Witam. Choć dosyć często zaglądam na forum, stosunkowo niedawno się zarejestrowałem aby z Wami podyskutować. Powiem tak po przeczytaniu bardzo wielu postów - rozrózniam tu 4 kategorie osób. Pierwsza - to Ci którzy chodzą na kurs, chcą zacząć kurs bądż boją się egzaminu w WORD-ie. Druga - to Ci którzy polegli i mają żal do swojego OSK. Trzecia - to przedstawiciele OSK którzy zachwalają swoje szkólki. Czwarta - to prawdziwi szkoleniowcy z którymi jak widzę miło porozmawiać.
Troszkę od siebie: Prawo jazdy mam od 20 lat. od 15 jeżdzę pojazdami uprzywilejowanymi, 3 lata temu zrobiłem kurs instruktora kategorii B, troszkę uczyłem jakiś roczek ale przerwałem gdyż czas nie pozwalał. W między czasie zrobiłem pozostałe kategorie prawa jazdy. Robiłem je w różnych ośrodkach, nie przyznając się iż mam uprawnienia instruktora kat. B. Miałem możliwość oceny podejścia do "tej roboty" innych "kolegów". Trafiłem akurat na niezłych fachowców i wiele się też od nich nauczyłem - nigdy nie stosowałem metody iż jestem wszystkowiedzący i umiejący. Niemniej jednak chciałbym zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. To że dana osoba zdała państwowy egzamin nie oznacza że juz umie jeździć. Tą kwestię winni wpajać adeptom tej trudnej sztuki instruktorzy. Statystyki w jakim wieku kierwocy powodują wypadki mówią same za siebie.
Kwestia stanu dróg, oznakowania, ograniczeń prędkości do których praktycznie nikt się nie stosuje (kto jeżdzi w mieście 50 km?).
Chyba tylko "L". Jednak najbardziej niepokoi mnie chęć wprowadzenia zmian w PoRD, które są chyba nie przemyślane przez ustawodawcę i zrobią więcej szkody niż pożytku. Moim skromnym zdaniem prawo jazdy czasowe to anachronizm, lepiej wprowadzić zasadę tak jak u zawodowych kierowców aby badania u kierowców "nie zawodowych" były przeprowadzane po ukończeniu np. 50 roku życia i nastepnie co 5 lat. Podobnie z osobami które chcą mieć prawko - wpierw faktyczne badania lek. i psychologiczne. Spójrzcie na statystyki - kierowcy zawodowi robią ułamek wypadków - najwięcej zdarzeń robią młodzi kierowcy. Co Państwo sądzicie o propozycji nowych przepisów jakie się nam proponuje. Zapraszam do dyskusji.