wyjaśnienie:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... skipAdnews
i ciekawostka
http://www.prawko-kwartnik.info/sygnalizacja.html
przez KUBA_1 » czwartek 01 stycznia 2009, 23:03
przez DEXiu » piątek 02 stycznia 2009, 02:24
przez rufioo » piątek 02 stycznia 2009, 10:39
przez DEXiu » piątek 02 stycznia 2009, 16:21
rufiooo napisał(a):napisz mi czy zawracajac skrecasz w lewo czy nie??
wtedy bedziesz wiedzial czy ten sygnalizator cie dotyczy
rufioo napisał(a):jak jest s3 w ksztalcie strzalki w lewo nie jest dopuszczalne (przewidziane przepisami) zawracanie na tym skrzyzowaniu
przez rufioo » piątek 02 stycznia 2009, 20:27
przez dylek » piątek 02 stycznia 2009, 21:42
rufioo napisał(a): juz wspominalem o ilustrowanym PoRD to bylo by to?
rufioo napisał(a):"zawracanie to nie skrecanie w lewo" - a w ktorym kierunku jedziesz na skrzyzowaniu zeby zawrocic?? pytam po raz wtory i nie pytam o to w ktora droge wjezdzasz....
rufioo napisał(a):ale jesli mnie nie przekonacie i dacie sie przekonac, ze mnie dotyczy i nie ma na nim strzalki w dol, to nie moge zawracac, bo wskazuje on mozliwe kierunki jazdy na skrzyzowaniu
przez rufioo » sobota 03 stycznia 2009, 00:25
przez dylek » sobota 03 stycznia 2009, 12:25
rufioo napisał(a):prosze mnie nie obrazac tylko wytlumaczyc
rufioo napisał(a):jakim tokiem rozumowania twierdzisz, ze ten sygnalizator cie nie dotyczy i nawet nie musisz zwracac uwagi na jego kolor gdy zawracasz??
rufioo napisał(a):przypominam ze syganlizatory s3 maja tez inne ksztalty niz tylko strzalka w lewo......
rufioo napisał(a):no a o jakim s3 jest w tym przepisie?? strzalka w dol czy w lewo??
czemu jest takie zroznicowanie tych sygnalizatorow?? tristan tlumaczyl
rufioo napisał(a):zawracajac jedziemy w lewo czy nie??
4. s-3 nie zabrania zawracania <- to powtarzacie
znowu spytam o ktorym s3 mowicie?
rufioo napisał(a):laczycie to z przepisami od znakow f i p?
fakt nie napisali (namalowali) tam wprost (ladnie, kolorowo) s3 w lewo, ale od tego jest roznorodnosc ksztaltow na s3, ktore (przypominam) jak sa na skrzyzowaniu, to kieruja ruchem i wskazuja kierunki w jakich mozna sie poruszac na tym skrzyzowaniu
przez rufioo » sobota 03 stycznia 2009, 17:35
przez dylek » sobota 03 stycznia 2009, 20:59
rufioo napisał(a): prosilem o konfrontacje argumentow i nie grzebanie w przepisach pomiedzy literami
przez rufioo » sobota 03 stycznia 2009, 21:35
dylek napisał(a):rufioo napisał(a): prosilem o konfrontacje argumentow i nie grzebanie w przepisach pomiedzy literami
I tu mam bezsens dyskusji z tobą.... nie masz ochoty przeczytać przepisu w kształcie jaki mu nadali posłowie i posłanki z Wiejskiej głosując chyba pomiedzy jednym a drugim "cośtam.... cośtam...."
Chcesz konfrontować argumenty, a nie grzebac w przepisach ??
Po co ?? Ja się zgadam z tobą, że nie powinno być możliwości zawrócenia na S-3 ze strzałką w lewo...
Z mojej strony EOT , bo mało, że nie czytasz przepisu tylko wymyślasz swój nowy w którym zawsze znajdujesz zapis, że S-3 zabrania zawracać lub, że pozwala jechać tylko w kierunku na strzałce...
to jeszcze nie czytasz ze zrozumieniem moich postów i za każdym razem po moim poście znów nie odnosisz się do zielonego koloru tylko wtryniasz inne....
Stek pobożnych życzeń, które może kiedyś się spełnią.... (oby tak było....)
przez DEXiu » niedziela 04 stycznia 2009, 02:56
przez rufioo » niedziela 04 stycznia 2009, 11:35
DEXiu napisał(a):
b) zawracanie NIE JEST "jazdą w lewo", więc omawiany S-3 nas NIE dotyczy; a skoro nas NIE dotyczy, to jak nam może czegokolwiek zabraniać/nakazywać? To tak, jakby nas miał interesować sygnalizator wiszący po przeciwnej stronie skrzyżowania, znak stojący na drodze poprzecznej albo zakaz postoju stojący po drugiej stronie jezdni.
DEXiu napisał(a):
Kolejny Twój argument: gdyby chciano zezwolić na zawracanie to ustawiono by sygnalizator kierunkowy ze strzałką w dół. Równie dobrze mogę powiedzieć: gdyby chciano zezwolić na parkowanie tylko po jednej stronie drogi jednokierunkowej (na przykład po prawej), to oprócz ustawionego po lewej zakazu postoju ustawiono by po prawej znak "parking". Obie sytuacje mają to do siebie, że zarówno znak "parking" jak i strzałka w dół na sygnalizatorze są według obecnych przepisów nadmiarowe - zbyteczne bo i tak wolno zrobić to na co one miałyby zezwolić.
przez kopan » poniedziałek 05 stycznia 2009, 00:02
przez rufioo » poniedziałek 05 stycznia 2009, 00:20