przez Konikowaty » wtorek 21 kwietnia 2009, 18:04
przez BasMar » czwartek 23 kwietnia 2009, 10:55
Konikowaty napisał(a):A mam pytanie do rodziców czy da się przypiąć pasami fotelik albo siedzisko tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu?? Bo jeżeli nie to chyba nie ma obowiązku korzystania z nich.
przez Rysiu29 » czwartek 23 kwietnia 2009, 22:39
przez XPepeX » sobota 25 kwietnia 2009, 17:57
przez Olin » sobota 25 kwietnia 2009, 19:30
przez cih » sobota 25 kwietnia 2009, 21:17
Rodzaj nawierzchni drogi. Na wszystkich rodzajach nawierzchni, z wyjątkiem sypkiego śniegu i luźnego piasku, największa możliwa do uzyskania siła hamowania występuje, gdy koło hamowane obraca się z określonym poślizgiem tzn. obraca się wolniej niż wynika to z prędkości ruchu samochodu. Gdy koło zostanie zablokowane, siła hamowania zmniejsza się. Przy hamowaniu np. na suchym asfalcie spadek ten nie jest duży. Natomiast przy hamowaniu na mokrym asfalcie lub lodzie, prócz tego, że maksymalna możliwa do uzyskania siła hamowania jest mniejsza, to po zablokowaniu koła ulega ona dalszemu, wyraźnemu zmniejszeniu.
Jedynie przy hamowaniu na sypkim śniegu lub luźnym piasku, maksymalna siła hamowania jest uzyskiwana po zablokowaniu koła, bo zagłębione w podłoże koło pcha przed sobą wał ze śniegu lub piasku (rys.2) dodatkowo hamujący koło (siła HD).
Dlatego tylko na tych nawierzchniach hamowanie samochodem bez ABS jest skuteczniejsze niż samochodem z ABS-em. Ale jak często jeździmy po takich nawierzchniach? Przeważnie jedziemy po śniegu ubitym lub zmrożonym a jazda po luźnym piasku jest rzadkością.
artykuł ze strony http://www.carfocus.pl/auto/auto_2292.php
przez XPepeX » sobota 25 kwietnia 2009, 22:00
przez BasMar » sobota 25 kwietnia 2009, 23:34
XPepeX napisał(a):1.Optymalne hamowanie z ABS jest krótsze:
a) na suchej nawierzchni bitumicznej
b) na mokrej nawierzchni bitumicznej
c) na drodze niejednorodnej
Moja odp. A prawdopodobnie nie jest poprawna na egz. weryf.
przez cih » niedziela 26 kwietnia 2009, 13:08
przez cih » środa 29 kwietnia 2009, 17:41
przez KUBA_1 » czwartek 30 kwietnia 2009, 13:09
przez XPepeX » czwartek 30 kwietnia 2009, 13:23
przez KUBA_1 » czwartek 30 kwietnia 2009, 13:46
przez Pajejek » czwartek 30 kwietnia 2009, 22:40
Chciałbym odnieść się jeszcze do tego pytania gdyż według mnie nikt nie podał prawidłowej odpowiedzi. A odpowiedź prawidłowa to tylko C. Spróbuje to umotywować.Konikowaty napisał(a):1. Osoba przystępująca do egzaminu powinna mieć przy sobie
A paszport
B dowód tymczasowy
C kartę pobytu jeżeli jest z UE
§ 29. 1. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest:
1) posiadanie przez osobę egzaminowaną dokumentu potwierdzającego jej tożsamość w postaci:
a) dowodu osobistego,
b) karty pobytu,
c) paszportu;