jarmal napisał(a):z Art. 18 PRD powinien umożliwić włączenie się autobusowi do ruchu
Artykuł ten mówi tylko o sytuacji, w której zbliżamy się do przystanku.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez scorpio44 » środa 29 kwietnia 2009, 20:29
jarmal napisał(a):z Art. 18 PRD powinien umożliwić włączenie się autobusowi do ruchu
przez hexe » środa 29 kwietnia 2009, 22:47
dariex napisał(a):hexe napisał(a):Autobus mamy po prawej stronie, to go przepuśćmy... ;)
Troszkę chyba nadinterpretujesz tę regułę.
przez jarmal » czwartek 30 kwietnia 2009, 08:08
Art18 PRD napisał(a):Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.
przez jarmal » czwartek 30 kwietnia 2009, 14:35
scorpio44 napisał(a):jarmal napisał(a):z Art. 18 PRD powinien umożliwić włączenie się autobusowi do ruchu
Artykuł ten mówi tylko o sytuacji, w której zbliżamy się do przystanku.
przez barbra » czwartek 30 kwietnia 2009, 15:56
Czy fakt że zatoczka jest oddzielona trawiastą wysepką robi, taką dużą różnicę?
Pojazdy na drodze głównej też jakby nie było zbliżają się do przystanku tyle że z innej strony.
przez Pajejek » czwartek 30 kwietnia 2009, 16:32
przez dariex » piątek 01 maja 2009, 12:13
Pajejek napisał(a):Na szkicu wyraźnie widać, iż autobus ruszając z przystanku wjeżdża na drogę z pierwszeństwem dlatego to on ma pierwszeństwo. .
przez barbra » piątek 01 maja 2009, 14:28
Na szkicu wyraźnie widać, iż autobus ruszając z przystanku wjeżdża na drogę z pierwszeństwem
przez Pajejek » piątek 01 maja 2009, 19:21
barbra napisał(a): A pojazd żółty,niby na inną drogę chce wjechać? ,bo jak dla mnie to z rysunku wynika,że wjadą na tą samą drogę...z pierwszeństwem właśnie. :D
Pojazd żółty ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszelkim pojazdom (...)Zobowiązuje go do tego znak A-7
przez barbra » piątek 01 maja 2009, 20:23
Ale jest jeszcze gorzej, ponieważ ze szkicu wcale nie wygląda, że autobus wjeżdża na drogę z pierwszeństwem gdyż znak D-1 ustawiony jest dużo przed tym (feralnym) skrzyżowaniem.
przez Pajejek » piątek 01 maja 2009, 21:29
barbra napisał(a):Czyli sugerujesz,że na wysokości wysepki to już nie jest droga z pierwszeństwem? :wink: .
Czyli na jaką drogę autobus wyjedzie? skręcajac w lewo :] .
Sory,nie czepiam się,ale ja cały czas podtrzymuję jednak,że obydwa pojazdy wyjadą właśnie na drogę z pierwszeństwem....no ni jak nie chce być inaczej jak analizuję te szkice.
§ 43. 1. Znak D-1 „droga z pierwszeństwem” oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem.
Na szkicu wyraźnie widać, iż autobus ruszając z przystanku wjeżdża na drogę z pierwszeństwem dlatego to on ma pierwszeństwo.
przez scorpio44 » piątek 01 maja 2009, 22:56
barbra napisał(a):Skorpio44,czy mógłbyś rozwinąć swoje przemyślenia,bo intryguje mnie,czy moje rozumowanie nie "kłoci się"z przepisem. :wink:
jarmal napisał(a):Czy fakt że zatoczka jest oddzielona trawiastą wysepką robi, taką dużą różnicę
przez barbra » piątek 01 maja 2009, 23:31
scorpio44 napisał:
Oczywistym jest dla mnie, że przystanek, do którego się zbliżamy, musi się znajdować przy drodze, którą jedziemy.
Pajejek napisał:
Nie mniej jednak wszystko załatwia znak A-7 - żółty pojazd musi przepuścic wszystkich.
zachował sie w tej sytuacji prawidłowo :yes:euel
Czy (z punktu widzenia przepisów i tej sytuacji) była to dobra decyzja??