Po co tutaj te znaki drogowe?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Po co tutaj te znaki drogowe?

Postprzez karampuk » niedziela 07 grudnia 2008, 01:32

Jak w temacie, a oto rysunek:

Obrazek
karampuk

Postprzez cman » niedziela 07 grudnia 2008, 11:36

Dobre pytanie. Kieeedyś poruszyłem podobny problem: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6579 - ale zostałem zgaszony.
cman

Postprzez qwer0 » niedziela 07 grudnia 2008, 14:12

nom, pytanie bardzo dobre ;)
Ja znam jeden przypadek, gdzie niby sie znaki te przydaja (ale czy to faktycznie wynika ze znakow?):
Obrazek
tam wyzej po lewo jest rondo. Aby na nim zawrocic, trzeba sie wbic na skrajny, lewy pas. Wiec autka na tej drodze ze znakiem A-7 zatrzymuja sie, w celu przepuszczenia na ten skrajny pas - ale czy to faktycznie wynika z tego znaku?
Z drugiej strony.. Ci jadacy "w lewej", ktorzy chca na najblizszym skrzyzowaniu pojechac w prawo, musza nie tylko byc bardzo uwazni i cierpliwi, ale tez i si enagimnastykowac troszki musza, jesli nie chca najechac na ten kawalek ciaglej.
Sytuacja nr 2, czyli cos w desen tego, co opisywal cman w podlinkowanym watku, z ta roznica, ze jadac pasem "rozbiegowym" mam znak "doga z pierwszenstwem", a inni maja "ustap pierwszenstwa", tylko ze w tym miejscu, nie masz szans, aby ktokolwiek kogos wpuscil, z lewego na prawy, wszystko odbywa sie tam tak, jakby tych znakow w ogole nie bylo, wiec zmieniajac pas, ustepujemy temu, kto na nim sie znajduje (z reszta.. po ilosci pasow, mozna zauwazyc jakie tam predkosci wchodza w gre, wiec komu by sie chcialo zatrzymywac, czy zwalniac? A jadacy skrajnym lewym nawet chyba nie bardzo widza ten znak A-7 :P )
Obrazek
Wiec jesli te znaki sa ustawiane w takim celu jak na pierwszym moim malowidle, wynika z tego, ze w sytuacji jak na 2gim obrazku, mam pierwszenstwo przy zmianie pasow? Tylko ciekawe jeszcze, na jakim odcinku moge ten pas zmienic, nie patrzac na innych?

Watek ciekawy, jakby ktos ladnie to narysowal, to by mozna bylo wyslac mejla do milicji, czy gdzies, z obrazkami przedstawiajacymi kilka roznych sytuacji, niech udziela fachowego objasnienia :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez cman » niedziela 07 grudnia 2008, 14:18

No tutaj nie zmienia się nic, jeśli chodzi o zmianę pasów ruchu.

I chociażby w świetle tego pozostaje pytanie, po co znaki?
Ja bym to pytanie raczej wysłał do drogowców.
cman

Postprzez tristan » niedziela 07 grudnia 2008, 18:00

cman napisał(a):I chociażby w świetle tego pozostaje pytanie, po co znaki?

Proste! żeby klient wiedział, że jest na drodze z pierwszeństwem. Bez tego musiałby na kolejnych skrzyżowaniach ustępować tym z prawej.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cman » niedziela 07 grudnia 2008, 18:08

No to nie wystarczy, żeby był ten znak przed pierwszym z tych następnych skrzyżowań? Czyli tam gdzie mógłby mieć on jakiś sens?
I czy np. na autostradzie jest on komuś do szczęścia potrzebny?
cman

Postprzez tristan » niedziela 07 grudnia 2008, 18:57

cman napisał(a):I czy np. na autostradzie jest on komuś do szczęścia potrzebny?

Jest. polakom :D Ten kraj jest przeznakowany... Nikt nie pamięta o przepisach. Jeszcze jaki oszołom by uznał, że skoro nie ma ustąp, to ma pierwszeństwo. Inna sprawa, że oczywiście się z Tobą zgadzam, ale jak widać, rzeczywistość skrzeczy.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez ivytomek » poniedziałek 08 grudnia 2008, 00:32

najwybitniejsi fachowcy z krakowskiego MORDu twierdzą, że to na wypadek zasypania śniegiem linii wyznaczających pasy ruchu...
ivytomek

Powrót do Sytuacje na drodze