Bykom stop

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Khay » czwartek 27 listopada 2008, 23:42

MALINA77 napisał(a):Otóż nie wiem jak się cytuje kila zdań z różnych wypowiedzi, i dlatego napisałam post pod postem.

Kopiuj i wklej, to jedyna metoda. Raz że skuteczna, dwa - że zgodna z powszechnie panującymi na forach regułami. Nic skomplikowanego - robisz tak samo jak do tej pory, na koniec pisania drugiego posta zaznaczasz wszystko, kopiujesz do schowka, wracasz do posta już napisanego, klikasz "zmień", pod uprzednio napisaną treścią wklejasz to, co skopiowałaś. "Wyślij" i już. :)

Naturalnie zrobisz jak zechcesz, ja tu nawet nie sprzątam, nie mnie pouczać innych... Po prostu kłuje mnie w oczy taki dość niechlujny stosunek do pisania na forum. ;) A niestety funkcji "ignoruj" nie przewidziano. :P

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez MALINA77 » czwartek 27 listopada 2008, 23:57

Khay napisał(a):
MALINA77 napisał(a):Otóż nie wiem jak się cytuje kila zdań z różnych wypowiedzi, i dlatego napisałam post pod postem.

Kopiuj i wklej, to jedyna metoda. Raz że skuteczna, dwa - że zgodna z powszechnie panującymi na forach regułami. Nic skomplikowanego - robisz tak samo jak do tej pory, na koniec pisania drugiego posta zaznaczasz wszystko, kopiujesz do schowka, wracasz do posta już napisanego, klikasz "zmień", pod uprzednio napisaną treścią wklejasz to, co skopiowałaś. "Wyślij" i już. :)

Naturalnie zrobisz jak zechcesz, ja tu nawet nie sprzątam, nie mnie pouczać innych... Po prostu kłuje mnie w oczy taki dość niechlujny stosunek do pisania na forum. ;) A niestety funkcji "ignoruj" nie przewidziano. :P

Pozdrawiam
Khay

dziekuje za pouczenie, teraz juz wiem , no pewnie jestes polonista , co??

ja akurat cierpie na dysleksje i dysortografie, i mi ciezko jest pisac poprawnie, ale niewiem czy wiesz na czym ta dolegliwosc polega!

jesli ci bardzo przeszkadza moje pisanie ( czyli niechlujnie z błedami ) to trudno ja nic na to nieporadze poniewaz to jest forum publiczne , i troche szacunku, bo niewiesz akurat z jakiego powodu ludzie popełniaja błedy!no szkoda ze niema funkcji ignoruj , bo bardzo by mi sie równiez przydała, bo czasem to rece opadaja jak czytam niektóre posty, bez obrazy , bo niechodzi tu o ciebie bron boze.
Ludzie maja wieksze problemy niz przejmowanie sie czy napiszą wogóle , poprawnie , czy wogule , niektórzy nieprzywiazują zupełnie do tego uwagi i trzeba im po prostu wybaczyc , pozdrawiam
21.08.08 g.13:30 WORD-egz.teoria (+)
28.10.08 g.11:00 WORD-egz.placyk (+), miasto(+)
Obrazek
MALINA77

Postprzez ButterflyEffect » piątek 28 listopada 2008, 00:09

ja nic na to nieporadze poniewaz to jest forum publiczne , i troche szacunku
Nie poradzę.

No właśnie - troszkę szacunku dla innych. Im więcej osoba niepopełniająca błędów czyta wiadomości z błędami, tym gorzej jej później samej pisać poprawnie.
Czy aż takim wielkim problemem jest włączenie jako przeglądarki Mozilli Firefox, która podkreśla błędy?

Ja (względnie) rozumiem, że ktoś jest 'dys' i w ogóle, ale naprawdę - ciężko czytać posty, gdzie ktoś nie zaczyna zdania od dużej litery, nie wstawia przecinków, a na końcu nie wstawia kropki (już pomińmy kwestię błędów). Po prostu zazwyczaj z takiego posta (szczególnie opisu sytuacji, że np. ktoś gdzieś jechał) to nic nie można wywnioskować, bo nie wiadomo kompletnie o co chodzi autorowi.

Forum jest miejscem publicznym, więc szanujmy polski język i użytkownikow, ktorzy nie chca doświadczyć analfabetyzmu wtórnego.. :roll:
...pensa prima di sparare, pensa prima di dire, di giudicare...

Postprzez MALINA77 » piątek 28 listopada 2008, 00:14

ButterflyEffect napisał(a):
ja nic na to nieporadze poniewaz to jest forum publiczne , i troche szacunku
Nie poradzę.

No właśnie - troszkę szacunku dla innych. Im więcej osoba niepopełniająca błędów czyta wiadomości z błędami, tym gorzej jej później samej pisać poprawnie.
Czy aż takim wielkim problemem jest włączenie jako przeglądarki Mozilli Firefox, która podkreśla błędy?

Ja (względnie) rozumiem, że ktoś jest 'dys' i w ogóle, ale naprawdę - ciężko czytać posty, gdzie ktoś nie zaczyna zdania od dużej litery, nie wstawia przecinków, a na końcu nie wstawia kropki (już pomińmy kwestię błędów). Po prostu zazwyczaj z takiego posta (szczególnie opisu sytuacji, że np. ktoś gdzieś jechał) to nic nie można wywnioskować, bo nie wiadomo kompletnie o co chodzi autorowi.

Forum jest miejscem publicznym, więc szanujmy polski język i użytkownikow, ktorzy nie chca doświadczyć analfabetyzmu wtórnego.. :roll:
Ale tez trzeba zrozumiec takie osoby jak ja,
kurcze czuje sie jak w szkole na dyktandzie, :wink:
eh i tak nikt tego nierozumie wiec po co sie wysilam , :wink:
Ostatnio zmieniony piątek 28 listopada 2008, 00:16 przez MALINA77, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek
MALINA77

Postprzez Floyd » piątek 28 listopada 2008, 00:14

Wybacza się tylko tym, którzy chcą się poprawić. A dysortografia nie jest wytłumaczeniem dla błędnego pisania na forum. Znalezienie wyrazu w internetowym słowniku ortograficznym to około 10 sekund. Dla ułatwienia podam linka www.so.pwn.pl
Jak zauważyłaś to jest forum publiczne, i właśnie dlatego przed kliknięciem "wyślij" powinno się poświęcić chwilę swojemu postowi. Jeśli nie chce Ci się szukać w słowniku ortograficznym, to co za problem wrzucić tekst do jakiegoś edytora wytykającego błędy? A taki Firefox np. ma wbudowany moduł sprawdzający pisownię i podpowiadający właściwą formę jak Khay wcześniej zauważył. To jak człowiek wypowiada się publicznie jest jedną z miar jego dobrego wychowania i daje świadectwo o nim. Jak Cię widzą tak Cię piszą. Na forum widzą Cię tylko przez pryzmat Twoich postów i wedle nich ustalają swoją opinię o Tobie. Piszesz niechlujnie to znaczy nie szanujesz rozmówcy. Dlaczego jeśli Tobie nie chce się włożyć choć trochę wysiłku w to co piszesz, to kto inny ma się wysilać by to przeczytać?
Ostatnio zmieniony piątek 28 listopada 2008, 00:18 przez Floyd, łącznie zmieniany 1 raz
Kurs rozpoczęty 13 maja 2008, zakończony 30 października 2008 po 30 godzinach wykładów teoretycznych i 33 godzinach jazd.
Egzamin zdany za pierwszym razem 30 października 2008. \m/
Pełnoprawny kierowca od 12 listopada 2008.
Floyd

Postprzez ella » piątek 28 listopada 2008, 00:18

MALINA77 napisał(a):jesli ci bardzo przeszkadza moje pisanie ( czyli niechlujnie z błedami ) to trudno ja nic na to nieporadze poniewaz to jest forum publiczne , i troche szacunku

Zanim jeszcze cokolwiek napiszesz proponuję dokładnie przeczytać regulamin.
ella
Moderator

Postprzez Khay » piątek 28 listopada 2008, 00:19

MALINA77 napisał(a):dziekuje za pouczenie, teraz juz wiem , no pewnie jestes polonista , co??

Boże broń... Umysł ścisły, absolwent politechniki.

ja akurat cierpie na dysleksje i dysortografie, i mi ciezko jest pisac poprawnie, ale niewiem czy wiesz na czym ta dolegliwosc polega!

Nie wiem? Wiem. Bo przypadkiem mam znajomą, która ma różne dys* - z tą różnicą, że jeśli może się wspomóc technologią i uniknąć ortów - robi to. Owszem, sporo wysiłku ją to kosztuje, ale przez szacunek do innych - wysiłek ten podejmuje. A jak jej wytknę błąd, to jeszcze dziękuje.

jesli ci bardzo przeszkadza moje pisanie ( czyli niechlujnie z błedami ) to trudno ja nic na to nieporadze poniewaz to jest forum publiczne , i troche szacunku, bo niewiesz akurat z jakiego powodu ludzie popełniaja błedy!

Ale wskaż mi proszę gdzie wyraziłem swój brak szacunku? Że napisałem o niechlujstwie? Przecież to akurat odnosiło się przede wszystkim do pisania posta pod postem, którego dys* wytłumaczyć się nie da. ;) A orty - szczególnie takie, które spellchecker wyłapie każdy (jak owo nieszczęsne "wogule", czy "nie" pisane łącznie z czasownikami) to wybacz - niechlujstwo moim zdaniem. Bo akurat takich błędów można w prosty sposób uniknąć. Jak - już pisałem.

I jak by mi bardzo przeszkadzało Twoje pisanie, to nawet nie zadałbym sobie trudu by Ci podsunąć jakiekolwiek rozwiązanie problemu.

Ludzie maja wieksze problemy niz przejmowanie sie czy napiszą wogóle , poprawnie , czy wogule , niektórzy nieprzywiazują zupełnie do tego uwagi i trzeba im po prostu wybaczyc , pozdrawiam

Ja tam nie widzę niczego co musiałbym "wybaczać" - krzywda mi się wielka przez to nie dzieje, oczy okaleczone kwiatkami internetowymi próbuję leczyć czytając książki. Ale nie widzę powodu, by tego nie wytknąć i by tego nie piętnować - wszak po to istnieje ten temat. A to, że ktoś nie przywiązuje do tego wagi? Jeśli tak, może tematu tego w ogóle nie czytać... ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez MALINA77 » piątek 28 listopada 2008, 00:41

Meaculpa :) obiecuje poprawe :lol:
Obrazek
MALINA77

Postprzez ella » niedziela 30 listopada 2008, 14:21

uczeń2008 napisał(a):Pragnę jeszcze dodać ze mój dramat z prawojazdami

Czyżby to się tak teraz odmieniało :roll:
ella
Moderator

Postprzez Hazel » niedziela 30 listopada 2008, 21:58

W żartobliwym języku można takie sformułowanie zastosować ;)
Całe te `prawajazdy` czy też `prawojazdy`, natomiast nie radziłbym używać takich bzdur na piśmie.
26.08.2008 Zapis na kurs
(...)
2.12.2008 Egzamin praktyczny (+)
Hazel

Postprzez Floyd » niedziela 30 listopada 2008, 23:24

Jak ktoś chce sobie ułatwiać to ciekawym terminem określającym prawo jazdy są (podpatrzone w pewnym filmie) "lejce". :wink:
Kurs rozpoczęty 13 maja 2008, zakończony 30 października 2008 po 30 godzinach wykładów teoretycznych i 33 godzinach jazd.
Egzamin zdany za pierwszym razem 30 października 2008. \m/
Pełnoprawny kierowca od 12 listopada 2008.
Floyd

Postprzez Febe » wtorek 02 grudnia 2008, 22:40

ButterflyEffect napisał(a):Forum jest miejscem publicznym, więc szanujmy polski język i użytkownikow, ktorzy nie chca doświadczyć analfabetyzmu wtórnego.. :roll:

Podpisuję się pod tym. Te wszystkie "byki" naprawdę rażą. To tak, jakby słuchać kogoś, kto ciągle przekręca wyrazy :?
Tak pół żartem, pół serio to trudno czasem zrozumieć, co ktoś ma na myśli, pisząc na przykład: "chamulec" albo "chamowanie" (jeden z często występujących na forum błędów ortograficznych).
Kłuje w oczy również nieprzestrzeganie zasad interpunkcji - brak przecinków, spacja przed przecinkiem albo jej brak po przecinku czy po kropce.
Może to są dla kogoś szczegóły, ale ze szczegółów życie się składa...
zdany egzamin: 29.12.2008 (drugie podejście)
08.01.09 - prawo jazdy odebrane
Febe

Postprzez Khay » piątek 19 grudnia 2008, 16:09

masz racej bo sama tak mialam instruktor mi nie wierzyl ze ja nie jezdzilam ale lepiej poprostu pogadac ze pewne rzeczy sie juz ma opanowane zeby pocwiczyc cos co nam nie wychodzi ja np dosc szybko opanowalam wszytko nie liczac parkowania powiedzialam o tym i mialam parkowanie przez praktycznie 2 godizny i pomoglo czasem mi nie wychodzi ale to nic

I niech mi ktoś wyjaśni, czy ten ciąg myśli nie byłby czytelniejszy, gdyby autorka zadała sobie trud i zapisała go w zgodzie z polską interpunkcją...? Skąd niechęć ludzi do wypowiadania się w sposób zrozumiały...? :(

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez HakirimJP » sobota 20 grudnia 2008, 00:21

Oczywiście, że byłby czytelniejszy.
22.12.2008r. WORD Chełm: teoria (+) placyk (+) miasto (+)
Ja w różowym swetrze nadal będę mężczyzną, a pi*da ze złotą ketą nadal jest pi*dą.
HakirimJP

Postprzez Khay » niedziela 11 stycznia 2009, 01:18

A ja znów tu... ;)

Oglądałam jeden odcinek ów głupiego "show" i jest niemożliwością, żeby ktoś jeździł tak naprawdę.

Może mi ktoś wyjaśnić skąd u wielu ludzi obecnie idiotyczna maniera nieodmieniania tego zaimka? Czy te same osoby piszą/ mowią: "ten głupiego show"? A jeśli nie, to czemu "ów" pozostaje zawsze w swojej formie męskiej, w mianowniku? Bo ja kompletnie tego nie kumam...

Pozdrawiam
Khay
Khay

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka