprzez scorpio44 » czwartek 30 kwietnia 2009, 12:09

No właśnie moim zdaniem nie.
scorpio44

Postprzez jarmal » czwartek 30 kwietnia 2009, 14:35

scorpio44 napisał(a):
jarmal napisał(a):z Art. 18 PRD powinien umożliwić włączenie się autobusowi do ruchu

Artykuł ten mówi tylko o sytuacji, w której zbliżamy się do przystanku.

No ale przecież tu także zbliżamy się do przystanku. Czy fakt że zatoczka jest oddzielona trawiastą wysepką robi, taką dużą różnicę? Pojazdy na drodze głównej też jakby nie było zbliżają się do przystanku tyle że z innej strony.
jarmal

Postprzez barbra » czwartek 30 kwietnia 2009, 15:56

Czy fakt że zatoczka jest oddzielona trawiastą wysepką robi, taką dużą różnicę?

Myślę,że ma to znaczenie,bo w tej sytuacji(o ile nie ma nikogo na drodze z pierwszeństwem)auto skręcające w lewo i autobus wyjeżdżający z zatoki (skręcający też w lewo)mogą wykonać manewr nie kolidując sobie wzajemnie,dzięki tej niezależnej odległości,jaką stwarza im "wysepka".
Pojazdy na drodze głównej też jakby nie było zbliżają się do przystanku tyle że z innej strony.

No ale jak dla mnie "ta strona"ma kolosalne znaczenie,bo "kłóci mi się" by kierowca jadący prosto,drogą z pierwszeństwem był zobowiązany rozglądać się na wjazdy podporządkowane,by ustępować wyjeżdżającemu autobusowi,z każdej strony :] ...nawet jeżeli jest to teren zabudowany i mamy umożliwić autobusowi włączenie się do ruchu.
Skorpio44,czy mógłbyś rozwinąć swoje przemyślenia,bo intryguje mnie,czy moje rozumowanie nie "kłoci się"z przepisem. :wink:
Bo jak dla mnie ,to ten przepis z art.18 odnosi się głównie do pojazdów jednocześnie jadących drogą z pierwszeństwem ,na której to jestem zobowiązana ułatwić autobusowi włączenie się do ruchu(z zatoki),bądź zmianę pasa.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Pajejek » czwartek 30 kwietnia 2009, 16:32

Pojazd żółty ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszelkim pojazdom, które znajdą się na drodze z pierwszeństwem. Zobowiązuje go do tego znak A-7. Na szkicu wyraźnie widać, iż autobus ruszając z przystanku wjeżdża na drogę z pierwszeństwem dlatego to on ma pierwszeństwo. Z tym, że nie ma sensu na niego czekać kiedy on dopiero co włączył kierunkowskaz. Pamiętać należy, iż ustapienie pierwszeństwa następuje wtedy kiedy ruch naszego pojazdu mółby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości. Jeżeli nic takiego nie nastąpi możemy jechać.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez dariex » piątek 01 maja 2009, 12:13

Pajejek napisał(a):Na szkicu wyraźnie widać, iż autobus ruszając z przystanku wjeżdża na drogę z pierwszeństwem dlatego to on ma pierwszeństwo. .

No właśnie odkryłeś nowe prawo w kodeksie drogowym :shock:
Tzn,że jeśli wjeżdzam na drogę z pierwszeństwem,to mam pierwszeństwo...ciekawa interpretacja.... :shock:
dariex

Postprzez barbra » piątek 01 maja 2009, 14:28

Na szkicu wyraźnie widać, iż autobus ruszając z przystanku wjeżdża na drogę z pierwszeństwem

A pojazd żółty,niby na inną drogę chce wjechać? ,bo jak dla mnie to z rysunku wynika,że wjadą na tą samą drogę...z pierwszeństwem właśnie. :D
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Pajejek » piątek 01 maja 2009, 19:21

barbra napisał(a): A pojazd żółty,niby na inną drogę chce wjechać? ,bo jak dla mnie to z rysunku wynika,że wjadą na tą samą drogę...z pierwszeństwem właśnie. :D

Przepraszam was najmocniej. Użyłem pewnego skrótu myślowego i kiedy dzisiaj to przeczytałem okazało się, iz faktycznie może być to niezrozumiałe. Chodziło mi o to: jeżeli autobus wjeżdża pierwszy na drogę z pierwszeństwem i skręca w lewo to uzyskuje pierwszeństwo przed pojazdem żółtym. Ale jest jeszcze gorzej, ponieważ ze szkicu wcale nie wygląda, że autobus wjeżdża na drogę z pierwszeństwem gdyż znak D-1 ustawiony jest dużo przed tym (feralnym) skrzyżowaniem. Nie mniej jednak podtrzymuję to co napisałem wcześniej
Pojazd żółty ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszelkim pojazdom (...)Zobowiązuje go do tego znak A-7

I tak naprawdę nie jest ważne skąd i jaki nadjeżdża pojazd, znak A-7 mówi wszystko.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez barbra » piątek 01 maja 2009, 20:23

Ale jest jeszcze gorzej, ponieważ ze szkicu wcale nie wygląda, że autobus wjeżdża na drogę z pierwszeństwem gdyż znak D-1 ustawiony jest dużo przed tym (feralnym) skrzyżowaniem.

Czyli sugerujesz,że na wysokości wysepki to już nie jest droga z pierwszeństwem? :wink: .
Czyli na jaką drogę autobus wyjedzie? skręcajac w lewo :] .
Sory,nie czepiam się,ale ja cały czas podtrzymuję jednak,że obydwa pojazdy wyjadą właśnie na drogę z pierwszeństwem....no ni jak nie chce być inaczej jak analizuję te szkice.
Może zatem jeszcze ktoś zechce zabrać głos w dyskusji (i dojdziemy do ładu)w tym temacie :D .
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Pajejek » piątek 01 maja 2009, 21:29

barbra napisał(a):Czyli sugerujesz,że na wysokości wysepki to już nie jest droga z pierwszeństwem? :wink: .
Czyli na jaką drogę autobus wyjedzie? skręcajac w lewo :] .
Sory,nie czepiam się,ale ja cały czas podtrzymuję jednak,że obydwa pojazdy wyjadą właśnie na drogę z pierwszeństwem....no ni jak nie chce być inaczej jak analizuję te szkice.

Przytoczę dokładnie zapis znaku D-1 z rozporządzenia:
§ 43. 1. Znak D-1 „droga z pierwszeństwem” oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem.

Jeżeli teraz autobus wyjeżdża z przystanku (wg szkicu) i skręca w lewo to nie ma możliwości aby jego kierowca widział znak D-1, a więc nie znajduje się na drodze z pierwszeństwem. Ja również przyjąłem na początku, iż autobus wjedzie na tę drogę i będzie miał pierwszeństwo bo jest na tej drodze ustawiony ten znak. I stąd moja wcześniejsza opinia:
Na szkicu wyraźnie widać, iż autobus ruszając z przystanku wjeżdża na drogę z pierwszeństwem dlatego to on ma pierwszeństwo.

Lecz, tak jak wspomniałem wcześniej, nie ma możliwości aby kierowca autobusu widział ten znak. Nie mniej jednak wszystko załatwia znak A-7 - żółty pojazd musi przepuścic wszystkich.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez scorpio44 » piątek 01 maja 2009, 22:56

barbra napisał(a):Skorpio44,czy mógłbyś rozwinąć swoje przemyślenia,bo intryguje mnie,czy moje rozumowanie nie "kłoci się"z przepisem. :wink:

Przyznam szczerze, że wynik głębszych przemyśleń jest taki, że... sam już nie wiem. :D
Kolega Jarmal spytał:
jarmal napisał(a):Czy fakt że zatoczka jest oddzielona trawiastą wysepką robi, taką dużą różnicę

W moim odczuciu robi, ale faktycznie trudno by to chyba było uzasadnić - przystanek ten dalej znajduje się na tej samej drodze, na której znajduje się pojazd żółty, więc wspomniany przepis go dotyczy.
Ale jest jeszcze jedna rzecz - przepis mówi o obowiązkach kierującego zbliżającego się do przystanku. A okoliczności, o których mówimy, następują nie w momencie, kiedy się do niego zbliża, ale kiedy już dawno znajduje się na jego wysokości (a może wręcz go minął).

EDIT:
A co do kwestii, czy ów obowiązek ustąpienia autobusowi dotyczy również tych na drodze z pierwszeństwem - tutaj jestem pewien, że nie. Oczywistym jest dla mnie, że przystanek, do którego się zbliżamy, musi się znajdować przy drodze, którą jedziemy.
scorpio44

Postprzez barbra » piątek 01 maja 2009, 23:31

scorpio44 napisał:
Oczywistym jest dla mnie, że przystanek, do którego się zbliżamy, musi się znajdować przy drodze, którą jedziemy.

No tu jak najbardziej się zgadzam :D
I na tym zatem poprzestaję w "drążeniu" przepisu.... :wink:
Pajejek napisał:
Nie mniej jednak wszystko załatwia znak A-7 - żółty pojazd musi przepuścic wszystkich.

No tak,z pozycji auta żółtego,też tego znaku bym się zatem "trzymała" ,mając na uwadze,że podczas wykonywania lewoskrętu, nie mogę kolidować w ruchu komukolwiek.
Zatem myślę(po szczegółowej analizie,tego co tu zostało powiedziane),że autor tematu:
euel
Czy (z punktu widzenia przepisów i tej sytuacji) była to dobra decyzja??
zachował sie w tej sytuacji prawidłowo :yes:
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze