Zawracanie na skrzyżowaniu "Y"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie na skrzyżowaniu "Y"

Postprzez euel » niedziela 22 marca 2009, 16:57

Witam

Kierujemy panem niebieskim.
Która z tych dwóch sytuacji jest poprawna??
Chodzi mi o zachowanie względem samochodu za nami.

1.
(obrazek usuniety)

2.
(obrazek usuniety)

- - - - -

I dodatkowe pytanie - czy taki
(obrazek usuniety)
sposób zawracania jest w ogóle poprawny??
Czy może lepiej zrobić to w takim stylu:
(obrazek usuniety)
??
Uczono mnie tego pierwszego, ale ostatnio słyszałem, że jeden facet przez to nie zdał :?
Ostatnio zmieniony czwartek 12 listopada 2009, 18:45 przez euel, łącznie zmieniany 2 razy

Kat. B od października 2009r.

euel

Postprzez dariex » niedziela 22 marca 2009, 17:16

Zadawałeś już na forum pytania odnośnie zawracania i trochę dziwi fakt,że zakładasz nowy temat,po to aby zapytać znów niemalże o to samo.
Btw, przyjrzyj się animacjom które wkleiłes i zastanów się na logikę czy którakolwiek z takich metod zawracania była by poprawna,bo włos się na głowie jeży jak się patrzy na którąkolwiek z tych interpretacji.
dariex

Postprzez euel » niedziela 22 marca 2009, 21:30

dariex napisał(a):Zadawałeś już na forum pytania odnośnie zawracania i trochę dziwi fakt,że zakładasz nowy temat,po to aby zapytać znów niemalże o to samo.

Mój staż jako kierowca, to kilkanaście godzin, na kursie PJ i nic poza tym.
Dziwne, abym nie pytał o podobne sobie rzeczy i potrafił zachować się poprawnie we wszystkich możliwych sytuacjach.

dariex napisał(a):Btw, przyjrzyj się animacjom które wkleiłes i zastanów się na logikę czy którakolwiek z takich metod zawracania była by poprawna,bo włos się na głowie jeży jak się patrzy na którąkolwiek z tych interpretacji.

Hmm. Nie wiem w jaki sposób ten post miałby mi w czymkolwiek pomóc. Skoro czegoś nie wiem, to pytam i oczekuje, że jeśli ktoś wie to mi wyjaśni.
Uczono mnie zawracania w taki sposób:
http://img515.imageshack.us/img515/1605/beztytuu1g.jpg
("jak najszerzej, od chodnika, do chodnika", tak mawiali instruktorzy).
Pytam, ponieważ ja tak jeździłem i było dobrze, ale ostatnio usłyszałem, że jeden gość pojechał w ten sposób na egzaminie i go uwalili, więc albo coś jest na rzeczy, albo ktoś coś totalnie pokręcił i wyszła niepotwierdzona plotka.

No i kwestia zachowania względem samochodu za nami kiedy wykonujemy manewr zawracania, na takim skrzyżowaniu. Czy mam dokończyć manewr?? czy przepuścić zielonego?? To jest hipotetyczna sytuacja, w sensie nigdy takiej nie miałem na jazdach, ale gdyby wystąpiła, to kontynuował bym manewr - czy dobrze bym zrobił??
Oczywiście, o ile wykonuje ten manewr poprawnie, bo Pan/Pani dariex ma wątpliwości.

euel

Postprzez nmc_zmc » niedziela 22 marca 2009, 23:22

Chcesz żeby cię wyprzedzał na skrzyżowaniu??!!

Właśnie dlatego nie lubie takiego zawracania szerokiego... Później jest pińcet problemów kogo puścić i czy ja jeszcze zawracam czy już skręcam??

Po co robić rundę po całym skrzyżowaniu?? Jak nie ma miejsca to nie masz wyjścia i jedziesz tak szeroko żeby się zmieścić.

Podam przykład z mojego miasta.
Obrazek

Chyba szybciej, bezpieczniej, prościej, itd, itp jest pojechać sposobem A
19 VIII 2008 - pierwsza jazda
2 X 2008 - teoria ( + ) plac ( + ) miasto ( - )
24 XI 2008 - plac ( + ) miasto ( + )
112 dni - 1385zł
nmc_zmc

Postprzez ella » niedziela 22 marca 2009, 23:52

Na tym łuku to samochodzik zielony może ci wjechać w zadek. Przeciez on ciebie nie musi widzieć jak wyjeżdza z za zakrętu.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 23 marca 2009, 00:05

Co do tych animacji, to ja bym przede wszystkim chciał wiedzieć, gdzie jest droga z pierwszeństwem...
scorpio44

Postprzez hindus3 » poniedziałek 23 marca 2009, 08:15

kolego co do Twoich animacji jest na to przepis w ustawie.

Art. 22. [Zmiana kierunku jazdy]
6. Zabrania się zawracania:
4) w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.
hindus3

Postprzez nexter » wtorek 24 marca 2009, 20:16

Manewr zawracania należy do niebezpiecznych bezwzględu na wybór metody wykonania: bezpośrednio przy pasie dzielącym jezdnie lub z objeżdżaniem środka skrzyżowania (uwzględniając gabaryty pojazdu i architekturę skrzyżowania).
:arrow: Wracając do zapytania euel-a o wyborze poprawnej animacji :help:

Opowiadam się za animacją nr 2, gdyż manewr zawracania poprzedzony sygnalizacją kierunku jazdy (kierunkowskaz lewy w prezentownej sytuacji) i ustąpieniem pierwszeństwa jadącemu pojazdu z kierunku przeciwnego na wprost (pojazd czerwony) ma znamiona poprawne, zaś uzurpowane pierwszeństwo pojazdu zielonego nad niebieskim (w animacji 1) zdecydowanie jest :mad2: wymuszeniem - wyprzedzanie na skrzyżowaniu jest zabronione (za wyjątkiem skrzyżowania o ruchy kierowanym).
nexter

Postprzez euel » środa 25 marca 2009, 20:01

Witam

OK, no więc byłem dzisiaj na tym skrzyżowaniu (w końcu była normalna pogoda). Stałem 30 minut i gapiłem się na eLki, zawracało ich tam 5 sztuk + jeden egzamin. Wszyscy zawracali w taki sposób. Także tą kwestię uważam za zamkniętą... z resztą, tak naprawdę to nie ona była istotą sprawy.

Jakby co, zdjęcia tego skrzyżowania:

1. ustrzelona zawracająca eLka:
http://img89.imageshack.us/img89/5682/zdjcie000i.jpg

2. a tutaj widok z ulicy, w którą eLka ze zdjęcia wyżej, skierowana jest przodem:
http://img187.imageshack.us/img187/5771/zdjcie001h.jpg

Wcześniej ktoś pytał o drogę z pierwszeństwem. Jedynie na drodze ze zdjęcia nr 2 stoi znak A-7, więc wnioskuję, że droga poprzeczna (ta, po której się poruszam dojeżdżając do skrzyżowania) musi być główną.

Natomiast nurtowała mnie kwestia zachowania względem zielonego samochodu (z animacji w pierwszym poście). Ale po poście wyżej widzę, że raczej obrałem dobry tok myślenia, ponieważ dokończyłbym ten manewr (animacja nr 2).
Chyba, że ktoś widzi to inaczej.

euel

Powrót do Sytuacje na drodze