Plusem jest zaznaczone miejsce robienia zdjęcia:

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez cman » niedziela 01 lutego 2009, 16:40
przez patryczeq155 » poniedziałek 02 lutego 2009, 00:29
scorpio44 napisał(a):patryczeq155 napisał(a):zatem ten "pas z pierwszeństwem" powinien być wymalowany, bowiem jadąc wprost zjeżdżamy z drogi z pierwszeństwem. Innymi słowy-zmieniamy pas ruchu
A cóż to takiego niby jest ten "pas z pierwszeństwem"?patryczeq155 napisał(a):Powołując się na prawo o ruchu drogowym, które mówi że pasy ruchu wyznacza prawa krawędź jezdni
A jakiś konkretny artykuł, który masz na myśli?
przez cman » poniedziałek 02 lutego 2009, 10:43
patryczeq155 napisał(a):tak jak na rysunku:
Pojazd nr 1 ma pierwszeństwo przed pojazdem nr 2.
patryczeq155 napisał(a):Sorry za ot, co do tego zdjęcia:
nie wiem czy to 100% reguła, ale czy tam nie powinno być namalowanych strzałek informujących o końcu pasa ruchu?
przez patryczeq155 » poniedziałek 02 lutego 2009, 12:22
przez Baranek » poniedziałek 02 lutego 2009, 12:29
przez cman » poniedziałek 02 lutego 2009, 12:40
patryczeq155 napisał(a):Co do sytuacji, którą narysowałem:
nie życzę Ci, abyś kiedykolwiek był pojazdem nr 2 ;), a nie daj Boże ktoś kto dobrze zna przepisy wpierdzieli Ci się na dzwon, ale to już jak uważasz.
Baranek napisał(a):Na zdjęciu, które zamieścił cman - to trzeba - moim zdaniem - sygnalizować zmianę pasa ruchu...
przez Khay » poniedziałek 02 lutego 2009, 13:00
cman napisał(a):Człowieku, bzdury piszesz!
przez Baranek » poniedziałek 02 lutego 2009, 13:10
Khay napisał(a):
Ja tak się zastanawiam kiedy Wy panowie zmieniacie kierunek jazdy, skoro nawet skręt na skrzyżowaniu to dla Was zmiana pasa ruchu jedynie.
przez Khay » poniedziałek 02 lutego 2009, 13:18
przez patryczeq155 » poniedziałek 02 lutego 2009, 13:37
Baranek napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanko - taka oto sytuacja:
Jadę prawym pasem i skręcam w prawo w trzypasmową drogę. Mnie uczono podczas kursu na prawko (a było to daawno dość), że mogę zająć dowolny pas bez sygnalizowania tego kierunkowskazem. W sumie - jeśli chcę od razu wjechać na 3 (lewy) pas ruchu to nie zmieniam pasa ruchu a jedynie - przecinam pasy ruchu. W każdym razie nie włączam w takich sytuacjach nigdy lewego kierunkowskazu.
A wy co myślicie?
przez cman » poniedziałek 02 lutego 2009, 13:38
Khay napisał(a):Przepraszam od razu za OT - ale wyprowadzić cmana z równowagi... kurcze, się panowie postaraliście. :D
Baranek napisał(a):Natomiast - o ile znaki nie stanowią inaczej (a raczej chyba nie stanowią), to pierwszeństwo mają ci z prawej strony.
patryczeq155 napisał(a):(...)
przez patryczeq155 » poniedziałek 02 lutego 2009, 13:44
przez Baranek » poniedziałek 02 lutego 2009, 14:02
cman napisał(a):Khay napisał(a):Przepraszam od razu za OT - ale wyprowadzić cmana z równowagi... kurcze, się panowie postaraliście. :D
Heh, no wiesz, nie tyle z równowagi, co po prostu już musiałem dobitniej napisać, bo rzeczywiście potem ktoś to przeczyta i jeszcze uzna za prawidłowe. A to już są elementarne zasady bezpieczeństwa.Baranek napisał(a):Natomiast - o ile znaki nie stanowią inaczej (a raczej chyba nie stanowią), to pierwszeństwo mają ci z prawej strony.
A widziałeś kiedyś takie jebitne skrzyżowanie bez znaków :wink:.
Już mam film, moment, zaraz przekompresuję.patryczeq155 napisał(a):(...)
Dobra, zaraz, wrócę do tego, jak wrzucę filmik.
przez cman » poniedziałek 02 lutego 2009, 14:08
patryczeq155 napisał(a):
Zasada prawej ręki przy zmianie pasów ruchu....
patryczeq155 napisał(a):"-art.22.4 Czytamy w nim, iż kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony. "[/b]
przez Baranek » poniedziałek 02 lutego 2009, 14:13