Pytania z egzaminu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Konikowaty » wtorek 21 kwietnia 2009, 18:04

A mam pytanie do rodziców czy da się przypiąć pasami fotelik albo siedzisko tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu?? Bo jeżeli nie to chyba nie ma obowiązku korzystania z nich.
Konikowaty

Postprzez BasMar » czwartek 23 kwietnia 2009, 10:55

Konikowaty napisał(a):A mam pytanie do rodziców czy da się przypiąć pasami fotelik albo siedzisko tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu?? Bo jeżeli nie to chyba nie ma obowiązku korzystania z nich.

Tak samo jak na tylnym fotelu.
BasMar

Postprzez Rysiu29 » czwartek 23 kwietnia 2009, 22:39

oczywiście że się da i to jest jedyny prwidłowy sposób montażu fotelika dziecięcego na przednim siedzeniu z zastrzeżeniem że wyłączamy poduszkę powietrzną prawego siedzenia ( bezwarunkowo!!!)
odpalenie poduszki w takim przypadku grozi śmiercią.
Nie wolno montować fotelika na przednim siedzeniu przodem do kierunku jazdy.
Rysiu29

Postprzez XPepeX » sobota 25 kwietnia 2009, 17:57

Jeśli ktoś z Was ma prawidłowe odp. na pytania napisane poniżej proszę o udzielenie odpowiedzi. Raczej odp. sprawdzone ponieważ też myślałem że odp. na te pytania znam poprawne a się myliłem.

1.Optymalne hamowanie z ABS jest krótsze:
a) na suchej nawierzchni bitumicznej
b) na mokrej nawierzchni bitumicznej
c) na drodze niejednorodnej

Moja odp. A prawdopodobnie nie jest poprawna na egz. weryf.

2.Zabrania się zatrzymania pojazdu przed przejazdem kolejowym:
a) w odległości mniejszej niż 10m
b) w odległości 10m
c) w odl. mniejszej niż 5m

Dla mnie oczywistą odp. prawidłową jest A i C a tymczasem spotkałem się z rzeszą osób które twierdzą że tylko A.

3.Czy można wyprzedzać pojazd szynowy na skrzyżowaniu o ruchu niekierowanym?
moja odp. TAK
XPepeX

Postprzez Olin » sobota 25 kwietnia 2009, 19:30

Pytanie 1: prawidlowe to B i C;
Pytanie 2: prawidłowe to A i C;
Pytanie 3: TAK - ponieważ tramwaj (pojazd szynowy) nie jest pojazdem silnikowym.

Ehhh... żeby tylko takie pytania były na egzaminie...
Olin

Postprzez cih » sobota 25 kwietnia 2009, 21:17

Rodzaj nawierzchni drogi. Na wszystkich rodzajach nawierzchni, z wyjątkiem sypkiego śniegu i luźnego piasku, największa możliwa do uzyskania siła hamowania występuje, gdy koło hamowane obraca się z określonym poślizgiem tzn. obraca się wolniej niż wynika to z prędkości ruchu samochodu. Gdy koło zostanie zablokowane, siła hamowania zmniejsza się. Przy hamowaniu np. na suchym asfalcie spadek ten nie jest duży. Natomiast przy hamowaniu na mokrym asfalcie lub lodzie, prócz tego, że maksymalna możliwa do uzyskania siła hamowania jest mniejsza, to po zablokowaniu koła ulega ona dalszemu, wyraźnemu zmniejszeniu.
Jedynie przy hamowaniu na sypkim śniegu lub luźnym piasku, maksymalna siła hamowania jest uzyskiwana po zablokowaniu koła, bo zagłębione w podłoże koło pcha przed sobą wał ze śniegu lub piasku (rys.2) dodatkowo hamujący koło (siła HD).
Dlatego tylko na tych nawierzchniach hamowanie samochodem bez ABS jest skuteczniejsze niż samochodem z ABS-em. Ale jak często jeździmy po takich nawierzchniach? Przeważnie jedziemy po śniegu ubitym lub zmrożonym a jazda po luźnym piasku jest rzadkością.

artykuł ze strony http://www.carfocus.pl/auto/auto_2292.php

Pytanie pierwsze dotyczące ABS-u jak dla mnie odpowiedzi poprawne A, B, C
cih

Postprzez XPepeX » sobota 25 kwietnia 2009, 22:00

1 i 3 są na 100% na egzaminie, przynajmniej dzisiaj takie były ale zdania dot. odp. jak zwykle podzielone:( przynajmniej wśód zdających dzisiejszego dnia.
XPepeX

Postprzez BasMar » sobota 25 kwietnia 2009, 23:34

XPepeX napisał(a):1.Optymalne hamowanie z ABS jest krótsze:
a) na suchej nawierzchni bitumicznej
b) na mokrej nawierzchni bitumicznej
c) na drodze niejednorodnej

Moja odp. A prawdopodobnie nie jest poprawna na egz. weryf.

Gdy zadałem tak postawione pytanie:
"Największą skuteczność hamowania pojazdem z ABS uzyskuje się na:"
a odpowiedzi dokładnie jak wyżej, to egzaminator z komisji weryfikacyjnej udzielił odpowiedzi A. Może więc haczyk jest w sposobie formułowania pytania?
BasMar

Postprzez cih » niedziela 26 kwietnia 2009, 13:08

Czy szerokość pasa ruchu przy ruszaniu na wzniesieniu jest:
a) Oznaczona w przepisach
b) Wynosi 3 m;
c) Wynosi 2,5m.

według mnie przy tak sformułowanym pytaniu odpowiedzią poprawna jest odpowiedź A, ponieważ w przepisach określone są dwie różne szerokości 3,0 m dla A, A1, B, B1, C, C1, D, D1 i 3,5 m dla kategorii T, B+E, C+E, C1+E, D+E, D1+E

W pytaniu nie sformułowano jakiej kategorii dotyczy wzniesienie, chociaż jeżeli zdaje się na kategorię B to powinno dotyczyć kategorii B, ale sądzę że osoba układająca pytanie miała ochotę wprowadzić nas w błąd więc przy tak sformułowanym pytaniu odpowiedzią poprawna wydaje się tylko A ?
cih

Postprzez cih » środa 29 kwietnia 2009, 17:41

Pytanie nr 1
Logując się w systemie EGZAMIN egzaminator musi:
a. wpisać swoje nazwisko i imię;
b. wpisać kod;
c. wpisać hasło co najmniej siedmioznakowe.
d. nr egzaminatora

Z tego co pamiętam to ja się loguje wpisuje wpisuje swój nr egzaminatora? tzn. numer ten sam co ma na pieczątce ?
Czy hasło ma określoną liczbę znaków.

Pytanie nr 2
W trakcie egzaminu teoretycznego prowadzonego przy użyciu komputerowego urządzenia egzaminacyjnego egzaminator powinien:
a) obserwować osoby egzaminowane na sali;
b) na prośbę osoby egzaminowanej wytłumaczyć zasady posługiwania się klawiaturą;
c) przyciskać klawiaturę za osobę egzaminowaną.
cih

Postprzez XPepeX » środa 29 kwietnia 2009, 23:25

Odp.
1. a i b
2. a
XPepeX

Postprzez KUBA_1 » czwartek 30 kwietnia 2009, 13:09

w pyt 1 na pewno nie a
dla mnie b i d są tożsame kod czyli nr egzaminatora (się wpisuje)
i hasło indywidualne (przy pierwszym logowaniu zawsze brzmi ono ITS które egzaminator zamienia na swoje indywidualne max. 7-mioznakowe
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez XPepeX » czwartek 30 kwietnia 2009, 13:23

w rzeczywistości faktycznie wpisuje się its ale na egzaminie weryfikacyjnym należy odpowiedzieć zgodnie z "instrukcją z ITS" dot. obsługi KUE, czyli imię i nazwisko oraz kod dostępu.
XPepeX

Postprzez KUBA_1 » czwartek 30 kwietnia 2009, 13:46

Nie będę się spierał, ale w Instrukcji, którą czytałem stoi napisane jak wyżej.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Re: Pytanie z egzaminu

Postprzez Pajejek » czwartek 30 kwietnia 2009, 22:40

Konikowaty napisał(a):1. Osoba przystępująca do egzaminu powinna mieć przy sobie
A paszport
B dowód tymczasowy
C kartę pobytu jeżeli jest z UE

Chciałbym odnieść się jeszcze do tego pytania gdyż według mnie nikt nie podał prawidłowej odpowiedzi. A odpowiedź prawidłowa to tylko C. Spróbuje to umotywować.
§ 29. 1. Warunkiem przystąpienia do egzaminu jest:
1) posiadanie przez osobę egzaminowaną dokumentu potwierdzającego jej tożsamość w postaci:
a) dowodu osobistego,
b) karty pobytu,
c) paszportu;

Przytoczony artykuł mówi o osobie, która musi (powinna to to samo) posiadać jeden dokument, z trzech, o których mowa w cytowanym paragrafie. Odpowiedź B automatycznie odpada dlatego, iż nie ma takiej formuły w przepisach. Odpowiedź C musi być prawidłowa bo każdy cudzoziemiec zdający u nas egzamin musi posiadać kartę pobytu, także ten z ue. Dlaczego nie odpowiedź A? Otóż pytanie brzmi: jaki dokument powinna (czyli musi) mieć przy sobie ta osoba. A czy musi mieć paszport jeśli ma dowód osobisty? No nie. Gdyby pytanie brzmiało: jakie może posiadać (mieć przy sobie) dokumenty wtedy napewno odpowiedź A byłaby poprawna, lecz w tym przypadku nie. Cała sprawa rozbija się o słowa "powinna" i "może". W pytaniach do egzaminu na egzaminatorów bardzo często ta różnica może wpływać na końcowy wynik.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów