Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez HakirimJP » piątek 10 października 2008, 19:56
przez bruno666 » piątek 10 października 2008, 19:58
HakirimJP napisał(a):Otóż Panowie i Panie, dziś dostałem materiały do teorii z mojego OSK
i jeżeli chodzi o używanie kierunkowskazów na rondzie, to jest tam coś takiego:
OBRAZEK
Jestem w sumie zaskoczony, bo już każdy mówi coś innego :evil: :evil: :shock: :?
§ 36.
1. Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
przez HakirimJP » piątek 10 października 2008, 20:22
bruno666 napisał(a):HakirimJP napisał(a):Otóż Panowie i Panie, dziś dostałem materiały do teorii z mojego OSK
i jeżeli chodzi o używanie kierunkowskazów na rondzie, to jest tam coś takiego:
OBRAZEK
Jestem w sumie zaskoczony, bo już każdy mówi coś innego :evil: :evil: :shock: :?
Czym jesteś zaskoczony? Cały czas nie rozumiesz, że ronda mogą być przeróżnie zbudowane?
bruno666 napisał(a):§ 36.
1. Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
I żadnego innego znaczenia C-12 nie ma. A skrzyżowania (w tym ronda) mogą być różnej budowy.
Ja te swoje "przepisy" z książki zastosujesz tu:
przez bruno666 » piątek 10 października 2008, 20:54
przez HakirimJP » piątek 10 października 2008, 22:05
przez dariex » piątek 10 października 2008, 22:26
przez HakirimJP » sobota 11 października 2008, 13:10
bruno666 napisał(a):
przez bruno666 » sobota 11 października 2008, 18:35
HakirimJP napisał(a):Chodzi Ci o sposób sygnalizowania? Użyłbym tu tylko kierunku w prawo przy zjeździe.
HakirimJP napisał(a):Pozwól, że Ci odpowiem, jeżeli dasz mi zdjęcie takiego skrzyżowania.
przez HakirimJP » sobota 11 października 2008, 19:06
przez bruno666 » sobota 11 października 2008, 19:43
przez dylek » sobota 11 października 2008, 21:55
HakirimJP napisał(a):Już dziś widziałem w filmie takie skrzyżowanie, i Pan Dworak mówił właśnie o takim sposobie sygnalizowania. I ja też o takim myślałem.
przez HakirimJP » niedziela 12 października 2008, 20:16
dylek napisał(a):HakirimJP napisał(a):Już dziś widziałem w filmie takie skrzyżowanie, i Pan Dworak mówił właśnie o takim sposobie sygnalizowania. I ja też o takim myślałem.
Też widziałem ten filmik i był tam problematyczny zjazd, który w moich oczach totalnie podważył teorie p. Dworaka, a jego tłumaczenia okazały się niepewne i mętne.... Nie brzmiał jak autorytet... :D
Brak mi talentu rysowniczego i wrzucę bardzo uproszczony schemacik tego o co tam chodziło.... Oczywiście wszystkie wloty ze znakiem C-12 i A-7 (tam chyba bywały i B-20 ale głowy nie dam... )
W kółeczku to o co chodziło.... Jak zasygnalizować wyjazd na wprost, skoro prawy kierunkowskaz sugeruje zjazd w prawo, a dalsza jazda po rondzie powinna (oczywiście wg pana Dworaka, a nie wg mnie ) być bez kierunkowskazu ?? Pan Dworak niestety mi, ale i autorom pytania nie odpowiedział w sposób przekonujący......
bruno666 napisał(a):Tzn. że Pan Dworak powiedział w TV, iż w poniższej sytuacji przy zjeździe z ronda należy włączyć prawy kierunkowskaz?
1. Pan Dworak nie jest żadnym autorytetem dla mnie,
2. Telewizja kłamie.
przez dylek » niedziela 12 października 2008, 21:08
HakirimJP napisał(a):Już zobaczyłem ten filmik, i mówi on na nim w takim przypadku, że jadąc tym prawym pasie już nie jesteśmy na rondzie i w tym przypadku jadąc prosto nie włączamy kierunkowskazów a skręcając w prawo włączamy prawy kierunek. No trochę to dziwne, ale już to załapałem, zaś na jeździe po samym rondzie SĄDZI, że nie trzeba używać żadnych kierunków, pomimo, że prosi się tam używać lewego i pewnie ja bym tak zrobił.
Zresztą sami zobaczcie:http://ww6.tvp.pl/View?Cat=6287&id=713624
Pozdrawiam, Hakirim
przez HakirimJP » niedziela 12 października 2008, 21:41