Wyprzedzanie rowerzysty a podwójna ciągłą

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez xlodder » czwartek 12 marca 2009, 16:09

a mi się strasznie podoba Słupsk pod względem ścieżek rowerowcych,wydzielonych z chodników - pomysł bajka.

Chodź i tutaj widzimy kolejne inne spory np. pomiędzy pieszymi a rowerzystami.

Więc co tutaj zrobić aby ludziom dogodzić ?!
Proponuje się dostosować i nikogo nie linczować bo przecież to aż tak męczące nie jest.

Pozdrawiam
WORD PIŁA

PODEJŚCIE I - 17.02.09 - oblane
Teoria (+)
Plac (+)
Miasto (-)

Podejście II - 23.03.09 - zdane!
Plac (+)
Miasto (+)
Prawo Jazdy wydano: 02.04.2009
xlodder

Postprzez qad » czwartek 12 marca 2009, 18:45

Mnie tam wnerwiaja ci rowerzysci na drogach. Sam kiedys na sobie na rowerku po drogach smigalem, ale odkad zaczelem jezdzic autem zobaczylem jak bardzo jest to irytujace....
Staram sie rowerem jezdzic chodnikami, poboczmi itd.

To jest wogole kretynski pomysl zeby rowerzystow puszczac na drogi. Trzeba sobie zadac jedno proste (alke to zejabiscie proste :)) pytanie. Jakie zderzenie jest grozniejsze: samochod-rowerzysta czy rowerzysta-pieszy.
qad

Postprzez Amos » czwartek 12 marca 2009, 18:59

tristan napisał(a):
Amos napisał(a):
tristan napisał(a):No cóż, ma jechać za rowerzystą i przeklinać nieuctwo rowerzystów i koszmarny błąd polityków: likwidację karty rowerowej.

Jakie nieuctwo? To niby ten kto jedzie rowerem po jezdni to nieuk, bo jedzie tylko 20 km/h, a nie min. 50 km/h jak jaśnie państwo w samochodach????

Nie. Bo jest nieuk bez kursu i bez uprawnień. Kiedyś była karta rowerowa i przynajmniej częściowo człowiek musiał się pouczyć. A teraz jeżdżą tacy, co zupełnie nie wiedzą, jakie są przepisy. Rozjeżdżają mnie na chodnikach, robią dziwne manewry na drodze...

Choć fakt, jeszcze gorzej jest ze skuterami i karta motorowerowa to na 100% powinna zostać przywrócona.

W każdym razie, nie pisałem nic o prędkościach, ale o nieznajomości prawa i o braku kart rowerowych.

Tyle że zniesienie karty rowerowej nijak się ma do kwestii zatrzymywania się za każdym razem, gdy samochód chce wyprzedzić rowerzystę. Gdyby tego przestrzegać to jazda rowerem poza ścieżkami rowerowymi nie miałaby sensu, jak pisał cman. A ścieżek jest bardzo mało...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez tristan » czwartek 12 marca 2009, 21:20

Amos napisał(a):Gdyby tego przestrzegać to jazda rowerem poza ścieżkami rowerowymi nie miałaby sensu, jak pisał cman. A ścieżek jest bardzo mało...

No ale poczytaj, co mu napisałem. jak jest kilka pasów i jest możliwość wyprzedzenia, to luz. Chodzi o blokujących drogi złośliwców.
qad napisał(a):Staram sie rowerem jezdzic chodnikami, poboczmi itd.

A ić pan... Rowerok na chodniku to bez sensu. Już lepiej, żeby utrudniał autom. W aucie się spodziewam i rozglądam. Na chodniku słabo i już kilka razy mi parkowali w zadku.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez luklic » czwartek 12 marca 2009, 21:27

xlodder napisał(a):a mi się strasznie podoba Słupsk pod względem ścieżek rowerowcych,wydzielonych z chodników - pomysł bajka.

W Słupsku nie byłem to nie wiem, natomiast czasami jestem kawałek dalej .. w Koszalinie :P Widzę, że tam też jest to tak rozwiązane. Bardzo często chodniki podzielone są na pół w miarę możliwości, dla rowerzystów i dla pieszych., albo w ogóle cały chodnik dopuszczony dla rowerzystów.

Są plusy i minusy bo ludzie i tak chodzą całymi chodnikami, a takie wymijanie ludzików przez rowerzystów też do najbezpieczniejszych nie należy.

W każdym razie denerwujące jest to, że niektórzy narzekają na brak ścieżek dla rowerzystów, a gdy taka jest to i tak jadą obok ulicą.
luklic

Postprzez kopan » sobota 14 marca 2009, 22:17

cman napisał(a): Problem w tym, że kilka pasów wcale nie rozwiązuje problemu obecnego przepisu. Jedziesz rowerem prawym pasem i ja też. I teraz chcąc Cię wyprzedzić mam utrudnione zadanie, muszę zmienić pas, więc zgodnie z przepisem Ty się musisz zatrzymać.

Wcale nie musisz zmienić pasa ruchu. nie ma takiego przepisu.
A co do przejechaniu przez podwójną ciągłą przy wyprzedzaniu rowerzysty to daje się to uzasadnić i wybronić.

Jadę chwilę za rowerzystą utrzymując pojazd jak najbliżej podwójnej ciągłej i mówię Proszę pana/ pani jestem zmuszony do przejechania tej linii ponieważ rowerzysta nie stosuje się do przepisów.
Sytuacja analogiczna - źle zaparkowany pojazd zmusza nas do przejechania linii podwójnej ciągłej.
kopan

Postprzez scorpio44 » sobota 14 marca 2009, 23:57

kopan napisał(a):Wcale nie musisz zmienić pasa ruchu. nie ma takiego przepisu.

Przeważnie trudno zachować wymagany/bezpieczny odstęp od rowerzysty, mieszcząc się na swoim pasie. A zajmować dwóch pasów ruchu nie wolno, więc jeżeli sytuacja zmusi do najechania na linię rozdzielającą pasy, to trzeba całkowicie zmienić pas.
scorpio44

Postprzez tristan » niedziela 15 marca 2009, 00:01

scorpio44 napisał(a):
kopan napisał(a):Wcale nie musisz zmienić pasa ruchu. nie ma takiego przepisu.

Przeważnie trudno zachować wymagany/bezpieczny odstęp od rowerzysty, mieszcząc się na swoim pasie. A zajmować dwóch pasów ruchu nie wolno, więc jeżeli sytuacja zmusi do najechania na linię rozdzielającą pasy, to trzeba całkowicie zmienić pas.

Ale nie zachowujmy się jak maszyny! Przepis nakazujący rowerzyście ustępowanie ma na celu likwidację blokowania dróg, a nie złośliwe udupianie roweroków. Więc jak są osobne pasy, to nikt nie będzie cudował, tylko rowerek sobie będzie jechał, a samochodzik go wyprzedzi innym pasem i luz. Problemem są złośliwe roweroki jadące jezdnią tam, gdzie blokują ruch. A blokowanie ruchu jest zabronione.
tristan

Postprzez kopan » niedziela 15 marca 2009, 00:16

scorpio44 napisał(a):

Cman pisze o wyprzedzaniu rowerzysty przez rowerzystę.
Po drugie bez zajmowania więcej niż jednego pasa ruchu nie da się zmienić pasa ruchu.
To wynika z tego że o inne zajmowanie dwóch pasów ruchu chodzi.
kopan

Postprzez scorpio44 » niedziela 15 marca 2009, 01:08

kopan napisał(a):Cman pisze o wyprzedzaniu rowerzysty przez rowerzystę.

Nie wydaje mi się. ;)
scorpio44

Postprzez Xsystoff » niedziela 15 marca 2009, 13:09

kopan napisał(a):Sytuacja analogiczna - źle zaparkowany pojazd zmusza nas do przejechania linii podwójnej ciągłej.

Co nie zmienia faktu, ze jest to niezgodne z PoRD :wink: Powinnismy w takiej sytuacji poczekac na policjanta, ktory pokieruje ruchem :twisted:
Xsystoff

Postprzez tristan » niedziela 15 marca 2009, 20:31

kopan napisał(a):Sytuacja analogiczna - źle zaparkowany pojazd zmusza nas do przejechania linii podwójnej ciągłej.

No nie tak analogiczna. Źle zaparkowany pojazd powoduje, że utkniemy tam na przykład na kilka godzin. Nieustępujący rowerzysta to jedynie spowolnienie jazdy.
tristan

Postprzez kopan » niedziela 15 marca 2009, 21:07

Jeśli chodzi o parametr czasu to jest różnica.

Jeśli chodzi o przepisy to jest subtelna różnica.
Przy zaparkowanym – zatrzymanym nieprawidłowo pojeździe przepis obowiązuje że nie powinien się tak zatrzymać by inne pojazdy wielośladowe zmusić do najeżdżania przejeżdżania przez tę linię.
Przepis tyczy kierującego zatrzymującego.
Pośrednio mówi że jak tak zrobi to zmusi innych do najechania na tę linię.
Czyli dopuszcza taką ewentualność.
Tamten złamał przepis my jesteśmy zmuszeni do przejechania linii.

Podobnie jest z rowerzystą tamten złamał przepis my jesteśmy zmuszeni do przejechania linii - choć takiego zapisu nie ma.
Patrząc z innej strony bardzo często w ciągu podwójnej ciągłej występują przerywane – zjazdy do posesji.
Czyli w tych miejscach dopuszczono przejechanie przez pas do jazdy z naprzeciwka.
Czyli tak do końca to taką linię nie do końca słusznie wymalowano bo niby ma zabraniać przejeżdżania – nie na widzimisie a ze względu na warunki ruchu ale ze względu na warunki ruchu dopuszcza przejeżdżanie na maleńkich odcinkach.

W takim wypadku nie widzę przeciwwskazań do sprawnego wyprzedzenia rowerzysty.
Dywagacje na ten temat występują tylko i wyłącznie przy egzaminie.
Przy normalnej jeździe nikomu do głowy nie przychodzi aby jechać za rowerzysta do końca ciągłej.

Ja mam uczyć jeździć a nie uczyć tamowania ruchu by ....... :wink:
kopan

Postprzez tristan » poniedziałek 16 marca 2009, 00:35

kopan napisał(a):Podobnie jest z rowerzystą tamten złamał przepis my jesteśmy zmuszeni do przejechania linii

No nie jesteśmy, możemy jechać za tym rowerem.

kopan napisał(a):W takim wypadku nie widzę przeciwwskazań do sprawnego wyprzedzenia rowerzysty.

Byłem świadkiem jak pacjent (bo inaczej go nazwać nie można) najeżdżając na linię ciągłą podwójną zepchnął nadjeżdżającego z przeciwka pod autobus (były dwa pasy i zepchnięty uciekając przed czołówką przytarł bok autobusu jadącego na pasie obok). Obyło się bez ofiar, ale............

kopan napisał(a):Przy normalnej jeździe nikomu do głowy nie przychodzi aby jechać za rowerzysta do końca ciągłej.

No ja nie najeżdżam na linie ciągłe. Niestety linie te są zupełnie niewidzialne dla większości kierowców, to fakt.
tristan

Postprzez qad » poniedziałek 16 marca 2009, 08:03

tristan napisał(a):
kopan napisał(a):Przy normalnej jeździe nikomu do głowy nie przychodzi aby jechać za rowerzysta do końca ciągłej.

No ja nie najeżdżam na linie ciągłe. Niestety linie te są zupełnie niewidzialne dla większości kierowców, to fakt.

Taaa. pusta droga międzymiastowa, słoneczny poranek. Na asfalcie podwójna ciągła przez najblizsze 2 km i jedziesz 20 km/h za rowerem no bo przeciez bron Boze nie najedziesz na podwojna ciagla. Juz to widze :)
qad

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze