Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez larsa » czwartek 27 listopada 2008, 14:28
przez BOReK » czwartek 27 listopada 2008, 14:42
Art. 135. 1. Policjant:
1) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:
a) stwierdzenia, że kierujący pojazdem znajduje się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu
alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,
b) stwierdzenia zniszczenia prawa jazdy w stopniu powodującym jego nieczytelność,
c) podejrzenia podrobienia lub przerobienia prawa jazdy,
d) gdy upłynął termin ważności prawa jazdy,
e) gdy wobec kierującego pojazdem wydane zostało postanowienie lub decyzja o zatrzymaniu prawa
jazdy,
f) gdy wobec kierującego pojazdem orzeczono zakaz prowadzenia pojazdów lub wydano decyzję o
cofnięciu prawa jazdy,
g) przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu
drogowego,
h) przekroczenia przez kierującego pojazdem, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy
prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego;
2) może zatrzymać prawo jazdy za pokwitowaniem w razie uzasadnionego podejrzenia, że kierowca
popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów.
Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
[...]
21) kierowca - osobę uprawnioną do kierowania pojazdem silnikowym;
[...]
przez larsa » czwartek 27 listopada 2008, 14:50
przez BOReK » czwartek 27 listopada 2008, 15:30
przez scorpio44 » czwartek 27 listopada 2008, 17:25
przez nowy123 » czwartek 27 listopada 2008, 21:07
2) może zatrzymać prawo jazdy za pokwitowaniem w razie uzasadnionego podejrzenia, że kierowca
popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów.
przez Cycu » czwartek 27 listopada 2008, 21:18
scorpio44 napisał(a):Ale jaja.... Po głębszym zastanowieniu się, stwierdzam, że na podstawie przepisów rzeczywiście można (a może należy) to tak zinterpretować.
przez BOReK » czwartek 27 listopada 2008, 21:24
nowy123 napisał(a):W momencie kiedy idę na nogach, nawet jeśli mam prawo jazdy nie jestem kierowcą tylko pieszym.
Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
[...]
[...]
przez nowy123 » czwartek 27 listopada 2008, 21:31
BOReK napisał(a):nowy123 napisał(a):W momencie kiedy idę na nogach, nawet jeśli mam prawo jazdy nie jestem kierowcą tylko pieszym.
Nadal jesteś kierowcą, nie jesteś natomiast kierującym pojazdem tylko pieszym. Podałem:Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
[...]
[...]
przez cwaniakzpekaesu » czwartek 27 listopada 2008, 22:05
Chyba na forum pojawiają się kolejne wcielenia cwaniakazpekaesu. Very Happy
scorpio44 napisał:
Ale jaja.... Po głębszym zastanowieniu się, stwierdzam, że na podstawie przepisów rzeczywiście można (a może należy) to tak zinterpretować.
Powinno być:
2) może zatrzymać prawo jazdy za pokwitowaniem w razie uzasadnionego podejrzenia, że kierujący pojazdem
przez BOReK » czwartek 27 listopada 2008, 22:19
cwaniakzpekaesu napisał(a):nie ma żadnych -podkreślam żadnych - podstaw do zatrzymania prawa jazdy pieszemu sprawcy kolizji czy nawet wypadku drogowego. Koniec. To nie podlega żadnej dyskusji.
przez cwaniakzpekaesu » czwartek 27 listopada 2008, 22:36
przez BOReK » czwartek 27 listopada 2008, 22:40
przez cwaniakzpekaesu » czwartek 27 listopada 2008, 22:51
przez BOReK » czwartek 27 listopada 2008, 22:55