Sygnalizator S-3 na rondzie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sygnalizator S-3 na rondzie

Postprzez MarcinRav4 » czwartek 19 marca 2009, 18:16

Witam wszystkich!
Chciałbym zapytać czy jeśli sygnalizator S-3(do skrętu bezkolizyjnego w lewo) ustawiony jest na rondzie, to czy zabrania on zawracania? To, że S-3 zabrania zawracania to wiem, ale jakoś mi nie pasuje, żeby nie można było zawrócic na rondzie. Czy może mi to ktoś sensownie wytłumaczyć?
MarcinRav4

Postprzez bruno666 » czwartek 19 marca 2009, 18:21

Cholera! No na to wygląda. Na rondach nie powinno być S-3!
W Legnicy jest rondo, gdzie mimo, że przejazd na "zielonym" jest zupełnie bezkolizyjny, to jednak zastosowano S-1, właśnie, żeby można było spokojnie zawrócić, bo rondo jest NAJLEPSZYM miejscem do zawracania!
...
bruno666

Postprzez tristan » czwartek 19 marca 2009, 19:13

Na rondzie się nie da zawrócić i tak. Da się na nie wjechać i zjechać jakimś zjazdem, ale zawrócić wprost się nie da. A to, że to się sprowadza do tego samego mniej więcej, to inna bajka.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez bruno666 » czwartek 19 marca 2009, 19:29

Nie da się zawrócić... No proszę. A egzaminatorzy co chwilę każą właśnie na rondach zawracać.
Na drodze dwujezdniowej krzyżującej się z jednojezdniową też się nie da zwrócić tylko da się wjechać na skrzyżowanie a potem zjechać innym zjazdem?
...
bruno666

Postprzez tristan » czwartek 19 marca 2009, 20:12

A jeżeli droga idzie na północ, później zakręt na wschód i kolejny zakręt ostatecznie kierujący cię na południe, to też zawracasz? Na rondzie wjeżdżasz na chwilę na drogę jednokierunkową, która cię ,,obwozi'' po zjazdach.
tristan

Postprzez cman » czwartek 19 marca 2009, 20:29

Nie, droga jednokierunkowa jest oznaczana znakiem D-3. Rondo jest skrzyżowaniem, tutaj tłumaczyłem: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 609#165609
cman

Postprzez tristan » czwartek 19 marca 2009, 21:20

cman napisał(a):Nie, droga jednokierunkowa jest oznaczana znakiem D-3. Rondo jest skrzyżowaniem, tutaj tłumaczyłem: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 609#165609

Nie mam siły się kłócić, ale twoja interpretacja ronda jest zupełnie nieprzystająca do rzeczywistości, a proponowane przez ciebie sposoby sygnalizowania to zagrożenie na drodze. Na szczęście mało kto tak interpretuje.

Rondo jest drogą na wprost, tylko zakrzywioną. I tylko taka interpretacja rozwiązuje większość problemów, które zresztą rodzą się z innej i z prób udawania, że skręcam w lewo, skoro na rondzie w lewo się skręcić nie da. Wyłącznie w prawo. Wg ciebie zjazd z ronda to skręt w lewo... Bosko.. To sprawdź w którą stronę kręcisz kierownicą jak zjeżdżasz z ronda.

Ponieważ cię nie przekonam, to na tym kończę tę dyskusję i wyrażam tylko nadzieję, że z Tobą i Twoimi uczniami nie będę musiał spotykać się na rondach.

A wracając do tematu: Rondo jest zespołem skrzyżowań, złożoną strukturą, na której wykonuje się szereg manewrów, więc nie można powiedzieć wprost, że na nim zawracamy. Potocznie owszem, ale w praktyce ,,zawracanie'' na rondzie to zbiór manewrów, a nie jedna akcja.
tristan

Postprzez dylek » czwartek 19 marca 2009, 21:39

tristan napisał(a):A wracając do tematu: Rondo jest zespołem skrzyżowań

No patrz... PoRd w nowej wersji ;)
W starej chyba było : skrzyżowanie o ruchu okrężnym ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez cman » czwartek 19 marca 2009, 21:44

Tristan, ja też nie zamierzam podejmować tematu, zwłaszcza że w tamtym poście już wszystko wyjaśniłem.

Chcę Cię tylko zapytać, co dla Ciebie oznacza strzałka P-8b w lewo, a w szczególności co ona oznacza, jeżeli jest umieszczona przed skrzyżowaniem o ruchu okrężnym (zwłaszcza tym z sygnalizacją świetlną)?
cman

Postprzez tristan » czwartek 19 marca 2009, 21:47

dylek napisał(a):
tristan napisał(a):A wracając do tematu: Rondo jest zespołem skrzyżowań

No patrz... PoRd w nowej wersji ;)
W starej chyba było : skrzyżowanie o ruchu okrężnym ;)

Ale są różne skrzyżowania. Nieronda też bywają złożone z wielu etapów, na których różnie się sygnalizuje, przez różne światła się przejeżdża, pasy wielokrotnie zmienia. cman próbuje rondo sprowadzić do prostego skrzyżowanka, a tak się nie da. Część rond mu się w to wpasowuje, ale słabo, większość nie wpasowuje się wcale. Próby interpretacji ronda w poprzek zdrowego rozsądku powodują ciągłe zagrożenia.

I nie można się czepiać słówek z PoRD, bo PoRD w zakresie rond jest skrajnie niedorobione.
tristan

Postprzez kopan » czwartek 19 marca 2009, 21:48

tristan napisał(a):A jeżeli droga idzie na północ, później zakręt na wschód i kolejny zakręt ostatecznie kierujący cię na południe, to też zawracasz? Na rondzie wjeżdżasz na chwilę na drogę jednokierunkową, która cię ,,obwozi'' po zjazdach.

Dobry przykład :roll:
Bo tak jedziesz na północ skręt na wschód, skręt na południe no i jesteś na tej samej drodze co przed skrętem tylko na pasie do jazdy z przeciwka. :wink:
Rzeczywiście identycznie jak na rondzie tylko w inną stronę i w maliny. :oops:

Tristan na rondo wjeżdżasz robisz czary mary i znajdujesz się na pasie ruchu do jazdy z przeciwka – to się nazywa zawracanie. :!: :!:

Wcale mnie nie dziwi że zawracanie ci nie wyszło bo przecież ty na rondo skręcasz w prawo potem jedziesz prosto i potem w prawo, więc nie ma cudów żebyś zawrócił :shock:
kopan

Postprzez bruno666 » czwartek 19 marca 2009, 21:56

tristan napisał(a):Rondo jest zespołem skrzyżowań

Normalnie poprosiłbym o jakąś podstawę prawną, ale w Twoim przypadku napiszę: Nie mam więcej pytań.

Obrazek
...
bruno666

Postprzez cman » czwartek 19 marca 2009, 21:59

tristan napisał(a):I nie można się czepiać słówek z PoRD, bo PoRD w zakresie rond jest skrajnie niedorobione.

Nie, to nie PORD w zakresie rond jest niedorobiony, tylko niektóre interpretacje (np. Twoja) PORD'u w zakresie rond są niedorobione.

PS Odpowiesz może na moje pytanie?
cman

Postprzez dylek » czwartek 19 marca 2009, 22:36

Ja wrócę do sedna tematu....

I powiem wam, że S-3 na takim skrzyżowaniu to arcyciekawy pomysł...
Tristan mówi, że się i tak nie da zawrócić....
Nawet gdyby uznać taki sposób myślenia, to przecież wg tej tezy w lewo też się nie da !!!!! A tu S-3..... porażka....

Zabrania zawrócić choć się da, lub jak kto woli informuje, że przejazd w lewo przy zielonym będzie bezkolizyjny, choć w lewo się nie da....

Ni go z jednej strony... ni z drugiej......
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze